UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Marzol, Starczewski(a), Płoszka

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Marzol Izabela
Podziękował/a: 6 razy

Marzol, Starczewski(a), Płoszka

Post autor: Marzol Izabela » wt paź 07, 2008 9:04 pm

Poszukuję osób o nazwiskach
Marzol, Starczeswki(a) i Płoszka.
Wszyscy pochodzą z okolic parafii Wyszyna (woj. Wielkopolskie, pow. turecki) i pobliskich wiosek: Beznazwa, Bolesławów, Depaula.

Jeżeli ktoś natknął się gdzieś na te nazwiska prosiłabym o informację.
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2009 11:17 am przez Marzol Izabela, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Iza

Marzol, Płoszka, Starczewski, Sipa, Andrzejak, Oblizajek
okolice parafii Wyszyna (pow. turecki): Bolesławów, Beznazwa, Depaula

Jasieńczyk
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Marzol poszukiwani !!!!

Post autor: Jasieńczyk » śr paź 08, 2008 6:12 pm

Witam

W księgach stanu cywilnego parafii Długa Kościelna (okolice Sulejówka pod Warszawą) dostępnych w AP Otwock natknąłem się dzisiaj na wpisy dotyczące:

1. chrztu Franciszka Marzola urodzonego 25 VII 1874 r. we wsi Chobot, syna Michała l. 46 i Agnieszki z Jedlińskich l. 43 kolonistów
2. śmierci tegoż samego Franciszka 27 VII 1878 r. we wsi Chobot
3. małżeństwa zawartego w r. 1875 pomiędzy Józefą Marzol l. 22, urodzoną w Bolesławiu (?) (gubernia kaliska), córką Michała i Agnieszki z Jedlińskich, kolonistów we wsi Chobot, a Michałem Gnadzikiem s. Pawła i Franciszki urodzonym w Lipinach

Pozdrawiam

Jacek Ducki

AUTOR TEMATU
Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » czw paź 09, 2008 12:39 am

Dziękuję bardzo za informację. Jeszcze nie wiem czy to ktoś ode mnie z rodziny, ale będę szukać. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Iza

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Marzol, Starczewski(a), Płoszka

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw maja 28, 2009 12:36 pm

Izo!
W II poł. XIX w. kilka rodzin Starczewskich mieszkało w Podmichalu i Bereźnicy (par. Kałusz) woj. stanisławowskie. Jeżeli będziesz zainteresowana to mogę podać więcej szczegółów.

AUTOR TEMATU
Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » czw maja 28, 2009 1:16 pm

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Izo!
W II poł. XIX w. kilka rodzin Starczewskich mieszkało w Podmichalu i Bereźnicy (par. Kałusz) woj. stanisławowskie. Jeżeli będziesz zainteresowana to mogę podać więcej szczegółów.
Niestety to nie 'moje' tereny, ale bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Iza

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » czw maja 28, 2009 2:36 pm

.
Magdaleno, może ja mogłabym skorzystac z Twoich informacji.
Mój Starczewski urodził sie w końcu XVIIIw na Wołyniu lub Podolu a pózniej pojawił sie w ziemi sieradzkiej. Może tamci Starczewscy mają jakiś związek z moim:)

Dziękuję i pozdrawiam Krystyna

AUTOR TEMATU
Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » śr mar 10, 2010 3:46 pm

Ryszard68 pisze:Witaj Izabela
Urodziłem się i mieszkam we Francji nazywam sie Ryszard KLARZYŃSKI , dobrze nie piszę w języku polskim i przepraszam. Jedyne informacje co mam to po babci mojej żony, nazwisko PŁoszka Francziska urodziła się w Kalek (Parafia Wyszyna) 17 / 01/1888 od PŁoszka Jakub i Duchowska Marcjanna.Miała ona siostra Michalina , urodzona 20/09/1865 w Kalek .Mam akt urodzenia Francziska i Michaliny . Babcia wyemigrowała do Francji w 1919 r. Czy więcej informacji masz na temat PŁoszka. Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrowienia

Ryszard
Witaj Ryszardzie.

Przeglądałam dzisiaj mikrofilmy zamówione z Poznania i znalazłam akt urodzenia Elżbiety Płoszka z 1867 r. Rodzice to Marianna zd. Duchowska i Jakub Płoszka. Prawdopodobnie jest to siostra babci Twojej żony.
Pozdrawiam
Iza

AUTOR TEMATU
Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » wt lis 09, 2010 9:20 pm

Jasieńczyk pisze:Witam

W księgach stanu cywilnego parafii Długa Kościelna (okolice Sulejówka pod Warszawą) dostępnych w AP Otwock natknąłem się dzisiaj na wpisy dotyczące:

1. chrztu Franciszka Marzola urodzonego 25 VII 1874 r. we wsi Chobot, syna Michała l. 46 i Agnieszki z Jedlińskich l. 43 kolonistów
2. śmierci tegoż samego Franciszka 27 VII 1878 r. we wsi Chobot
3. małżeństwa zawartego w r. 1875 pomiędzy Józefą Marzol l. 22, urodzoną w Bolesławiu (?) (gubernia kaliska), córką Michała i Agnieszki z Jedlińskich, kolonistów we wsi Chobot, a Michałem Gnadzikiem s. Pawła i Franciszki urodzonym w Lipinach

Pozdrawiam

Jacek Ducki
Po 2 latach udało mi się te osoby umieścić w moim drzewie :) jeszcze raz dziękuje po tak długim czasie.
Pozdrawiam
Iza

Jasieńczyk
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Jasieńczyk » wt lis 09, 2010 10:20 pm

Cieszę się, że dane z Otwocka jednak się przydały :)

Utwierdza mnie to w przekonaniu, iż w przypadku rzadko spotykanych nazwisk warto gromadzić informacje dotyczące rodzin pozornie nawet bardzo odległych w czasie i przestrzeni od linii, która jest właściwym przedmiotem naszej genealogicznej kwerendy ...

Pozdrawiam

Jacek Ducki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”