UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwa Bad Arolsen

Moderator: Moderatorzy

jarekf
Kontakt:

Re: Archiwa Bad Arolsen

Post autor: jarekf » śr lut 04, 2009 1:40 pm

Witam serdecznie
jak długo czekaliście na odpowiedź z Bad Arolsen ja wysłałem wniosek 17 listopada 2008 roku dostałem potwierdzenie i kazano czekać ?
pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)

jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » śr lut 04, 2009 9:09 pm

aha dziękuję bardzo za odp zatem nie pozostaje mi nic tylko cierpliwie czekać :)
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)

Awatar użytkownika

Basiaplewka
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 19 razy

Post autor: Basiaplewka » pt lut 06, 2009 9:11 pm

jarekf pisze:Witam serdecznie
jak długo czekaliście na odpowiedź z Bad Arolsen ja wysłałem wniosek 17 listopada 2008 roku dostałem potwierdzenie i kazano czekać ?
pozdrawiam
Jarku wysłałam zapytanie o mojego dziadka 18 listopada i dziś otrzymałam odpowiedź.
Jestem zbudowana sprawnością działania oraz rzetelnością i taktem.
Otrzymałam listownie kopie dokumentów potwierdzających śmierć mego dziadka w Oranienburgu.
To niezwykłe przeżycie.
Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kufferka » sob lut 07, 2009 9:50 am

Proszę o podpowiedź, co powinnam wpisać w formularzu w okienku "federal stete" :ops: Bez wypełnienia tego pola zapytanie nie może być wysłane...
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » sob lut 07, 2009 10:56 am

a spróbuj nazwe województwa albo Poland też tutaj
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kufferka » sob lut 07, 2009 11:23 am

Wpisałam województwo i wysłałam :)
Poczekamy co z tego wyjdzie, dzięki Jurku!
pozdrawiam
Magda Koffnyt

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » wt lut 24, 2009 8:23 am

Wczoraj dostałam odpowiedź z Bad Arolsen. Zgłoszenie wysłałam w grudniu. jednak na pismie pisza ze zgłoszenie dosżo do nich 7 stycznia a odpowiedź jest z data 18 lutego i po polsku. Błyskawicznie!! Dostałam listę transoprtu z Warszawy do Berlina z 1941. na liście jest jeszcze 20 innych osób. To naprawdę niezykłe przeżycie.

sprawdziłam, poprawka :moje zgłoszenie poszło 1.01.2009 !!!
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » wt mar 10, 2009 12:12 pm

U mnie chyba padł rekord oczekiwania na odpowiedź z Bad Arolsen. W lutym 2006 r. napisali mi, jak już wcześniej wspominałam, list potwierdzajacy przyjecie zgłoszenia z prośba o cierpliwość ze wzgledu na dużą liczbę spraw. W tym roku ponownie wyslałam zgłoszenie, bo moja cierpliwość już się wyczerpała. I wtedy sie odezwali informując, ze wysłali do mnie list we wrześniu 2008 r. i czy go otrzymałam. Odpisałam, że nigdy nic od nich nie otrzymałam, ponieważ w zeszłym roku zmieniłam adres zamieszkania, a nie sądziłam, że cos mi przyślą po prawie 3 latach oczekiwania, więc ich o tym nie informowałam. Na szczęście odpisali, że wyslą mi wobec tego ponownie (oby tylko nie na stary adres).
Dodam tylko, ze 3 lata temu wysłałam do nich list pocztą (potwierdzenie też dostałam listownie), a teraz wszystko pisalam mailem, formularz tez on-line i od razu sprawa ruszyła z miejsca.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » wt mar 10, 2009 2:33 pm

Witam
w ramach dzielenia się doswiadczeniami. Wypełniłem angielski wniosek 7 stycznia i po 2 miesiacach otrzymałem odpowiedź pocztą po polsku z dobrymi nieanonimizowanymi załącznikami. Jetem bardzo zadowolony z ich pacy. a nasze straty.pl nasdal nie działaja pomimo ustalenia kto za nie przez 3 lata będzie brał pieniądze. Napisałem protest.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » czw mar 19, 2009 4:28 pm

Witam!
Ja również mogę się podzielić doświadczeniami z Archiwami Arolsen. Zgłoszenie wysłałem 3 stycznia i właśnie dzisiaj dostałem odpowiedź. W międzyczasie wysłałem jeszcze raz to samo zapytanie, przyznam byłem troszkę zniecierpliwiony ;), ale mam nadzieję, że nie rozpoczną raz jeszcze poszukiwań tej samej osoby ;)
W każdym razie, jestem bardzo zadowolony, bo dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy :)
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy

Post autor: ale39 » pt mar 27, 2009 11:32 am

Nie sądzę Łukaszu, żeby jeszcze raz szukali tego samego, ponieważ jak do nich napisałam ponownie po 3 latach, to od razu skojarzyli, że ja już do nich kiedys pisałam. Chcieli się tylko upewnić, czy dostałam od nich to, o co wtedy prosiłam. Ponieważ poprzednia przesyłka nie dotarła do mnie w zwiazku ze zmianą adresu, wysłali ponownie i teraz otrzymałam to, o co ich prosiłam. Rzeczywiscie bardzo się starają i przysyłają chyba praktycznie wszystko co mają. Dzięki temu dostałam m.in. jedyne zdjecie mojego pradziadka jakie posiadam. Szkoda tylko, ze z obozu konecntracyjnego, bo pewnie nie chciałby, zebym go tylko takiego zapamiętała. Moja babcia ledwo go rozpoznała, bo tylko wyraz oczu mu się nie zmienił. No cóż, trzy lata pobytu w obozie robi swoje. Teraz czekam na wiadomości na temat drugiego pradziadka, który też zginął w obozie...
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: D-100 » czw maja 28, 2009 12:27 pm

Witam.
Rozgłośnia RMF FM przed chwilą w wiadomościach podawało informacje o otwarciu bazy archiwum Bad Arolsen w IPN-ie.
Tutaj link
Pozdrawiam

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » czw maja 28, 2009 12:47 pm

pewnie mowa o tym, że
http://www.straty.pl
jest dostępna!!!
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

Richard
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: Richard » czw maja 28, 2009 3:11 pm

Witam
Chodzi o bazę zmikrofilmowanych akt z Bad Arolsen przekazanych do IPN :tak:
Rysiek
Ryszard Drąg syn Franciszka syn Jana syn Andrzeja syn Tomasza syn Bartłomieja syn ?

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: mena_u » czw lut 03, 2011 2:32 pm

Witam serdecznie,
Właśnie otrzymaliśmy "razem" z mężem odpowiedz z Bad Arolsen na "zapytanie" wysłane 6 grudnia 2010 r.(wniosek wypełniałam w imieniu męża,sprawa dotyczyła jego dziadka)

W odpowiedzi otrzymaliśmy:
Obrazek

W między czasie(tzn.od grudnia do dziś)udało nam się ustalić kilka nowych faktów,ułatwiających rozpoznanie osoby-miejsce urodzenia(wcześniej nieznane),dodatkową informację-wywieziony na roboty do niemiec (przebywał ,również w obozie jenieckim Stalag-nie wiemy w którym-ta informacja podana była wcześniej)

Odnośnie tej odpowiedzi,mam kilka pytań:
Czy jest sens ,ponownego wysłania wniosku z uzupełnieniem nie znanych wcześniej danych?
Czy ktoś z Państwa ,wysyłał jakiekolwiek zapytanie w sprawie niewoli wojennej pod adres zamieszczony na dole listu?
Jeśli tak!,to jaka jest "procedura",czy zwykły list wystarczy? czy trzeba jednak,użyć jakiegoś właściwego wniosku?

Pozdrawiam serdecznie
Marzena

Ps.Przepraszam,nie jestem w stanie "ogarnąć" wszystkich tematów na forum,jeśli była już "mowa" na ten temat-proszę mnie odesłać pod właściwy "adres"(dotyczy drugiego pytania)
Ostatnio zmieniony śr lut 09, 2011 12:48 pm przez mena_u, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”