UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Piotrków Trybunalski

Moderator: Moderatorzy

Kalina
Podziękował/a: 90 razy
Podziękowano: 46 razy
Kontakt:

Re: AP Piotrków Trybunalski

Post autor: Kalina » pt lip 11, 2008 10:56 pm

Jaś pisze:
Kalina pisze:... przeszli na katolicyzm ...
Z pozoru drobny, ale w rzeczywistości bardzo znaczący błąd. Jako grekokatolicy nie mogli "przejść na katolicyzm" ponieważ byli katolikami. Różnica między kościołem greko- i rzymsko-katolickim nie jest różnicą wyznania. Jest to cały czas ten sam Kościół Katolicki. Jeśli po osiedleniu się w Piotrkowie zmienili obrządek to wnoszę z tego, że nie było tam katolików obrządku wschodniego. Jedynym problemem w tej sytuacji byłoby dopuszczenie ich do posługi kapłańskiej w obrządku rzymskim - problem ten nie ma jednak podstaw prawnych lecz wynika z różnicy w liturgii obu obrządków: przejście z jednego do drugiego wymagałoby właściwie nauczenia się całej liturgii od początku oraz nauczenia się łaciny, która była językiem liturgicznym obrządku rzymskiego.
Mario,
Masz rację,ale nie do konca.Byli duchownym unickimii- greko-katolikami,proboszczami parafii w Diecezji Chełmskiej /Dokudów,Kostomłoty,Chłopków/,nie rzymskimi katolikami.To jednak róznica.
W okresie nasilonych przesladowan unitów na tym terenie przeciwstawili sie nakazom władz carskich i nie zgodzili sie przejśc na prawosławie. Zostali karnie usunieci ze swoich unickich parafii .
Schronili się w Piotrkowie Tryb. ,gdzie jeden z braci prowadził księgi metrykalne w parafii rz.katolickiej sw.Jakuba. Oczywiście,nie mogli i nie byli i duchownymi rzymsko-katolickimi,ale przeszli na rz.katolicyzm.

http://www.archive.org/stream/MN5016ucm ... 2_djvu.txt
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » sob lip 12, 2008 12:28 am

Kalina pisze:Oczywiście,nie mogli i nie byli i duchownymi rzymsko-katolickimi,ale przeszli na rz.katolicyzm.
Oni nie "przeszli na rz.katolicyzm". Oni po prostu realizowali swój katolicyzm. Fat, że jeden z nich prowadził księgi parafii rzymskokatolickiej nie dowodzi ich przejścia, lecz wskazuje, że proboszcz tejże parafii uważał usunietego z parafii przez władze carskie duchownego unickiego za osobę godną zaufania.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Kalina
Podziękował/a: 90 razy
Podziękowano: 46 razy
Kontakt:

Post autor: Kalina » pn lip 14, 2008 6:42 pm

Jaś pisze:
Kalina pisze:Oczywiście,nie mogli i nie byli i duchownymi rzymsko-katolickimi,ale przeszli na rz.katolicyzm.
Oni nie "przeszli na rz.katolicyzm". Oni po prostu realizowali swój katolicyzm. Fat, że jeden z nich prowadził księgi parafii rzymskokatolickiej nie dowodzi ich przejścia, lecz wskazuje, że proboszcz tejże parafii uważał usunietego z parafii przez władze carskie duchownego unickiego za osobę godną zaufania.
Witaj Mario,
Masz chyba rację,ale jak było, mam nadzieję dowiedziec się z tych akttów zgonu.
Wszyscy trzej bracia mieli nakaz opuszczenia diecezji chełmskiej.Przenieśli się do Piotrkowa Trybunalskiego.
To był też Priwiślański Kraj,w którym grekokatolicyzm w roku 1875 juz był zdelegalizowany.
Czy oficjalnie mogli byc dalej unitami ? W sercu pewnie dalej byli.
Mieli żony i dzieci,które chodziły do szkoły.Może rodziły się nowe .Co z nimi?
Może sie dowiemy.
Dziękuję, Mario, za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: bożena » ndz sie 31, 2008 7:45 pm

Ja również mam prośbę o sprawdzenie aktu zgonu moich krewnych.Czy nie sprawi to zbyt dużych trudności? Bożena Balawender
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

AndrzejWlodarczyk
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: AndrzejWlodarczyk » wt lut 03, 2009 9:11 pm

Witam!

Jeżeli będzie ktoś składał wizytę w AP w Piotrkowie to ja również miałbym serdeczną prośbę:

Stefan Włodarczyk urodzony między 1896-1903 w miejscowości Chrzanowice. Podejrzewam jednak, że urodził się przed 1900 rokiem.

Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc proszę o kontakt PW.

Pozdrawiam,Andrzej
Andrzej Włodarczyk

Awatar użytkownika

mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » wt lut 03, 2009 10:32 pm

Chyba na www.genealodzy.pl (w wątku AP Piotrków Trybunalski - oferuje pomoc) wasza prośba szybciej zostanie spełniona...
Mateusz Fryszer

Awatar użytkownika

Beata Wiśniewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Beata Wiśniewska » ndz sty 01, 2012 9:31 pm

Proszę o sprawdzenie aktu urodzenia Jana Wiśniewskiego z1887r. parafia Budziszewice lub Bogdanów.

Beata
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2012 1:43 pm przez Beata Wiśniewska, łącznie zmieniany 1 raz.

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » ndz sty 01, 2012 10:49 pm

to i ja się "podepnę". Piotrków Trybunaski chrzest 9.11.1884 na nazwisko Smoliński. Jeśli są indeksy poproszę o ewentualne rodzeństwo Witolda i innych Smolińskich. Poproszę o odpisanie danych tak bym mógł zamówić ewentualne skany.

z góry dziękuję
Maciej

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » pn sty 02, 2012 5:30 pm

Witam
Zwracam się z prośbą do forumowiczów korzystających z zasobów tego archiwum. Chodzi mi o sprawdzenie kilku informacji z zespołu Hipoteka powiatu łódzkiego. Nie stać mnie na zlecenie poszukiwań.
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Piotr Kowalski
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

Awatar użytkownika

mrozenbe
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: mrozenbe » ndz lut 12, 2012 7:43 am

Prośba nieaktualna

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » śr lut 15, 2012 11:01 pm

Witam!
Beatko w 1887 roku w Budziszewicach nie urodził się żaden Wiśniewski. W parafii w Bogdanowie również w tym roku nie urodził się Jan Wiśniewski. Urodził się natomiast Franciszek Wiśniewski syn Antoniego. Sprawdziłam tylko ten jeden rok w obydwu parafiach. Jeżeli chcesz zdjęcie aktu urodzenia Franciszka napisz swój adres e'mailowy.
Pozdrawiam Alicja

Awatar użytkownika

Beata Wiśniewska

Post autor: Beata Wiśniewska » czw lut 16, 2012 8:57 pm

Witam.Dziękuję Alicjo za okazane zainteresowanie moją prośbą.Mam teraz niezłą zagadkę w sprawie mojego ''Jana"".W akcie jego zgonu mam podaną datę urodzenia-styczeń1887 Budziszewice a przynależny do gminy Parzniewice[stąd wywnioskowałam,że można brać również pod uwagę par.Bogdanów].Rodzice Jana to Roch i Marjanna .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka

Post autor: Alicja Surmacka » czw lut 16, 2012 9:40 pm

Witam!
Beatko rodzicami tego Franciszka jest Antoni Wiśniewski i Antonina z Grzejdziaków. Ojcem chrzestnym jest również Franciszek Wiśniewski i Anna ..... Akt ma nr 279 to na pewno nie dotyczy stycznia. Ponadto zrobiłam zdjęcie indeksów na literę "B" aby się upewnić, że w tym roku był urodzony tylko jeden Wiśniewski.
Pozdrawiam Alicja

Awatar użytkownika

Beata Wiśniewska

Post autor: Beata Wiśniewska » pt lut 17, 2012 11:50 am

Witam.Alicjo,czy istnieje jeszcze możliwość sprawdzenia przez Ciebie w piotrkowskim archiwum mojego poszukiwanego aktu,ale tym razem w parafii Kamieńsk?Wyczytałam,że gmina Parzniewice miała parafię w Kamieńsku.Być może tam są akta?
Oczywiście jeśli nie nastręcza to zbyt wielkiego kłopotu.
Beata

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka

Post autor: Alicja Surmacka » pt lut 17, 2012 5:28 pm

Beatko, w AP Piotrków będę wkrótce, bowiem zamówiłam sobie mikrofilmy parafii Proszowice z AP Kraków. Przypuszczam, że czas oczekiwania to około 2 tygodnie i wtedy mogę Ci oczywiście sprawdzić.
Pozdrawiam serdecznie Alicja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”