UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Katowice

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

AP Katowice

Post autor: moyra777 » czw paź 23, 2008 5:11 pm

Czy może znajdzie się ktoś kto zagląda do archiwum w Katowicach? i mógłby mi pomóc?
Poszukuje dwoch metryki slubu (a dokladnie tylko spisanie dat i imiona rodzicow), szczegoly i sygnatury podam pozniej.
Dziekuje serdecznie za pomoc
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: AP Katowice

Post autor: elgra » śr lis 26, 2008 4:56 pm

Moze bede miala wiecej szczescia niz Agnieszka ...

Potrzebuje kopie jednego aktu.
Posiadam dokladna date, parafie itp, natomiast nie znam sygnatury.
Wyczytalam na forum ze w AP Katowice czeka sie dluuuugo na zamowione dokumenty, oraz ze godzina poszukiwan kosztuje 60,- zl.
Czy bywalcy tegoz archiwum moga mi pomoc i odnalezc sygnature?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » śr lis 26, 2008 5:23 pm

ja też byłabym chętna ponieważ wysłałam do AP zapytanie i "ni widu, ni słychu"

Dzwoniłam do AP jak długo trzeba czekać na odpowiedz - dodam ze na pierwszego maila z odpowiedzią ! - otrzymałam odpowiedz ...........minimum 1 miesiąc...co oznacza ze może minąć również rok :) :strach:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » śr lis 26, 2008 7:30 pm

AP Katowice niestety jest trochę staroświeckie. Wysłałam do nich maila z zapytaniem, czy posiadają to i owo i dostałam odpowiedź.....ale z prośba o adres, bo oni droga pocztową odpowiadają. Za duzo pieniędzy i czasu mają? Wysłałam im jednak swój adres i po dwóch tygodniach dostałam odpowiedź....ale jednak mailem. Tylko, że w załączniku był ten list w wordzie, który mieli do mnie wysłać. Strasznie kombinują. Nic dziwnego, że korespondencja z nimi trwa miesiącami. Zatem wysyłajac do nich maile, lepiej od razu podawać adres.
Niestety to samo jest z AP Poznań. Prawie miesiąc odpowiadali na mojego maila, ale jak odpowiedzieli to też prosząc o adres. Potem przysłali mi to co mogli przysłać normalnie w mailu, czyli informację, że takowy akt znaleźli i to będzie kosztowało tyle i tyle. Tylko, że sama kserokopia 4 zł + koszty koresondencji.... 8 zł. Czyli, żeby otrzymać 1 stronę muszę zapłacić 12 zł, bo oni lubią pisać listy..... Juz im napisałam, że prosciej, szybciej i taniej jest na maile odpowiadać mailami, ale nie wiem, czy sobie wezma moje uwagi do serca.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » śr lis 26, 2008 7:58 pm

Kochani,
Piszecie o korespondencji z AP, poprawię Wam humor :D
W naszym AP w Krakowie, sama przeprowadziłam kwerendę i zamówiłam skany.
Wszystko odbyło się pod koniec maja, skany były gotowe "już" tydzień temu :|
Z tego wniosek, że czekanie 2 miesiące na na materiały to przysłowiowy "pryszcz" w porównaniu z czasem poświęconym na poszukiwania i 5-cio miesięcznym "błyskawicznym" czasem realizacji. Chyba zacznę zamawiać materiały drogą mailową - będzie szybciej :lol:

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 27, 2008 7:35 am

jeśli chodzi o Ap w Krakowie to mnie spotkała niespodzianka właśnie bardzo miła
wysłałam maila po 2 tyg otrzymałam odpowiedz mailem z podanymi danymi odnalezionych akt z których wybrałam to co mnie interesowało. Podano koszty a są niewielkie w porównaniu z AP Pińczów czy Ap Katowice - bo a Krakowie jedynie za nośniki lub 5 zł za PLIK mailem.
może ja miałam więcej szczęścia :P
niestety jak na razie reszta interesujących mnie akt znajduje sie w AP Katowice :strach:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

Awatar użytkownika

ale39

Post autor: ale39 » czw lis 27, 2008 7:54 am

Niestety najbardziej skomplikowane jest składanie zamówienia w AP w Radomiu. Nie dosyć, że zmienili mi płeć, to jeszcze czeka mnie trochę formalnosci dla 1 strony kserokopii!!!

Do wykonania dla Pana kserokopii (skanu) odnalezionego aktu niezbędne będzie przesłanie nam na adres: Archiwum Państwowe w Radomiu, ul. Rynek 1, 26-610 Radom formalnego, pisemnego zlecenia usługi, w którym znajdzie się zapis mówiący, iż zna Pan i akceptuje jej warunki finansowe. Zlecenie to powinno zostać opatrzone Pana odręcznym podpisem, będąc podstawą do wystawienia przez nas później rachunku. Jednocześnie Archiwum zobowiązuje się do zrealizowania zamówienia w ciągu 14 dni od daty otrzymania tegoż zlecenia. Jego efektem finalnym będzie przesłanie na Pana adres zamówionej kserokopii (skanu)wraz z rachunkiem (wpłata na konto bankowe w terminie 14 dni od daty wystawienia). Pragniemy dodać, że omawiane zlecenie będzie traktowane jako umowa cywilno-prawna, a wszelkie wzajemne roszczenia będą podlegać dochodzeniu przez strony na podstawie przepisów Kodeksu Cywilnego.
Koszt takiej usługi to w wypadku ksrokopii 10 zł w tym 3 zł to koszt wykonania ksrokopii i 7 zł zryczałtowany koszt przesyłki pocztowej. W wypadku skanu koszt jego wykonania to 6 zł, koszt nośnika (płyta CD) - 1 zł i koszt przesyłki 7 zł.
Prosimy o informację, jaką formą reprografii jest Pan zainteresowany.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 27, 2008 8:00 am

i jaką formą jest PAN zainteresowany :?: :lol:

ale tak na poważnie to nie rozumiem czego AP sie obawia że się tak zabezpieczają
AP Radom niestety nie znalazł u siebie tego czego szukałam ale odpowiedz miałam szybko bo w nie całe 2 tygodnie
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

ale39

Post autor: ale39 » czw lis 27, 2008 8:23 am

Mi też odpowiedzieli szybko. Tylko po co tyle formalnosci??? Przecież jak im nie zapłace, to mi nie wyslą tej kserokopii i tyle. Ktos na tym ucierpi? Co za biurokracja.
Odnosnie "Pana", to jeszcze się upewniałam, czy aby się źle nie podpisałam, ale wszystko jest dobrze. Teraz pewnie będą się zastanawiać, dlaczego pisali do mężczyzny, a odpisuje kobieta. Może sami się zreflektują, że popełnili gafę.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 27, 2008 8:27 am

obyś się myliła :D
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » czw lis 27, 2008 9:11 am

Olu!

Biurokracja, biurokracją, ale o tyle w ich przypadku uzasadniona, że chcą wysłać przed zapłaceniem.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

ale39

Post autor: ale39 » czw lis 27, 2008 9:17 am

To po co wysyłają przed zapłaceniem? Przeciez to bez sensu. Sami się proszą o kłopoty.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » czw lis 27, 2008 9:23 am

Olu!

Nie wiem, czy wysyłają? Ale jak wynika z Twojego postu, tak deklarują.

"Jego efektem finalnym będzie przesłanie na Pana adres zamówionej kserokopii (skanu)wraz z rachunkiem (wpłata na konto bankowe w terminie 14 dni od daty wystawienia)."

Może dlatego, że formalnie do przedpłat można się przyczepić, a biurokracja to wie.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

ale39

Post autor: ale39 » czw lis 27, 2008 9:39 am

Wysłałam im swój list własnoręcznie podpisany, ale zeskanowany. Pewnie im się nie spodoba i będę musiała iść na pocztę po znaczek :( Dlatego wolę płacić z góry. Nie rozumiem Krzysztofie w jaki sposób można się przyczepić do przedpłaty :co:
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » czw lis 27, 2008 9:45 am

Olu!
USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)

Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.
2. Umowa powinna określać miejsce i sposób składania reklamacji, nie powodujące nadmiernych trudności lub kosztów po stronie konsumenta.
Prawo w Polsce obowiązuje. - teoretycznie :D
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”