UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwa Bad Arolsen

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
magda_kb
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Archiwa Bad Arolsen

Post autor: magda_kb » wt lip 01, 2008 10:38 am

„Zakończył się proces ratyfikacji porozumienia w sprawie archiwum ofiar Trzeciej Rzeszy należącego do Międzynarodowej Służby Poszukiwań (MSP). Otwiera to drogę do udostępnienia dokumentów, dotyczących 17,5 mln ofiar nazizmu. Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża powiadomił w środę o złożeniu odpowiednich dokumentów przez Grecję - ostatni kraj z rady nadzorczej MSP, który miał dokonać ratyfikacji. Od zakończenia tego procesu uzależniano termin otwarcia archiwum. We wrześniu polski MSZ zapowiadał, że po ratyfikacji oficjalne otwarcie archiwum będzie można ogłosić w maju 2008 roku. Mająca siedzibę w Bad Arolsen (Hesja) MSP rozpoczęła już przekazywanie na nośnikach elektronicznych do krajów członkowskich kopii swoich zasobów archiwalnych. Polski IPN otrzymał w formie elektronicznej kopie 12 mln dokumentów - przede wszystkim kart obozowych dotyczących polskich więźniów oraz danych z kartotek Gestapo”. PAP, 28.11.2007 r.

oraz link wiele mówiący :)

http://ipn.gov.pl/portal/pl/245/5569/In ... uzby_.html

dzwoniłam do IPN i uzyskałam następujące informacje:
1. wnioski należy składać osobiście w IPN
2. formularz wniosku można uzyskać w IPN lub tutaj: (wniosek na podstawie art. 30 ustawy o IPN)
http://ipn.gov.pl/portal/pl/10/4854/Wni ... entow.html
3. kwerenda dotyczyć będzie zarówno dotychczasowego zasobu IPN jak i archiwów z Bad Arolsen
4. należy dołączyć dokumenty: akt zgonu osoby poszukiwanej (tylko osoba, której dotyczą dokumenty może się o nie ubiegać lub najbliższa rodzina) i dokumenty świadczące o pokrewieństwie
5. czas oczekiwania na realizację wniosku ... około 1 roku :( (takie kolejki)

a więc do dzieła! :)
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękowano: 67 razy

Re: archiwa Bad Arolsen w IPN

Post autor: wojciechz » wt lip 01, 2008 11:02 am

Fajnie,

ale z tego co sam zauważyłem mają braki w dokumentacji dotyczącej terenów zajętych przez Armię Czerwoną i włączonych po wojnie do ZSRR.
Mój ojciec od czerwca 1944 do kwietnia 1945 był na robotach w rejonie Królewca (obecnie Kaliningrad) i w Bad Arolsen nie mają kompletnie nic.
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » wt lip 01, 2008 12:49 pm

Zasoby archiwów to trudna sprawa, sama mam ogromną nadzieję, że z biegiem czasu archiwa otwierają (udostępniają) materiały, którym kończy się termin "ważności" (oklauzulowanie). Z pewnością, do niektórych dostępu nie uzyskamy, niektóre zostały już dawno zniszczone.
Braki dokumentacji, której mówisz, w Bad Arolsen, wynikają zapewne z obszaru tematycznego, jakim zajmuje się Bad Arolsen, ale myślę też, że z niechęci dzielenia się swoją wiedzą z innymi państwami i dokumentowaniem zbrodni.
Może kiedyś jakiś ośrodek, centrum czy archiwum doczeka się otwarcia i przekazania kopii materiałów z archiwów radzieckich i rosyjskich.
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

Claire
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Claire » śr wrz 03, 2008 12:07 pm

Witaj Madziu,

jak radzisz, czy pisać do IPN czy do Bad Arolsen w sprawie uzyskania kopii dokumentacji na temat pracy przymusowej dziadka (skoro już część archiwaliów przeniesiono do Polski) ? A może i tu i tu ?

Właśnie pojawiły się informacje o pracy przymusowej mojego dziadka (wcześniej ich nie było) w bazie Straty.pl , dlatego zamierzam dowiedzieć się o tym fakcie nieco więcej.
Z bazy wynika, że dziadek przez 5 lat zatrudniony był przy pracach leśnych w miejscowości Labiau (muszę przy okazji spojrzeć na mapkę).

Pozdrawiam,

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » śr wrz 03, 2008 12:50 pm

Claire,
nie ma to jak 2 źródła potwierdzające tę samą tezę :)

IPN otrzymał archiwa zdygitalizowane, dzwoniłam kilkakrotnie i chyba nie do końca uporali się z tym zasobem. Niezbędne jest wypisanie formularza, udowodnienie pokrewieństwa jeśli osoba, której dane dotyczą nie żyje, (bo tylko osoba, której dane dotyczą może ubiegać się o nie). Niedogodnością jest konieczność złożenia osobistego wniosku, i ten czas oczekiwania... Czyli taka sama procedura, jak do wszystkich innych wniosków. Uprzedzono mnie nawet o 1 roku oczekiwania :( Nasze genealogiczne wnioski są w tej samej kolejce, co pozostałe związane z lustracją. A zasób z Bad Arolsen jest traktowany tak samo jak inne bazy w IPN. Oglądanie materiałów tylko na miejscu w IPN, potem kserują potrzebne materiały i wysyłają na adres domowy. Trochę inaczej to sobie wyobrażałam :(

A archiwum w Bad Arolsen, cóż ... Wieczorem puszczasz wypełniony formularz on-line, otrzymujesz natychmiast potwierdzenie przyjęcia wniosku i za kilka tygodni, do domu przychodzą opisane skany dokumentów (albo nawet mailem).

Pomogłam? 8)
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » śr wrz 03, 2008 1:03 pm

Madziu,

oczywiście, Twoje uwagi są tu bardzo cenne.
Faktycznie, na korespondencję z IPN trzeba czekać całe wieki. Ostatnio otrzymałam od nich pismo w sprawie krewnego zamordowanego w Miednoje, po 6 miesiącach oczekiwania.
Genealog w Polsce musi wykazać się wyjątkową cierpliwością, a czekać warto, więc zaczekam.

Serdecznie pozdrawiam,
Aneta

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » śr wrz 03, 2008 1:08 pm

Aha, i chyba jeszcze jest trzecie źródło, czyli w moim przypadku Fundacja "Polsko-Niemieckie Pojednanie". Tu też bedę pisać...

ps. faktycznie Bad Arolsen działa b. szybko. Już mam potwierdzenie przyjęcia wniosku on-line :)

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » śr wrz 03, 2008 3:24 pm

ależ z Ciebie błyskawica, Claire ;)
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt wrz 05, 2008 8:56 am

Witam,

ja wykorzystałam nieco inny formularz:

http://www.its-arolsen.org/en/key_activ ... index.html

a konkretnie w sprawie dziadka ten:
http://www.its-arolsen.org/en/key_activ ... index.html

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt wrz 05, 2008 10:06 am

magda_kb pisze: dzwoniłam do IPN i uzyskałam następujące informacje:
1. wnioski należy składać osobiście w IPN
2. formularz wniosku można uzyskać w IPN lub tutaj: (wniosek na podstawie art. 30 ustawy o IPN)
http://ipn.gov.pl/portal/pl/10/4854/Wni ... entow.html
3. kwerenda dotyczyć będzie zarówno dotychczasowego zasobu IPN jak i archiwów z Bad Arolsen
4. należy dołączyć dokumenty: akt zgonu osoby poszukiwanej (tylko osoba, której dotyczą dokumenty może się o nie ubiegać lub najbliższa rodzina) i dokumenty świadczące o pokrewieństwie
5. czas oczekiwania na realizację wniosku ... około 1 roku :( (takie kolejki)
a więc do dzieła! :)
Madziu,
ponieważ Twój link do wniosku IPN jest nieaktywny, czy możesz potwierdzić, że w powyższej sprawie chodzi o ten wniosek:
http://ipn.gov.pl/portal/pl/10/7707/Wni ... cych_.html

Pozdrawiam serdecznie,

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » pt wrz 05, 2008 11:04 am

Anetko, to ten wniosek
niestety :(
niestety, bo wniosek gotowy do złożenia miałam już od kilkunastu dni
dobrze, że zauważyłaś, poszłabym z niewłaściwym wnioskiem :)
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt wrz 05, 2008 11:13 am

Dzięki :)
Od poniedziałku mam urlopik, to wpadnę z wnioskiem do najbliższego IPN. Szkoda tylko, że takie długie kolejki...ale czego nie robi się dla naszych kochanych przodków :)

Serdecznie pozdrawiam,

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » pt wrz 05, 2008 11:45 am

Anetko,
zmierz czas stania w kolejce :), może też mi się uda wyskoczyć w tym tygodniu do IPN, skorzystam z Twojego doświadczenia, już Ci to kiedyś mówiłam, że lubię chodzi po ścieżkach udeptanych przez Ciebie ;)

powodzenia
pozdrawiam
Magda KB

Awatar użytkownika

Claire

Post autor: Claire » pt wrz 05, 2008 11:54 am

Dzięki Madziu za miłe słowa :)

Mogę Ci dać znać, ale dopiero po urlopie, czyli po 24 września (nie będę miała dostępu do sieci - od tego zresztą też trzeba czasem odpocząć).
W każdym razie wniosek złożę przy Towarowej.

Pozdrawiam,

AUTOR TEMATU
magda_kb

Post autor: magda_kb » pt wrz 05, 2008 12:23 pm

poczekam, w najlepszym wypadku porównamy czasu, hihihi
ja dziękuję za otwarte drzwi ;)
pozdrawiam
Magda KB

ODPOWIEDZ