UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Andrasz
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 2 razy

Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa

Post autor: Andrasz » pt sty 27, 2017 5:47 pm

Zagłębiając się w historię mojej rodziny, napotkałem w połowie XIX w. nazwisko Bartsch. Konkretnie - jedna z sióstr mojego 4x pradziadka, Roberta Runge - Luiza Runge, wyszła za mąż za jakiegoś, nieznanego mi jeszcze z imienia Bartscha. W tym czasie w Jarosławiu, z którego Luiza się wywodziła, mieszkali już Bartschowie. Na jarosławskim cmentarzu leży m.in. gen. Alojzy Bartsch (1826 - 1914 r.), Major Herman Bartsch (1821 - 1908 r.). Zdaje się, że byli oni oboje synami pułkownika Jana Bartscha. Pochowana jest tutaj również Adela z Bartschów Rzewuska (1853 - 1884 r.). Była ona żoną Ludwika Rzewuskiego, ich synem był Artur Rzewuski.

Podejrzewam, że Adela Rzewuska była córką Luizy Runge, która poślubiła któregoś z Bartschów, gdyż jej osoba występuje w publikacjach w lokalnych gazetach w sprawie spadkowej po Janie Runge (ojcu Roberta), razem z Salomeą Runge.

Nie potrafię też znaleźć powiązania pomiędzy Bartschami z Jarosławia a tymi z Krakowa (występują oni tam już w XVIII w. - pełnili oni tam różne funkcje, m.in. prezydenta miasta) oraz z Bartschami z Prus - pytanie, czy to była jedna i ta sama rodzina, czy mieli tylko wspólne nazwisko ...
Może ktoś z Was spotkał się z jakimiś informacjami na ten temat?

Janusz Andrasz

poszukuję - Czarnecki, Bielawski, Wereszczyński, Kański, Jędrzejewski, Runge, Andrasz, Greger
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Janusz

Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński

ivgen

Bartsch

Post autor: ivgen » pn wrz 18, 2017 7:45 pm

Również interesuje mnie to nazwisko.

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa

Post autor: mariamazur » wt wrz 19, 2017 4:05 pm

Znam Bartschów z Warszawy, pochodzili z Pomorza Zachodniego miejscowości Bahn (obecnie Banie Pomorskie). W pierwszej ćwierci XIX wieku byli już w Warszawie. Jeden z braci był na 100% piekarzem i miał dom przy Marszałkowskiej, niedaleko rogu ze Świętokrzyską, drugi prawdopodobnie młynarzem. Syn lub wnuk jednego z nich (nie sprawdzałam dokładnie, bo oni się tylko otarli o moją rodzinę, ale jest do sprawdzenia) był aptekarzem i miał pod koniec XIX wieku aptekę na rogu Marszałkowskiej i Nowogrodzkiej. Czy mieli coś wspólnego z krakowskimi nie wiem.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » wt wrz 19, 2017 9:40 pm

W międzyczasie dowiedziałem się już tego i owego o "moich" Bartschach. Pochodzą oni z Niemiec i osiedli w czasie wojny trzydziestoletniej w Polsce. Z tej rodziny pochodził generał Demuth Bartsch, twórca okopów św. Trójcy. Okazało się, że spokrewnieni ze mną Bartschowie mieli też silne związki (w poł. XIX w.) z rodziną mołdawskich hospodarów :) To co odkryłem, jest na moim profilu My Heritage: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... 31/andrasz
Z tymi z Pomorza nie znalazłem powiązań. Z krakowskimi prawie na pewno były, ale wciąż jeszcze nie wiem dokładnie jakie ...
Janusz

Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » pt lis 10, 2017 11:10 am

Tytułem uzupełnienia - Pomorze Zachodnie w tamtych czasach, to też były "Niemcy", a konkretnie Maklemburgia. Nazwy stosowane obecnie (Pomorze Zachodnie, Pomorze Przednie) są późniejsze :)
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » sob lis 11, 2017 10:51 am

To prawda - historia tych ziem i rodzin je zamieszkujących do łatwych nie należała ... :)
Janusz

ankak69

Bartsch

Post autor: ankak69 » wt lis 21, 2017 7:06 pm

Również interesuje mnie to nazwisko.

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » wt lis 21, 2017 8:53 pm

Chętnie podzielę się tym, co na ich temat mam - proszę mnie poszukać na facebooku, lub pod mailem: janusz.st.a w gmail.com
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”