UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa
Zagłębiając się w historię mojej rodziny, napotkałem w połowie XIX w. nazwisko Bartsch. Konkretnie - jedna z sióstr mojego 4x pradziadka, Roberta Runge - Luiza Runge, wyszła za mąż za jakiegoś, nieznanego mi jeszcze z imienia Bartscha. W tym czasie w Jarosławiu, z którego Luiza się wywodziła, mieszkali już Bartschowie. Na jarosławskim cmentarzu leży m.in. gen. Alojzy Bartsch (1826 - 1914 r.), Major Herman Bartsch (1821 - 1908 r.). Zdaje się, że byli oni oboje synami pułkownika Jana Bartscha. Pochowana jest tutaj również Adela z Bartschów Rzewuska (1853 - 1884 r.). Była ona żoną Ludwika Rzewuskiego, ich synem był Artur Rzewuski.
Podejrzewam, że Adela Rzewuska była córką Luizy Runge, która poślubiła któregoś z Bartschów, gdyż jej osoba występuje w publikacjach w lokalnych gazetach w sprawie spadkowej po Janie Runge (ojcu Roberta), razem z Salomeą Runge.
Nie potrafię też znaleźć powiązania pomiędzy Bartschami z Jarosławia a tymi z Krakowa (występują oni tam już w XVIII w. - pełnili oni tam różne funkcje, m.in. prezydenta miasta) oraz z Bartschami z Prus - pytanie, czy to była jedna i ta sama rodzina, czy mieli tylko wspólne nazwisko ...
Może ktoś z Was spotkał się z jakimiś informacjami na ten temat?
Janusz Andrasz
poszukuję - Czarnecki, Bielawski, Wereszczyński, Kański, Jędrzejewski, Runge, Andrasz, Greger
Podejrzewam, że Adela Rzewuska była córką Luizy Runge, która poślubiła któregoś z Bartschów, gdyż jej osoba występuje w publikacjach w lokalnych gazetach w sprawie spadkowej po Janie Runge (ojcu Roberta), razem z Salomeą Runge.
Nie potrafię też znaleźć powiązania pomiędzy Bartschami z Jarosławia a tymi z Krakowa (występują oni tam już w XVIII w. - pełnili oni tam różne funkcje, m.in. prezydenta miasta) oraz z Bartschami z Prus - pytanie, czy to była jedna i ta sama rodzina, czy mieli tylko wspólne nazwisko ...
Może ktoś z Was spotkał się z jakimiś informacjami na ten temat?
Janusz Andrasz
poszukuję - Czarnecki, Bielawski, Wereszczyński, Kański, Jędrzejewski, Runge, Andrasz, Greger
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Rodzina Bartsch z Jarosławia i Krakowa
Znam Bartschów z Warszawy, pochodzili z Pomorza Zachodniego miejscowości Bahn (obecnie Banie Pomorskie). W pierwszej ćwierci XIX wieku byli już w Warszawie. Jeden z braci był na 100% piekarzem i miał dom przy Marszałkowskiej, niedaleko rogu ze Świętokrzyską, drugi prawdopodobnie młynarzem. Syn lub wnuk jednego z nich (nie sprawdzałam dokładnie, bo oni się tylko otarli o moją rodzinę, ale jest do sprawdzenia) był aptekarzem i miał pod koniec XIX wieku aptekę na rogu Marszałkowskiej i Nowogrodzkiej. Czy mieli coś wspólnego z krakowskimi nie wiem.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
W międzyczasie dowiedziałem się już tego i owego o "moich" Bartschach. Pochodzą oni z Niemiec i osiedli w czasie wojny trzydziestoletniej w Polsce. Z tej rodziny pochodził generał Demuth Bartsch, twórca okopów św. Trójcy. Okazało się, że spokrewnieni ze mną Bartschowie mieli też silne związki (w poł. XIX w.) z rodziną mołdawskich hospodarów
To co odkryłem, jest na moim profilu My Heritage: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... 31/andrasz
Z tymi z Pomorza nie znalazłem powiązań. Z krakowskimi prawie na pewno były, ale wciąż jeszcze nie wiem dokładnie jakie ...

Z tymi z Pomorza nie znalazłem powiązań. Z krakowskimi prawie na pewno były, ale wciąż jeszcze nie wiem dokładnie jakie ...
Janusz
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Tytułem uzupełnienia - Pomorze Zachodnie w tamtych czasach, to też były "Niemcy", a konkretnie Maklemburgia. Nazwy stosowane obecnie (Pomorze Zachodnie, Pomorze Przednie) są późniejsze 

Pozdrawiam
Maria
Maria
-
To prawda - historia tych ziem i rodzin je zamieszkujących do łatwych nie należała ... 

Janusz
-
Chętnie podzielę się tym, co na ich temat mam - proszę mnie poszukać na facebooku, lub pod mailem: janusz.st.a w gmail.com
Janusz