UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wiszniewski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 263
- Podziękował/a: 115 razy
- Podziękowano: 1 raz
Wiszniewski
Poszukuję informacji genealogicznych o Piotrze Wiszniewskim, ojcu Stefana, a dziadku Szymona z Rumbowicz i Soboliszek. Każda informacja będzie dla mnie bez cenna.
Z góry dziękuję.
Jerzy
Z góry dziękuję.
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-
Wiszniewscy z powiatu Pińsk na Polesiu
Poszukuję informacji o Rodzinie Wiszniewskich zamieszkujących dobra Noworzyć leżących w powiecie Pinskim.
O dobrach tych pisze Stefan Wiszniewski w swoim testamencie sporządzonym w Soboliszkach
w dniu 14 grudnia 1776r.
Może ktoś z miłych bywalców na tym forum miał swoich przodków o nazwisku Wiszniewski na Polesiu i zechce się swoją wiedzą ze mną podzielić.
Z pozdrowieniami
Jerzy
O dobrach tych pisze Stefan Wiszniewski w swoim testamencie sporządzonym w Soboliszkach
w dniu 14 grudnia 1776r.
Może ktoś z miłych bywalców na tym forum miał swoich przodków o nazwisku Wiszniewski na Polesiu i zechce się swoją wiedzą ze mną podzielić.
Z pozdrowieniami
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-
Wiszniewski
Poszukuję wszelkich informacji o nazwisku: Józef Wiszniewski
Poszukuję aktów urodzenia dzieci małżonków Józefa Wiszniewskiego z Rumbowicz n/Niemnem i Juliany z Zylińskich z Neding (dawne woj, trockie) którzy 20.08.1812 R. zawarli ślub w kaplicy dworskiej w Nedingach, parafia Merecz.Mogą się znajdować w Parafii Merecz, lub Parafii Rumbowicze, albo Punia. Chcąc to sprawdzić potrzeba poszukać na stronach www.epaveldas.lt, ale przy braku znajomości jęz. litewskiego trudno jest znaleźć odpowiedni adres tych stron. Może ktoś mnie w tym pomoże?.
Poszukuję aktów urodzenia dzieci małżonków Józefa Wiszniewskiego z Rumbowicz n/Niemnem i Juliany z Zylińskich z Neding (dawne woj, trockie) którzy 20.08.1812 R. zawarli ślub w kaplicy dworskiej w Nedingach, parafia Merecz.Mogą się znajdować w Parafii Merecz, lub Parafii Rumbowicze, albo Punia. Chcąc to sprawdzić potrzeba poszukać na stronach www.epaveldas.lt, ale przy braku znajomości jęz. litewskiego trudno jest znaleźć odpowiedni adres tych stron. Może ktoś mnie w tym pomoże?.
Re: Wiszniewski
Merecz - Merkinė (wiki); nie udało mi się znaleźć litewskich nazw dla: Rumbowicze i Punia;
(dla "Rumbowicze" jest jakiś testament "Stepono Višnevskio testamentas" Soboliszki i Rumbowicze w opisie - to pewnie ten, który już masz)
Merkinės RKB gimimo metrikų knyga. 1814--1827 m. - Merecz par. rzymskokatolicka - księga urodzonych
Z pomocą google-tłumacz pl>lt zrobiłam mini słownik pl-lt. Litewski prawdopodobnie, tak jak polski, ma różne końcówki deklinacyjne, stąd różne warianty słowa (nie mam pojęcia który przypadek, zebrałam to co wyskoczyło)
* (pl) = pluralis = liczba mnoga
rzymskokatolicki - Romos katalikų
kościół - bažnyčia, bažnyčios (pl)
parafia - parapija, parapijos (pl)
księga - knyga, knygos (pl)
metryki - metrikos, metrika, metrikas, metrikų
język - kalba
litewski - lietuvių
łacina - lotynų
polski - lenkų
urodzony - gimęs
chrzciny - krikštynos
chrzest - krikštas, krikštu, krikšto
ochrzczony - pakrikštyti, pakrikštijo, pakrikštytas
chrzcić - krikštyti
dziecko - vaikas, Vaiko
niemowlę, noworodek - kūdikis, kūdikiui, kūdikio, kūdikių
małżeństw - santuokų
małżeństwo - santuoka, santuoką, santuokos
małżonkowie - sutuoktiniai, sutuoktinius, sutuoktinių, sutuoktiniams
ślub - Vestuvių
ślubny - nuotakos
wesele - vestuvinis, vestuves
panna młoda, oblubienica, narzeczona - nuotaka, nuotaką, sponsa,
pan młody - jaunikis (zdaje się, że to słowo znaczy również "oczyszczenie"
oblubieniec - Līgavainis
narzeczony - sužadėtinis, sužadėtinio
umarłych - mirusiuosius, mirusiųjų, mirusieji
martwy - miręs
zmarł - mirė
pogrzeb - laidotuvės, laidotuves, laidotuvių,
żałobny - gedulingi
Treść podobno po polsku i łacinie
(dla "Rumbowicze" jest jakiś testament "Stepono Višnevskio testamentas" Soboliszki i Rumbowicze w opisie - to pewnie ten, który już masz)
Merkinės RKB gimimo metrikų knyga. 1814--1827 m. - Merecz par. rzymskokatolicka - księga urodzonych
Z pomocą google-tłumacz pl>lt zrobiłam mini słownik pl-lt. Litewski prawdopodobnie, tak jak polski, ma różne końcówki deklinacyjne, stąd różne warianty słowa (nie mam pojęcia który przypadek, zebrałam to co wyskoczyło)
* (pl) = pluralis = liczba mnoga
rzymskokatolicki - Romos katalikų
kościół - bažnyčia, bažnyčios (pl)
parafia - parapija, parapijos (pl)
księga - knyga, knygos (pl)
metryki - metrikos, metrika, metrikas, metrikų
język - kalba
litewski - lietuvių
łacina - lotynų
polski - lenkų
urodzony - gimęs
chrzciny - krikštynos
chrzest - krikštas, krikštu, krikšto
ochrzczony - pakrikštyti, pakrikštijo, pakrikštytas
chrzcić - krikštyti
dziecko - vaikas, Vaiko
niemowlę, noworodek - kūdikis, kūdikiui, kūdikio, kūdikių
małżeństw - santuokų
małżeństwo - santuoka, santuoką, santuokos
małżonkowie - sutuoktiniai, sutuoktinius, sutuoktinių, sutuoktiniams
ślub - Vestuvių
ślubny - nuotakos
wesele - vestuvinis, vestuves
panna młoda, oblubienica, narzeczona - nuotaka, nuotaką, sponsa,
pan młody - jaunikis (zdaje się, że to słowo znaczy również "oczyszczenie"

oblubieniec - Līgavainis
narzeczony - sužadėtinis, sužadėtinio
umarłych - mirusiuosius, mirusiųjų, mirusieji
martwy - miręs
zmarł - mirė
pogrzeb - laidotuvės, laidotuves, laidotuvių,
żałobny - gedulingi
Treść podobno po polsku i łacinie

-
-
Re: Wiszniewski z Puńska na Polesiu
Aktualnie na ukończeniu mam opracowanie rodu Wiszniewskich herbu Trzaska zamieszkującej tereny Litwy, a dokładniej Rumbowicze i Soboliszeki w gminie nadniemeńskiej (okolice Olity).
Podczas swoich poszukiwań dostałem testament spisany przez Stefana Wiszniewskiego z Soboliszek w dniu 14 grudnia 1776 roku w którym stwierdza że odziedziczył on po swoim ojcu Piotrze Wiszniewskim dobra ziemskie Nowożyć zwane w powiecie pińskim leżące.
Natomiast w opracowaniu pt. Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego znalazłem informację że Wiszniewscy h. Traska mieli dobra ziemskie Nowoszuce w powiecie Pińskim leżące.
I jeszcze jedno potwierdzenie pochodzenia Wiszniewskich z Pińska. W książce wydanej 1929 roku na Litwie, pod tytułem “Alytus apskritis” (powiat Alitys) autorstwa Akirasa Birżisa, w rozdziale poświęconym Rumbowicom znajduje się zapis iż 1688 roku przybył na Litwę z Pińska Petras Vysniaskas (Piotr Wiszniewski) który stał się kasztelanem w Trokach.
Jeżeli ktoś z Państwa posiada wiadomości na temat Rodziny Wiszniewskich herbu Trzaska wywodzących się Pińska lub jego Okolic to bardzo proszę o kontakt.
Podczas swoich poszukiwań dostałem testament spisany przez Stefana Wiszniewskiego z Soboliszek w dniu 14 grudnia 1776 roku w którym stwierdza że odziedziczył on po swoim ojcu Piotrze Wiszniewskim dobra ziemskie Nowożyć zwane w powiecie pińskim leżące.
Natomiast w opracowaniu pt. Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego znalazłem informację że Wiszniewscy h. Traska mieli dobra ziemskie Nowoszuce w powiecie Pińskim leżące.
I jeszcze jedno potwierdzenie pochodzenia Wiszniewskich z Pińska. W książce wydanej 1929 roku na Litwie, pod tytułem “Alytus apskritis” (powiat Alitys) autorstwa Akirasa Birżisa, w rozdziale poświęconym Rumbowicom znajduje się zapis iż 1688 roku przybył na Litwę z Pińska Petras Vysniaskas (Piotr Wiszniewski) który stał się kasztelanem w Trokach.
Jeżeli ktoś z Państwa posiada wiadomości na temat Rodziny Wiszniewskich herbu Trzaska wywodzących się Pińska lub jego Okolic to bardzo proszę o kontakt.
-
Re: Wiszniewski z Pińska na Polesiu
W 1688 roku przybył na Litwę z Pińska Petras Vysniaskas (Piotr Wiszniewski) który stał się kasztelanem w Trokach.
Miał on trzech synów: Juozas-Pinsko kasztelan, Stefana i księdza Pawła, Stefan miał Szymona, Leona i córkę Annę/Oną.
Tyle uzupełnienia poprzedniej wiadomości.
Z pozdrowieniami
Jerzy
Miał on trzech synów: Juozas-Pinsko kasztelan, Stefana i księdza Pawła, Stefan miał Szymona, Leona i córkę Annę/Oną.
Tyle uzupełnienia poprzedniej wiadomości.
Z pozdrowieniami
Jerzy
-
Znalezione w internecie.
Akt zgonu nr 17/1912 Wincentego Wiktora Franciszka Wiszniewskiego,
zmarł 27 lutego 1912roku i został pochowany na cm. parafialnym w Pęcicach koło Pruszkowa.
Akta z tego okresu znajdują się w A.P. w Grodzisku Mazowieckim.
Gdyby ktoś będąc w tym archiwum był uprzejmy i zrobił skan tego aktu byłbym niezmiernie wdzięczny.
Z pozdrowieniami
Jerzy
Akt zgonu nr 17/1912 Wincentego Wiktora Franciszka Wiszniewskiego,
zmarł 27 lutego 1912roku i został pochowany na cm. parafialnym w Pęcicach koło Pruszkowa.
Akta z tego okresu znajdują się w A.P. w Grodzisku Mazowieckim.
Gdyby ktoś będąc w tym archiwum był uprzejmy i zrobił skan tego aktu byłbym niezmiernie wdzięczny.
Z pozdrowieniami
Jerzy
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Jerzy,
Akt zgonu nr 17/1912 Wincentego Wiktora Franciszka Wiszniewskiego jest dostepny w genbazie.
Oto on:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,165709,4
Pozdrawiam
Grazyna
Akt zgonu nr 17/1912 Wincentego Wiktora Franciszka Wiszniewskiego jest dostepny w genbazie.
Oto on:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,165709,4
Pozdrawiam
Grazyna
-
Gabi, ślicznie dziękuję za tą informację.
Serdecznie pozdrawiam, jesteś cudowna.
Serdecznie pozdrawiam, jesteś cudowna.