UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Watson

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Andrasz
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Watson

Post autor: Andrasz » czw lip 13, 2017 11:05 am

Baroni v. Berghof jest wymieniany już w linku, który przesłałaś, nie wiem na czym polega ta wymienność herbów, bo chyba Berghof i Cavalcabo to odpowiednik naszego herbu w nazwisku?:

https://archive.org/stream/neuesjahrbuc ... 5/mode/1up

Adolf był synem Józefiny, która była co najmniej muzą a najprawdopodobniej również kochanką syna Mozarta, który przez ileś tam lat mieszkał we Lwowie, więc jego związki ze światem kultury i sztuki wynikały z dość oczywistych powodów :) Ja próbuję szukać kontaktu z potomkami tejże Józefiny, chociaż ich ślad mi się urywa w wieku XX ...

Dodano po 18 minutach 22 sekundach:
Przy okazji - czy umiesz rozszyfrować, jak brzmi drugie nazwisko tego Miskey ? To jest środkowa kolumna. Ja czasami się przy gotyku poddaję .... http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... nno-search
Janusz

Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » czw lip 13, 2017 11:39 am

Herby to nie moja bajka ale wydaje mi sie, ze Jozef Baroni byl herbu Berghof a Jozefina Beloni herbu Cavalcabo
lub odwrotnie. Jozefina byla z domu Castiglioni, gdzies tam widzialam notke spadkowa po zmarlym krewnym
Jozefiny.

Co do Mozarta, w trakcie przegladania prasy i innych publikacji sporo sie dowiedzialam na temat zwiazku Mozarta
z Jozefina, zreszta dosc dlugo przebywal we Lwowie mieszkal u Jozefiny, szkolil corke Julie(Antonine - miala 2 imiona), w swoim testamencie dosc hojnie ja obdarzyl.

Nazwisko brzmi:
Miskey=Jukovits Andreas v. (von) - doktor nauk prawnych

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » czw lip 13, 2017 2:42 pm

Tak, zgadza się, panieńskie nazwisko Józefiny to Castiglioni. Historia Mozarta jr. jest naprawdę ciekawa, nadaje się zdecydowania na materiał na duży artykuł, lub nawet na książkę :) Dzięki za rozszyfrowanie nazwiska.

Dodano po 48 minutach 29 sekundach:
Grzebałem, grzebałem i się dogrzebałem! Do metryki urodzenia Stefanii, ur. w 1852 r., dziecka Heleny Baroni zd. Strzeleckiej i ...Jana de Berghof Baroni, syna Józefa i Antoniny Urbańskiej :)
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 0_0226.htm
Janusz

Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » czw lip 13, 2017 5:29 pm

Super, czyli maz Heleny Jan prawdopodobnie jest synem Jozefa Baroni Berghof'a ktorego wskazalam
wczesniej.
O herbie
https://de.wikipedia.org/wiki/Baroni_von_Cavalcab%C3%B2
w tym linku jest troche informacji ale nie wyjasniaja koligacji do konca.
Jest taki zapis w wolnym tlumaczeniu wyglada to tak:
....Zarowno Baroni v. Berghof jak i Baroni v. Ehrenfeld tez Baroni v. Cavalcabo pochodza z Rovereto
diecezji Trient. Czy i w jakim stopniu Baroni v. Cavalcabo z Cavalcabo z Cremona sa spokrewnieni
jeszcze nie ustalono. .......

W kazdy badz razie rodziny Misky i Baroni zwiazane sa z tymi samymi miejscami - Wieden, Graz, Lwow itd.

Grazyna

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » czw lip 13, 2017 9:32 pm

Kiedyś się zabiorę i do Miskych z Węgier/Austrii i do innych przodków z Austro - Węgier, na razie muszę jednak rozwikłać kilka bliższych mi czasowo zagadek :) Rzeczywiście, że te wszystkie rodziny ciągle się koło siebie kręciły ... Nie wiem, czy to coś oznacza, czy nie, ale ci Strzeleccy ze Słowity byli też spokrewnieni z Bemami i jeszcze inną rodziną pochodzenia węgierskiego ... podobnie jak moi Misky ...
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”