UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Michalak, Michalski, Bełchatów, Łódź

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
emalak0
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 11 razy

Michalak, Michalski, Bełchatów, Łódź

Post autor: emalak0 » pn lip 03, 2017 9:13 pm

Witam.
Poszukuję info . o nazwiskach Michalak, Michalski, Sikora, Wrońska(-i), miejscowości : Bełchatow, Lipy, Dobrzelów, Łódź, Warszawa
Elżbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Michalak, Michalski, Bełchatów, Łódź

Post autor: wicy » śr lip 05, 2017 11:57 am

Samych Michalaków jest w Łodzi ponad 500 osób. W Bełchatowie 234.
Michalskich w Łodzi - ponad 500, w Bełchatowie - 127.
Sikorów w Łodzi - ponad 500, w Bełchatowie 76
Wrońskich w łodzi - ponad 500, w Bełchatowie 68

Może jakieś konkrety?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

AUTOR TEMATU
emalak0
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 11 razy

Re: Michalak, Michalski, Bełchatów, Łódź

Post autor: emalak0 » śr lip 05, 2017 8:48 pm

konkrety mam też : Michalak Antoni ur. 30.05.1885r w miejscowości Lipy, syn Łukasza i Marianny Jędrzejczyk (-ak) , żona Rozalia Sikora ur. 18.08.1897 (moja babcia) we wsi Łążek, Aniela Wrońska ( znalazlam dokumenty potwierdzajace, że była 1szą żoną Antoniego) ur. 17.06.1886r w miejscwości Zawady , ślub 30.01.1910 r. w Bełchatowie z tego związku odnalazłam akty urodzenia 2 dzieci. Archiwum w Bełchatowie nie posiada żadnej wzmianki o zgonie Anieli i jej dzieciach. Nagle, mój dziadek Antoni pojawia się w Łodzi podając, że przybył z Warszawy!
Wiem, że w okolicach Warszawy mieszkała jego siostra Stanisława Michalak, która wyszła za mąż za Stanisława Redlicha , pamiętam również z dzieciństwa, że dziadkowie często wspominali nazwisko Adolf Redlich , więc musieli być w jakiś sposób spokrewnieni ! Łukasz Michalak ur. 10 października 1849 roku w miejscowości Dobrzelew (?) i Elżbieta Korczewska mieszkali w miejscowości Lipy. Problem stanowiło powiązanie właściwych osób z rodziną. Odnalazłam spis ludności Bełchatowa , w którym nazwisko Michalak przybierało formę Michalski, jednakże posiadając dane rodziców i ich lata urodzeń udało mi się powiązać gałąź rodziny. Szukam nadal ale powstała luka dotycząca losów dziadka Antoniego, w tym przypadku nie wiem gdzie mogłabym znaleźć potwierdzenie : 1go ożenku a właściwie rozstania z rodziną , pojawienie się w Łodzi, następnie wyjazd do Francji : tam urodził się mój ojciec w 1927 r ( w Paryżu ) i jego brat. Wspomniana notatka w księdze meldunkowej niczego mi nie ułatwiła .
Jestem " w lesie" , czekam teraz na akt urodzenia Andrzeja Michalak z Arch. w Łodzi .
Dziękuję za zainteresowanie . Pomoc doświadczonych genealogów jest bezcenna .
Elżbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”