UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Bukowski, Bykowski i inni
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 448
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Bukowski, Bykowski i inni
Witam,
w moich genealogicznych poszukiwaniach zbieram informacje na temat następujących rodzin:
• Bukowski, Bykowski, Witkiewicz, Żejmo
miejsce występowania/pochodzenia: Wileńszczyzna (Średnia, Strunojcie, Guże, Sorokpol, Podbrodzie, Wilno)
• Kaliński, Kurczak, Radwański, Szmigiel
miejsce występowania/pochodzenia: Podole (daw. woj. tarnopolskie, powiat Podhajce; Mużyłów; nazwisko Kurczak także w rejonie Krosna, Jasła)
• Achtelik, Baier, Ciura, David, Herde, Komorek, Kowol, Kozik, Lucega (Lucyga), Myrcik (Mertzick), Paschek, Strzebińczyk, Wieczorek, Wottke (Wutke)
miejsce występowania/pochodzenia: Górny Śląsk, Opolszczyzna (Ruda Śląska, Sławięcice, Kuźniczka, Kłodnica, Czechowice, Ptakowice, Wilkowice, St. Repty, Kępczowice, Zbrosławice, Księży Las, Poniszowice, Koszęcin, Strzebiń, Kotulin, Obrowiec)
• Boksa, Kulesa, Lizak, Mazur, Nagórzański, Pająk, Staszkowicz, Szot
miejsce występowania/pochodzenia: Małopolska, pow. Dąbrowa Tarnowska, parafia Wietrzychowice (Wola Rogowska, Jagodniki i inne)
w moich genealogicznych poszukiwaniach zbieram informacje na temat następujących rodzin:
• Bukowski, Bykowski, Witkiewicz, Żejmo
miejsce występowania/pochodzenia: Wileńszczyzna (Średnia, Strunojcie, Guże, Sorokpol, Podbrodzie, Wilno)
miejsce występowania/pochodzenia: Podole (daw. woj. tarnopolskie, powiat Podhajce; Mużyłów; nazwisko Kurczak także w rejonie Krosna, Jasła)
• Achtelik, Baier, Ciura, David, Herde, Komorek, Kowol, Kozik, Lucega (Lucyga), Myrcik (Mertzick), Paschek, Strzebińczyk, Wieczorek, Wottke (Wutke)
miejsce występowania/pochodzenia: Górny Śląsk, Opolszczyzna (Ruda Śląska, Sławięcice, Kuźniczka, Kłodnica, Czechowice, Ptakowice, Wilkowice, St. Repty, Kępczowice, Zbrosławice, Księży Las, Poniszowice, Koszęcin, Strzebiń, Kotulin, Obrowiec)
• Boksa, Kulesa, Lizak, Mazur, Nagórzański, Pająk, Staszkowicz, Szot
miejsce występowania/pochodzenia: Małopolska, pow. Dąbrowa Tarnowska, parafia Wietrzychowice (Wola Rogowska, Jagodniki i inne)
Ostatnio zmieniony sob lip 26, 2008 5:22 pm przez KrzychB, łącznie zmieniany 4 razy.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Bukowski, Bykowski i inni
Szmigiel Jan ur.1952 zmarł w Jaśle w 2004roku.Lizak i Mazur znalazłem w parafii Szczucin już od 1760roku.Nazwisko Szot mam całe mnóstwo .Bukowski i Bykowski jest w Jaśle oraz był taki ksiądz Bykowski w Szczucinie.
Mam 3 zmarłych Kalińskich Leon ur.1878 w Mogilnica wdowiec po Anna Uruska.,zmarł w 1965
Nazwiskiem Kaliński interesuje się jeszcze jedna osoba.
Nazwisko Pająk jest w Jaśle,ale przy jednym zmarłym w 1978 Władysławie Pajaku jest adnotacja ur.1905 w Gnojnice
Pozdrawiam
Mieczysław
Mam 3 zmarłych Kalińskich Leon ur.1878 w Mogilnica wdowiec po Anna Uruska.,zmarł w 1965
Nazwiskiem Kaliński interesuje się jeszcze jedna osoba.
Nazwisko Pająk jest w Jaśle,ale przy jednym zmarłym w 1978 Władysławie Pajaku jest adnotacja ur.1905 w Gnojnice
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
Dziękuję za odzew.
Szczególnie podoba mi się trop związany z parafią Szczucin. To rzeczywiście niedaleko Wietrzychowic, z której to parafii pochodzą moi przodkowie-Lizak, Mazur, Szot. Chętnie dowiem się więcej na ten temat.
Co do Szmiglów, to w mojej rodzinie występują w parafii Podhajce w XIX w. i w żaden sposób nie potrafiłbym powiązać ich z osobą zmarłą w 2004 r. Z tym samym miejscem wiążę pochodzenie Kalińskich. Pająków natomiast szukam w powiecie dąbrowskim (także parafia Wietrzychowice).
Szczególnie podoba mi się trop związany z parafią Szczucin. To rzeczywiście niedaleko Wietrzychowic, z której to parafii pochodzą moi przodkowie-Lizak, Mazur, Szot. Chętnie dowiem się więcej na ten temat.
Co do Szmiglów, to w mojej rodzinie występują w parafii Podhajce w XIX w. i w żaden sposób nie potrafiłbym powiązać ich z osobą zmarłą w 2004 r. Z tym samym miejscem wiążę pochodzenie Kalińskich. Pająków natomiast szukam w powiecie dąbrowskim (także parafia Wietrzychowice).
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
Re: Lizak
Znalazłem interesujące cię nazwiska na stronie
http://www.pgsca.org/records-Medrzechow-intro.html
Trochę zacina się w momencia otwierania,ale po skopiowaniu arkusza excela na własnym komputerze chodzi szybko i można sortować.
Jednak nadal będę o tobie pamiętał robiąc księgi Szczucińskie.
Pozdrawiam
Mieczysław
http://www.pgsca.org/records-Medrzechow-intro.html
Trochę zacina się w momencia otwierania,ale po skopiowaniu arkusza excela na własnym komputerze chodzi szybko i można sortować.
Jednak nadal będę o tobie pamiętał robiąc księgi Szczucińskie.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
Wspaniałe, dzięki raz jeszcze!
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 8 razy
Krzysztofie !Bukowscy zapisali się pięknie i w mojej okolicy.
Odsyłam Ciebie do postu w dziale Anegdoty , tam dałem artykuł
o wspaniałym nauczycielu i człowieku Edwardzie Bukowskim.
Mogę dotrzeć do Jego aktu zgonu.
Bernard Wdowiak
Odsyłam Ciebie do postu w dziale Anegdoty , tam dałem artykuł
o wspaniałym nauczycielu i człowieku Edwardzie Bukowskim.
Mogę dotrzeć do Jego aktu zgonu.
Bernard Wdowiak
-
Czytałem tę niesamowitą historię. Nie przypuszczam, aby ów bohater mógł być spokrewniony z moją rodziną, ponieważ jej pochodzenie to Litwa (jeszcze na początku XX w. nosili nazwisko Bykowscy). Nie znam oczywiście wszystkich gałęzi rodziny, więc jeżeli wspomniany Edward Bukowski miałby litewskie korzenie, to kto wie- może faktycznie coś Go ze mną łączy. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że w Polsce żyje ok. 16 000 Bukowskich, więc z pewnością wszyscy nie wywodzą się ze wspólnego pnia. Za jakieś ewentualne "litewskie wskazówki" odnośnie Edwarda Bukowskiego będę wdzięczny.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
Krzysztofie
Oto nazwiska które znalazłam w moich książkach;Komorek Jędrzej,poddany Dąbskich miejscowośc Kąty,jak wynika z tekstu mieszkal tam w 1799r.
-Zofia z.d. Dawid,żona Józefa Szarkiewicza,z nich Jan zaślubiony 5.02.1823r z Marianną
Kossakiewicz.
-Ludwika Dawid,nieślubna c.Emili Kłyż (1842-1927),żona Wincentego Cygnara v.Cygnarowicz
alias Sygnarowicz s.Jana i Małgorzaty z Humińskich (28.03.1838-29.01.1904 ) zm.na raka
przełyku w Wojniczu. Z nich:Julianna(1864-1926),Stanisław(1866-1917) i Stefan(1868-1871)
zm.na dyfteryt.W/w dane z Rodowodów mieszczan wojnickich.
Z "Obrońców Lwowa" natomiast następujące dane:
-Wieczorek Marian,porucznik 6 p.p. poległ w Hajczu k/ Rawy Ruskiej 14.05.1919r.Pochowany
na miejscowym cmentarzu.
-Wieczorek Stanisław,szer.12 p.p.4 komp.zmarł 17.06.1919r.cm.Orląt Lwowskich nr.gr.885
-Wieczorek Mieczysław,zginął 1919r,pochowany cm.Or.Lw.nr.gr.1182
-Szot Franciszek,szer.3 p.p.strz.lwow.2 komp.,zginął od granatu w Kulparkowie 1.03.1919r
cdn...
Oto nazwiska które znalazłam w moich książkach;Komorek Jędrzej,poddany Dąbskich miejscowośc Kąty,jak wynika z tekstu mieszkal tam w 1799r.
-Zofia z.d. Dawid,żona Józefa Szarkiewicza,z nich Jan zaślubiony 5.02.1823r z Marianną
Kossakiewicz.
-Ludwika Dawid,nieślubna c.Emili Kłyż (1842-1927),żona Wincentego Cygnara v.Cygnarowicz
alias Sygnarowicz s.Jana i Małgorzaty z Humińskich (28.03.1838-29.01.1904 ) zm.na raka
przełyku w Wojniczu. Z nich:Julianna(1864-1926),Stanisław(1866-1917) i Stefan(1868-1871)
zm.na dyfteryt.W/w dane z Rodowodów mieszczan wojnickich.
Z "Obrońców Lwowa" natomiast następujące dane:
-Wieczorek Marian,porucznik 6 p.p. poległ w Hajczu k/ Rawy Ruskiej 14.05.1919r.Pochowany
na miejscowym cmentarzu.
-Wieczorek Stanisław,szer.12 p.p.4 komp.zmarł 17.06.1919r.cm.Orląt Lwowskich nr.gr.885
-Wieczorek Mieczysław,zginął 1919r,pochowany cm.Or.Lw.nr.gr.1182
-Szot Franciszek,szer.3 p.p.strz.lwow.2 komp.,zginął od granatu w Kulparkowie 1.03.1919r
cdn...
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
cdn..
-Mazur,maszynista kolejowy,aresztowany za odmówienie służby Ukraincom,osadzony w więzieniu
starosamborskim i tam przez chorążego ukraińskiego Ilnickiego zamordowany.
-Mazur Jan,szer.10 p.p.5 komp.,poległ27.06.1919r.w Olszanicy.
-Mazur Marcin,sierż.sztab.39 p.p.10 komp.poległ pod Mikłaszowem 24.05.1919r.miał 44 lata.
-Lizak vel Lejzak Józef,szer.24 p.p.5 komp.z Rogów k/ Radomia,lat 20,zmarł z ran w Słowicie
k/ Przemyślan 28.06.1919r i tam pochowany.
-Kaliński Kazimierz,szer.oddz.ochot.odsieczy Lwowa,przywieziony martwy z pola walki 19.01.1919r..Pochowany na cmentarzu Janowskim.
Może coś Ci się przyda pozdrawiam Grażyna
-Mazur,maszynista kolejowy,aresztowany za odmówienie służby Ukraincom,osadzony w więzieniu
starosamborskim i tam przez chorążego ukraińskiego Ilnickiego zamordowany.
-Mazur Jan,szer.10 p.p.5 komp.,poległ27.06.1919r.w Olszanicy.
-Mazur Marcin,sierż.sztab.39 p.p.10 komp.poległ pod Mikłaszowem 24.05.1919r.miał 44 lata.
-Lizak vel Lejzak Józef,szer.24 p.p.5 komp.z Rogów k/ Radomia,lat 20,zmarł z ran w Słowicie
k/ Przemyślan 28.06.1919r i tam pochowany.
-Kaliński Kazimierz,szer.oddz.ochot.odsieczy Lwowa,przywieziony martwy z pola walki 19.01.1919r..Pochowany na cmentarzu Janowskim.
Może coś Ci się przyda pozdrawiam Grażyna
-
Dziękuję Grażyno, dziękuję. Teraz czas żeby przetrawić ten natłok informacji.
Nie od rzeczy będzie, myślę, zaznaczenie, także dla osób, które ewentualnie w przyszłości zainteresują się moim wątkiem i moimi nazwiskami, że w większości chodzi o rodziny chłopskie lub robotnicze.
Przypominam też o określonej przeze mnie na samym początku przynależności terytorialnej konkretnych nazwisk! Pozwoli to uniknąć gromadzenia nadmiaru danych o osobach noszących podobne lub identyczne nazwiska, ale żyjących w zupełnie innych rejonach Polski niż wskazane przeze mnie.
Nie od rzeczy będzie, myślę, zaznaczenie, także dla osób, które ewentualnie w przyszłości zainteresują się moim wątkiem i moimi nazwiskami, że w większości chodzi o rodziny chłopskie lub robotnicze.
Przypominam też o określonej przeze mnie na samym początku przynależności terytorialnej konkretnych nazwisk! Pozwoli to uniknąć gromadzenia nadmiaru danych o osobach noszących podobne lub identyczne nazwiska, ale żyjących w zupełnie innych rejonach Polski niż wskazane przeze mnie.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
Uaktualniona wersja listy nazwisk, które występują wśród moich przodków (nazwiska nowe w stosunku do tych podanych w poprzednich postach są pogrubione - to informacja dla moderatora):
• Bujwid, Bukowski, Bykowski, Janusz, Jurkowaniec, Kamaszyn, Kaspar, Maślanik, Witkiewicz, Żejmo
miejsce występowania/pochodzenia: Wileńszczyzna (parafia Sorokpol /vel Powoewiórka/, wieś Guże; parafia Strunojcie, wsie: Ofiaryszki, Rzepiszki, Średnia; miasteczko Podbrodzie)
miejsce występowania/pochodzenia: Podole (daw. woj. tarnopolskie, powiat/parafia Podhajce, wieś Mużyłów; nazwisko Kurczak także w rejonie Krosna, Jasła)
• Achtelik, Baier, Ciura, David, Herde, Komorek, Kowol, Lucega (Lucyga), Myrcik (Mertzick), Paschek, Strzebińczyk, Wieczorek, Wottke (Wutke)
• Baran, Boksa, Giza, Kamysz, Kita, Klimek, Kulesa, Lizak, Mazur, Nagorzański, Noga, Pająk, Pieczonka, Staszkowicz, Szot
miejsce występowania/pochodzenia: Małopolska, pow. Dąbrowa Tarnowska, parafia Wietrzychowice (wsie: Wola Rogowska, Jagodniki i inne)
• Bujwid, Bukowski, Bykowski, Janusz, Jurkowaniec, Kamaszyn, Kaspar, Maślanik, Witkiewicz, Żejmo
miejsce występowania/pochodzenia: Wileńszczyzna (parafia Sorokpol /vel Powoewiórka/, wieś Guże; parafia Strunojcie, wsie: Ofiaryszki, Rzepiszki, Średnia; miasteczko Podbrodzie)
miejsce występowania/pochodzenia: Podole (daw. woj. tarnopolskie, powiat/parafia Podhajce, wieś Mużyłów; nazwisko Kurczak także w rejonie Krosna, Jasła)
• Achtelik, Baier, Ciura, David, Herde, Komorek, Kowol, Lucega (Lucyga), Myrcik (Mertzick), Paschek, Strzebińczyk, Wieczorek, Wottke (Wutke)
• Baran, Boksa, Giza, Kamysz, Kita, Klimek, Kulesa, Lizak, Mazur, Nagorzański, Noga, Pająk, Pieczonka, Staszkowicz, Szot
miejsce występowania/pochodzenia: Małopolska, pow. Dąbrowa Tarnowska, parafia Wietrzychowice (wsie: Wola Rogowska, Jagodniki i inne)
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 8:25 pm przez KrzychB, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 108 razy
- Podziękowano: 17 razy
Indeksuąc zgony 1876 z parafii Wszystkich Św.w Warszawie zetknęłam się ze zgonem Adama Jaksy Bykowskiego l.20 ucznia,syna Michała i Marii Wilamowskiej.Jest to akt 495 z 1876r.Adam zm.5.XI.Pochodził z Ukrainy-Gubernia Kijowska obwód?Taraszczański.
Nie wiem czy jest to" Twój"Bykowski ,ale warto wiedzieć ,gdzie można szukać.
Pozdrawiam serdecznie Danka
Nie wiem czy jest to" Twój"Bykowski ,ale warto wiedzieć ,gdzie można szukać.
Pozdrawiam serdecznie Danka
-
Nazwisko Bykowski występuje w par. Wasilków. Lata ok. 1790 do 1860 na 100%. Szczegółów nie pamiętam. Jestem tego pewien ponieważ szukałem Bychowskich.
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witam serdecznie
W aktach moich przodków bardzo często występuje nazwisko Baran, przede wszystkim jako osoby towarzyszące przy zgłaszaniu narodzin. Jest to parafia Kazimierz Dolny.

W aktach moich przodków bardzo często występuje nazwisko Baran, przede wszystkim jako osoby towarzyszące przy zgłaszaniu narodzin. Jest to parafia Kazimierz Dolny.
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona
Ilona
-
Re: Baier,Bukowski, Bykowski i inni
Dla Krzycha
Nazwisko Baier znalazłem w akcie małżeństwa Jakub Kreuz lat 29 syn Jana i Elżbiety Baier ur.w Kadera ad Stadła zam.w Biegonice par.Nowy Sącz,ślub w 1884 w Starym Sączu z Katarzyną Chmura lat 25 córką Stanisława i Magdaleny Cięciwa.
Jakub Kreuz jest luteraninem.
Pozdrawiam
Mieczysław
Nazwisko Baier znalazłem w akcie małżeństwa Jakub Kreuz lat 29 syn Jana i Elżbiety Baier ur.w Kadera ad Stadła zam.w Biegonice par.Nowy Sącz,ślub w 1884 w Starym Sączu z Katarzyną Chmura lat 25 córką Stanisława i Magdaleny Cięciwa.
Jakub Kreuz jest luteraninem.
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław