UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szczepan Turek - Pniewo, gm. Zatory, pow. Pułtusk

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Jagen
Podziękował/a: 3 razy

Szczepan Turek - Pniewo, gm. Zatory, pow. Pułtusk

Post autor: Jagen » wt paź 04, 2016 8:52 am

Na cmentarzu w Pniewie gm. Zatory pow. Pułtusk szukam jakichkolwiek grobów z tablicami czy tabliczkami, gdzie widnieje imię i nazwisko - SZCZEPAN TUREK. Z moich poszukiwań wynika, że na tym cmentarzu nie ma takiej osoby pochowanej (np wyszukiwarka Grobonet). Chodzi mi o to że szukam mojego przodka, który żył w latach 1844 - 1934 w Pniewie i wg przekazów rodzinnych powinien tam być pochowany.
Za wszelkie informacje, podpowiedzi a może i zdjęcia grobów będę ogromnie wdzięczny - Jagen.

marla

Re: Szczepan Turek - Pniewo, gm. Zatory, pow. Pułtusk

Post autor: marla » śr paź 05, 2016 2:31 pm

Jest Twoim przodkiem, więc bez problemu uzyskasz akt zgonu (bierz xero albo skan - pełny tekst!). Znasz też rok urodzenia, imię i nazwisko - więc możesz poszukać lub zamówić z Archiwum akt ur, ślubu, chrztu dzieci, etc. Jeśli zależy Ci na zdjęciu nagrobka (i nie możesz sam pojechać) to, hm, - to tylko taki luźny pomysł - napisz / zadzwoń do proboszcza, miejscowej szkoły, sołtysa i poproś o przysługę... teraz wszyscy uwielbiają bawić się w fotografowanie wszystkiego, może ktoś będzie pomocny.
A może przekaz rodzinny to ten 3. rodzaj prawdy? Może to parafia obok? A może mówili na niego Szczepan, a na imię miał inaczej. Albo chowali go obcy i podali złe dane, albo zmienił dane (mam takie przypadki - H. Nippert jest pochowana jako H. Ślipert...)
pozdrawiam

marla

Post autor: marla » sob paź 08, 2016 6:21 pm

To jest forum - nie rozumiem dlaczego wysyłasz do mnie odpowiedź jako informację prywatną? Wprawdzie nie złamałeś żadnej reguły, ale... to niepokojąco dziwne. Nie ma w niej nic prywatnego (na szczęście) ani nic pilnego. Poniżej zamieszczam całą wiadomość, bo tu od początku powinna być.
Poniżej znajduje się wiadomość wysłana do Ciebie przez Jagen za pośrednictwem Twojego konta na witrynie „FORGEN”. Jeżeli uznasz ją za spam, jest obraźliwa lub w jakikolwiek sposób Cię niepokoi, poinformuj o tym administratora forum (...) Zwróć uwagę na to, że adresem zwrotnym tej wiadomości jest adres należący do Jagen.
Treść wiadomości:
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Marlo !
Dziękuję za podpowiedz w sprawie mojego przodka Szczepana Turka na stronie "Forgen" - u.

Pisząc : "... szukam jakichkolwiek grobów z tablicami ... itd " miałem na myśli nie tylko akt zgonu, ale też zlokalizowanie na cmentarzu w Pniewie, gdzie jest lub gdzie był pochowany w rodzinnym grobie lub innym miejscu na cmentarzu Szczepan Turek.
Minęło 81 lat od daty zgonu pradziadka. Wg zasady uiszczania należności za grób u proboszcza co 20 lat jestem świadomy tego, że na cm. w Pniewie mogło zajść dużo zamian (np że ktoś z rodziny nie opłacił tej należności i na grobie Szczepana pochowano kogoś z rodziny lub inną osobę) dlatego pomysł prośby skierowanej do " ... proboszcza, sołtysa itd o zrobienie zdjęcia ..." grobu moim zdaniem byłoby nie na miejscu. Chociaż każdy pomysł się liczy. Chciałem też "dojść" do mojego pradziadka poprzez szukanie imienia i nazwiska na tablicach grobu (bo jest charakterystyczne dla tego regionu).
Jednak jak do tej pory miałem inf. , że nie ma takiego pochowanego z tymi danymi. Ani jednego. Czyż nie jest to zastanawiające (?) bo dla mnie tak.
Pozdrawiam Janusz.
P.S. Z ostatniej chwili. Akurat otrzymałem inf. , że w dokumentach z 1935 jest akt zgonu Szczepana. Ale j.w. nie chodzi mi tylko o dokument, lecz zlokalizowanie chociaż mniej więcej miejsca pochowania pradziadka. Jest to dla mnie ważne !
Jeśli naprawdę chcesz komuś podziękować - u góry postu po prawej jest przycisk. Uznaję, że to drobne nieporozumienie i zaraz zapomnę. Nie zgłaszam do Admina, nie chcę przeprosin etc. Po prostu - wymiana zdań na forum może jeszcze komuś się przydać. Prywatne wiadomości używajmy do spraw 'tylko dla twoich oczu'
pozdrawiam

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz paź 09, 2016 3:29 pm

Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”