UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mister

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Andrasz
Podziękował/a: 42 razy
Podziękowano: 2 razy

Mister

Post autor: Andrasz » czw lip 21, 2016 8:30 am

Czy ktoś z Was spotkał na Wołyniu się z nazwiskiem Mister?

Janusz Andrasz
poszukuję - Kresy: Czarnecki, Bielawski, Wereszczyński, Kański, Jędrzejewski, Małopolska - Andrasz, Greger

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Re: Mister

Post autor: gabi » ndz lip 24, 2016 7:23 pm

Janusz,
Osobiscie z nazwiskiem sie nie spotkalam bo Wolyn to nie moj rejon poszukiwan ale sa osoby o tym nazwisku
na rosyjskiej stronie - listy strat II WS ( obd-memorial.ru).
1. Mister Wiaczeslaw s.Wiaczeslawa z okolic Rowna, ur. 1924, matka Wiera, zginal, pochowany w Krosnie.
poz. 16
http://www.obd-memorial.ru/memorial/ful ... 000112.jpg
poz.4
http://www.obd-memorial.ru/memorial/ful ... 000208.jpg

2. Mister Wasyl s. Wladyslawa, ur. 1924, z okolic Kamienca Podolskiego, matka Maria.
poz. 3
http://www.obd-memorial.ru/memorial/ful ... 000109.jpg

Jest jeszcze Adam s. Jana z Lotwy, Gottlieb s. Gottlieba - brak m.pochodzenia i Jakub z Moldawii.
http://www.obd-memorial.ru/html/search. ... 0%B5%D1%80

Pozdrawiam
Grazyna

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » ndz lip 24, 2016 7:32 pm

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mister może być nazwiskiem panieńskim mojej praprababki Stanisławy. Nie jest to jeszcze potwierdzona informacja, ale staram się znaleźć coś, co by łączyło jej osobę z tym ewentualnym nazwiskiem. Wersja rosyjska jednak trochę mi się gryzie z tym co wiem na temat jej osoby a także jej ojca, czyli potencjalnego pana Mistera - praprababka była więziona za nauczanie w carskiej Rosji języka polskiego a jej ojciec zesłany na Sybir, gdzie zakończył swoje życie ... Chociaż matka praprababki wyszła po raz drugi za mąż za jakiegoś hulakę - istnieje więc jeszcze cień szansy na wersję rosyjską tego nazwiska ...

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » ndz lip 24, 2016 9:19 pm

To, ze dane z zalaczonej bazy pochodza ze strony rosyjskiej nie oznacza, ze owe osoby nie mogly byc narodowosci
np. polskiej. Z chwila wejscia Rosjan na te tereny w 1939 r. , wszyscy automatycznie byli wcielani do wojska jako czerwonoarmisci.
W ksiazce adresowej obecnej Ukrainy jest kilka osob noszacych nazwisko Mister.
Jedna z Troscianca a to Wolyn:
МИСТЕР ВИКТОР АЛЬФРЕДОВИЧ 0 1938-05-22 ТРОСТЯНЕЦЬ ЛУГОВА 63
Mister Wiktor s. Alfreda, ur. 22.05.1938, adres: Troscianiec, ul. Lugowa 63.

Grazyna

AUTOR TEMATU
Andrasz

Post autor: Andrasz » ndz lip 24, 2016 9:44 pm

A to prawda! Niestety ja z trudem przegryzam się przez teksty w j. rosyjskim ... No i przede wszystkim na razie nic jeszcze o Misterach nie wiem, tym bardziej, że moja praprababka była urodzona w drugiej połowie XIX w. W każdym razie to ciekawe, nowe wyzwanie :) Czekam jeszcze na informacje odnośnie jej nazwiska od odnalezionej właśnie krewnej, która być może będzie je pamiętać. Wtedy być może dowiem się też czegoś więcej o tych potencjalnych Misterach - ale bardzo dziękuję za te linki! Być może się przydadzą :) Ja znalazłem też informacje o Misterach z ... Rumunii !

Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”