UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Alegaty po 1946r. i przeglądanie zgonów w archiwach kościelnych

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
rafael
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Alegaty po 1946r. i przeglądanie zgonów w archiwach kościelnych

Post autor: rafael » ndz lut 07, 2016 7:39 pm

Witam,

Nie korzystałem ze źródeł podanych w temacie. W związku z tym pojawiło mi się kilka pytań.
Bardzo prosiłbym o pomoc.

Z tego co wiem o w latach 1946-1960 zawierano ślub w kościele i w urzędzie. Czy w obu tych instytucjach potrzebne było przedstawienie dodatkowych dokumentów (alegat)? Jeśli tak, to gdzie mogą teraz być?
Czy kościelne zostają w parafii, czy przekazywane są do archiwów kościelnych?
Moja krewna zawarła drugie małżeństwo w 1951r. Jej pierwszy mąż został zamordowany, ale szczegóły i miejsce pochówku nieznane. Pewnie musiała być jaka sprawa, np. o uznanie za zmarłego lub coś w tym stylu. Pewnie przy kolejnym ślubie musiała przedstawić dokumenty. Właściwie to chodzi mi o to, żeby dokładnie dowiedzieć się, kiedy miało miejsce zamordowanie i jakieś szczegóły. Rok domyślam się z opowieści rodzinnych.

Druga sprawa dotyczy aktów zgonów. Czy mogę prosić w archiwum archidiecezjalnym o udostępnienie do przejrzenia aktów zgonów z lat 1946-2010? Niestety nie wiem, czy są w oddzielnych księgach, czy razem z urodzeniami i małżeństwami.
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Re: Alegaty po 1946r. i przeglądanie zgonów w archiwach kościelnych

Post autor: Małecki » pn lut 08, 2016 7:43 pm

Podstawowe pytanie: która diecezja?
Bartek

AUTOR TEMATU
rafael
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Alegaty po 1946r. i przeglądanie zgonów w archiwach kościelnych

Post autor: rafael » pn lut 08, 2016 7:57 pm

Archidiecezja warszawska.
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”