UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wydruk drzewa z wszystkimi osobami

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
artur
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Wydruk drzewa z wszystkimi osobami

Post autor: artur » pn sty 25, 2016 2:54 pm

Czy w jakimś darmowym programie genealogicznym można wydrukować drzewo, w którym będą wszystkie osoby, które mamy w programie, tzn. nie tylko przodków i potomków ale również wszystkie jakkolwiek powiązane osoby (linie boczne itp.)?
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

Awatar użytkownika

bartekbaran
Podziękował/a: 6 razy
Kontakt:

Re: Wydruk drzewa z wszystkimi osobami

Post autor: bartekbaran » wt sty 26, 2016 1:35 pm

Można to zrobić za darmo po wcześniejszym zaimportowaniu pliku .ged na MyHeritage.pl (Drzewo -> Wydruk wykresów i ksiąg -> Wykres zbiorowy).
Łączę uprzejme wyrazy
Bartłomiej Baran

http://www.bartekbaran.cba.pl

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » wt sty 26, 2016 8:35 pm

bartekbaran pisze:Można to zrobić za darmo po wcześniejszym zaimportowaniu pliku .ged na MyHeritage.pl (Drzewo -> Wydruk wykresów i ksiąg -> Wykres zbiorowy).
Tylko, że po zaimportowaniu pliku GEDCOM na MyHeritage.pl właścicielem danych zostaje MyHeritage.pl.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

AUTOR TEMATU
artur

Post autor: artur » śr sty 27, 2016 8:01 am

To nie oddam im moich danych.
A i tak ta opcja by nie pomogła bo w drzewie jest już ponad 600 osób.
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » czw sty 28, 2016 7:25 am

Witam
Artur a znasz może program Ahnenblatt ?
Ja go mam już kilka lat , w wersji polskiej , jak narazie mi działa zadowalająco .
Tylko nie pamiętam limitu bo ten program jest poprawiany , sam zaczynałem od wersji niemieckojęzycznej .
Na pewno wujek Google ci pomoże go odszukać !
Jest na pewno darmowy .
Nic więcej ci nie pomogę bo na informatyce to ja się znam jak ś...a na gwiazdach ale mamy tu wielu specjalistów któży na pewno ci pomogą w tej kwestii , wyboru i instalacji .
Ja mam 3 tysiące osób w tym programie i jeszcze działa .
Pozdrawiam
Zbigniew
Zbigniew 50

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » czw sty 28, 2016 12:31 pm

A to ten Ahnenblatt pozwoli wydrukować drzewo składające się z ponad 600 osób?
O ile się orientuję to nie ma takiego programu, a o to się pytał Artur.
Chyba, że przyjmiemy wydruk w częściach, to w takim razie można to chyba wykonać w wielu programach.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » czw sty 28, 2016 4:32 pm

Wojtek masz zupełną rację !!!
Tylko że takie wydruki nie wiem na czym on chce wykonać .
Ten temat był wałkowany bardzo dawno temu .
Ja osobiście zastanawiałem się również nad takim wielkim wydrukiem ale zrezygnowałem ze względów finansowych .
Trzeba tu poprosić kolegów znających się na informatyce to oni fachowo to wytłumaczą ja tu jak wspomniałem jestem laikem .
Wiem iż w tych programach jest taka funkcja Tablica i tam sobie wybierasz ,po wygenerowaniu tej tablicy trzeba ją zapisać na odpowiedni nośnik i dopiero z tym znaleźć drukarnię wielkoformatową która się podejmie wydruku .
Wojtku ja innej metody nie widzę i sam osobiście nie znam .
Natomiast pojemność programów też jest różna do gromadzenia zebranych danych .
Więc wersje demo w zasadzie są bezpłatne ale mało pojemne i dla kolegów i koleżanek bardziej zaawansowanych są one nie przydatne , no chyba tylko dla orientacji graficznej .
Myherytage oferuje nawet wydruk ale te wszystkie sprawy po wyżej wersji bezpłatnej już są płatne i w abonameńcie .
Dodam może jeszcze że jeżeli chcesz w drukarni sam wydruk z twojego opracowania to koszt jest liczony za m2 (metr kwadratowy a nie bierzący ) .
Wojtku a ten wydruk w częściach to mi osobiście nie wychodził bo ciągle coś tam było nie tak więc szkoda zachodu było dla mnie .
Pozdrawiam Zbigniew
Zbigniew 50

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw sty 28, 2016 7:20 pm

Jeśli umiem czytać ze zrozumieniem, zrozumiałem, że autorowi chodzi o wydruk wszystkich osób, łącznie z niepowiązanymi (i to niekoniecznie ponad 600 osób na jednej stronie :D).
Taką opcję posiadał genopro. Interface okropny, obsługa też, ale można było zobaczyć osoby niepowiązane ze sobą (wraz z ich liniami).
Nie wiem tylko jakie są ograniczenia ilości osób. Sam program w pełniej wersji nie jest też darmowy.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

AUTOR TEMATU
artur

Post autor: artur » czw sty 28, 2016 11:34 pm

Zbyszku, znam Ahnenblatt, nawet kilka lat temu miał szanse stać się moim podstawowym programem. Nie pamiętam z jakiego już powodu ale wygrał wtedy MyHeritage. Ahnenblatt pozostał do wydruków bo te w darmowym MyHeritage sporo im ustępują.
Ahnenblatt nie ma żadnych limitów bo jest całkowicie darmowy i nie ma płatnej wersji.
Ostatnio MyHeritage trochę mnie zaczyna wkurzać bo np. dojście do uwag o nazwisku jest trochę mozolne :(

Witku, zrozumiałeś bardzo dobrze, tylko taka drobna różnica, że ja nie mam osób niepowiązanych (czy osobnych drzew), każdy jest gdzieś do kogoś jakoś przywiązany.

Cele takiego wydruku są dwa:
1. Osobiste sprawdzenie wszystkich powiązań w sposób graficzny, bardziej przyjazny, bo pokazywałby te powiązania całościowo.
2. Pokazanie takiego drzewa np. wujkowi czy cioci aby łatwiej było dyskutować o powiązaniach rodzinnych (a mam też takie pomiędzy rodziną taty i mamy, kilka pokoleń wcześniej).

W płatnym MyHeritage jest możliwość wydruku całego drzewa, ale nie będę płacił rocznego abonamentu tylko dla tej jednej funkcjonalności.

GenoPro zainstalowałem i faktycznie interfejs porażka, oni powinni dopłacać za jego używanie. Moje drzewo zajęłoby 84 strony A4 i jeszcze musiałbym je trochę poprawić bo część danych "wchodzi na siebie nawzajem".

W Ahnenblatt udało mi się za jednym razem wydrukować ok. 300 osób więc niby nie jest źle (odpowiednio manipulując możliwościami programu dało się to upakować na 3 stronach A4, więc chyba nieźle), ale nawet jak zrobię kilka podobnych wydruków wg różnych "linii" to nie mam pewności czy wydrukowałem wszystkich oraz nie mam takiej przejrzystości jak na jednym większym wydruku.
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: slawek_krakow » pt sty 29, 2016 11:56 pm

Zerknij sobie na program o nazwie Ages! Z tego co pamiętam to po zaimportowaniu geda będzie Charts->All Relatives. Wskazujesz interesującą Cię osobę i tworzy wykres wszystkich, z którymi jest powiązana.
pozdrawiam

sławek

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » pn lut 01, 2016 10:02 am

Witam,
kiedyś sie tym bawiłem: https://www.myheritage.pl/genealogy-pos ... nie-drzewa (mój post).
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

AUTOR TEMATU
artur

Post autor: artur » wt lut 02, 2016 12:49 pm

Ages! daje radę, na potrzeby poglądowe jest OK. Co prawda zaproponował wydruk na 32 stronach A4 bo nie ma takich opcji konfiguracji wydruku drzewa jak Ahnenblatt, ale wystarczy wydrukować 4 strony na jednym arkuszu A4 i już jest "tylko" 8 kartek A4 a wielkość liter podobna jak na zmniejszonym wydruku z Ahnenblatt. Ages! trochę gorzej układa osoby niż Ahnenblatt bo czasami linie się przecinają. Szkoda też że ramki kobiet i mężczyzn w Ages! są takie same.

Maćku, Gramps nie chce zaimportować pliku GEDCOM z MyHeritage, pojawia się komunikat:
"Twój plik GEDCOM jest uszkodzony. Wygląda na to, że został przycięty."
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: slawek_krakow » śr lut 03, 2016 1:34 pm

artur pisze:Ages! daje radę, na potrzeby poglądowe jest OK. Co prawda zaproponował wydruk na 32 stronach A4 bo nie ma takich opcji konfiguracji wydruku drzewa jak Ahnenblatt, ale wystarczy wydrukować 4 strony na jednym arkuszu A4 i już jest "tylko" 8 kartek A4 a wielkość liter podobna jak na zmniejszonym wydruku z Ahnenblatt. Ages! trochę gorzej układa osoby niż Ahnenblatt bo czasami linie się przecinają. Szkoda też że ramki kobiet i mężczyzn w Ages! są takie same.

Ramki można dowolnie edytować, również hurtowo, przyporządkowując np odmienne dla kobiet i mężczyzn, dodać obramowanie małżeństw itp, korzystając zarówno z gotowych rozwiązań jak i własnych pomysłów. Co do przecinania się lini to szczerze mówiąc trudno mi sobie wyobrazić prezentację sześciuset osób upchanych na akceptowalnym rozmiarze wydruku, tak żeby sie linie nie krzyżowały:) W ogóle wydruki z programów genealogicznych mają to do siebie, że są czytelne wyłącznie dla genealogów. Pokazywanie komuś takiej płachty papieru imo mija się z celem bo to zwyczajnie nie jest do ogarnięcia dla przecietnej, nie związanej z tematem osoby. Lepiej bazować na kilku mniejszych drzewkach, takie moje zdanie.
pozdrawiam

sławek

AUTOR TEMATU
artur

Post autor: artur » sob lut 06, 2016 10:05 pm

slawek_krakow pisze:Ramki można dowolnie edytować, również hurtowo, przyporządkowując np odmienne dla kobiet i mężczyzn
Nie wiem co źle robię ale mogę zmieniać tylko hurtowo wszystkie naraz :(
A ja chciałbym oddzielnie kobiety i mężczyźni.
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz lut 07, 2016 10:49 am

Spójrz na menu i na "osoby tej samej płci"
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski