UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 innych

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

cinn

Re: Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 inn

Post autor: cinn » sob sty 16, 2016 7:50 pm

A jak miała na imię Twoja pra(...)babcia? Moja to Dorota Szlacheta. W 1813 w Bolimowie wzięła ślub z Grzegorzem Draganem :)

Czyżewski_Bartłomiej pisze:Witam!

Jedna moja pra(...)babcia miała na panieńskie Szlacheta (Szlachecianka) - na początku XIXw zawarła małżeństwo w parafii Bolimów. :)

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Re: Matysiak, Kempiński/Kępiński, Wasiak, Szlacheta i 34 innych

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » sob lut 20, 2016 12:32 pm

Moja to Agnieszka, w 1804 r. w Bolimowie wyszła za Stanisława Mańkoskiego :) Zmarła w 1855 r., niestety nie wiem kim byli jej rodzice.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

AUTOR TEMATU
Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » sob lut 20, 2016 9:12 pm

Czyżewski_Bartłomiej pisze:Moja to Agnieszka, w 1804 r. w Bolimowie wyszła za Stanisława Mańkoskiego :) Zmarła w 1855 r., niestety nie wiem kim byli jej rodzice.
Dzień dobry kuzyni! ;) Bartłomieju i cinn! Mój praprapradziadek Paweł Szlacheta urodził się w 1825 roku w Huminie par. Bolimów. Jego rodzicami byli Wincenty Szlacheta urodzony w Huminie w 1797 roku i Pryska Sobieraj. Rodzicami Wincentego byli Błażej Szlacheta vel Szlachta urodzony w 1769 roku i zmarły w 1834 roku i Jadwiga Włodarczyk urodzona w 1767 roku i zmarła w 1808 roku w Huminie. Czy wiecie może jak dotrzeć do aktów z połowy XVIII w z Bolimowa? Nazwisko Szlacheta/Szlachta występuje już w XVII w. w parafiach Bolimów i Łowicz kolegiata. Fajnie byłoby wspólnie dotrzeć do jak najwcześniejszych przodków o tym nazisku!

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

artur
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: artur » ndz lut 21, 2016 12:21 am

Może to Was zainteresuje. Obecnie w powiecie grójeckim występują m.in. te nazwiska:
Woźniak - Wola Łęczeszycka
Markiewicz - Belsk Duży, Odrzywołek
Walczak - Grójec
Kempiński/Kępiński, Wasiak - gmina Pniewy
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński

Ala_Ska

Post autor: Ala_Ska » śr lut 07, 2018 11:18 pm

Sobieraj - z okolic Sochaczewa. Mam to nazwisko w moim drzewie genealogicznym :) Nastarszym udokumentowanym przodkiem jest mój 2xpradziadek Mateusz Sobieraj, syn Wojciecha i Heleny urodzony w 1808 w Szczytnie koło Sochaczewa. W 1836 roku w Lesznie poślubił Annę Kamińską.
Pozdrawiam, Ala

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”