UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Markowski z Markowa, par. Mszczonów

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Gashlug

Markowski z Markowa, par. Mszczonów

Post autor: Gashlug » czw sty 07, 2016 3:28 pm

Witam wszystkich,

Poszukuję wszelkich informacji nt. Markowskich zamieszkujących Markowo/Marków, parafia Mszczonów, jeśli takowe informacje są gdziekolwiek dostępne poza tym, co podał Seweryn Uruski w swoim gigantycznym dziele. Poszukuję także aktów parafialnych dotyczących tej rodziny, jednakże na skutek pożaru w Mszczonowie na pocz. XIX wieku chyba zdobycie takowych graniczy z cudem?

Pozdrawiam i dziękuję

Grzegorz Markowski

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Markowski z Markowa, par. Mszczonów

Post autor: mariamazur » sob sty 09, 2016 10:38 pm

Przy postępowaniu spadkowym spadkobiercy musieli dostarczyć do notariusza swoje akty urodzenia, czasem ślubu. Ja znalazłam w aktach notariuszy bardzo wiele metryk, które wydawały się nie do odtworzenia. Jeżeli Twoi Markowscy coś posiadali, to dobrą drogą jest szukanie w aktach notarialnych z danego terenu (trzeba znać rok śmierci), ale uprzedzam, że jest to mrówcza robota. Oczywiście dotyczy to XIX i XX wieku.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
Gashlug

Post autor: Gashlug » śr sty 13, 2016 1:49 pm

Dziękuję za zainteresowanie i cenną wskazówkę, jednak jak na razie mam zbyt mało danych na temat tej właśnie rodziny, żadnego punktu zaczepienia poza tym, co napisał o nich Uruski. Jak do tej pory nie natrafiłem na żadne inne wzmianki i zaczynam podejrzewać, że poza nim chyba nikt o tej rodzinie nie wspominał, a szkoda, bo inne rody Markowskich, jak Bończe czy Szeligi są dosyć dobrze opisane i nawet nie trzeba się zbytnio wysilać, by w internecie znaleźć.

Pozdrawiam

Grzegorz Markowski

AUTOR TEMATU
Gashlug

Post autor: Gashlug » pn lip 18, 2016 3:48 pm

Udało mi się znaleźć kilka aktów urodzeń, małżeństw i zgonów Markowskich z okolicy Mszczonowa.
Błażej Markowski zam. w Żukowie poślubił Apolonię Kalinowską zam. w Żukowie w 1815 r. Świadkowie: Wawrzyniec Raszławicki, Franciszek Sołtysiak, Tomasz Sołtysiak i Maciej Balcerak.
Wojciech Markowski zam. w Budach Zaklasztornych poślubił Franciszkę Liszewską zam. w Kurabiewicach w 1815 r. Świadkowie: Franciszek Szczepański, Andrzej Suchecki, Franciszek Gałązka oraz Józef Trzaskowski. Są skany akt urodzeń ich dwóch synów Mikołaja i Tomasza.
Zgon Agnieszki Markowskiej za. w Budach Bednarach, wdowy, w 1820 roku, zmarłej w wieku prawdop. 60 lat, o czym zameldowali gospodarze Franciszek Szczepański i Antoni Koziński.
Zgon Jana Markowskiego w 1815 roku w wieku lat 70, zam. w Budach Bednarach, męża w/w Agnieszki, a zameldowali o tym Walenty Przygocki i Maciej Grabowski, sąsiedzi.
Zgon Zofii Markowskiej w 1812 roku w wieku 80 lat, zam. w Nowej Hucie.
Wychodzi na to, że są to przedstawiciele dość nielicznych rodzin Markowskich w okolicy dawnego gniazda Markowskich h.Drzewica, jednakże należą do rodzin chłopskich lub schłopiałych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”