UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Reemigranci z Francji przed 1939

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
emalak0
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 11 razy

Reemigranci z Francji przed 1939

Post autor: emalak0 » śr paź 14, 2015 9:47 pm

Witam wszystkich użytkowników forum .Jestem nowicjuszką w poszukiwaniu przodków ale zachęcona znalezieniem przodków ze strony mamy ( do 6go pokolenia wstecz) , chciałabym dowiedzieć się o pochodzeniu moich przodków ze strony ojca.Niestety posiadane info . jest bardzo skromne ale wciąż szukam korzystając ze wszystkich dostępnych mi źródeł> Ojciec urodził się we Francji w Paryżu w 1926r . Miał ( ma brata ?)Bolesława.
O dziadkach wiem niewiele ( nie mieliśmy kontaktu) > Antoni Michalak ,jego żona Rozalia Michalak, mogę jedynie podejrzewać , że dziadek urodził się ok. 1896-1900r. Gdzie mieszkali przed wyemigrowaniem , kiedy wyemigrowali , kim byli ich przodkowie , skąd się wywodzili ? Poznanie odpowiedzi na powyższe pytania postawiłam sobie za cel na najblizsze ....lata ? Może z pomocą forumowiczów -genealogów trafię na jakiś ślad ? Kiedy i dlaczego wrócili do Polski ?
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: reemigranci z Francji przed 1939

Post autor: elgra » śr paź 14, 2015 10:04 pm

Witaj (jak Ci na imię?)

Dziadkowie zmarli w Polsce ?
Masz oryginalny akt urodzenia ojca ?
Wiesz w jakiej dzielnicy Paryża się urodził ?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » czw paź 15, 2015 11:17 am

Witaj . Dziadkowie zmarli już w Polsce aktu urodzenia ojca nie posiadam ( mieliśmy bardzo ograniczony kontakt) nie wiem też w jakiej dzielnicy mieszkali .Ojciec opowiadał o robotniczym osiedlu na wzgórzu , na przedmieściach Paryża . Podobno osiedlali tam emigrantów z Polski . To wszystko co wiem ale wciąż szukam . Nie mogę się "przebić " do archiwów francuskich nie znając miejsc , dat itp .Dziękuję za zainteresowanie .
Pozdrawiam Elżbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

elgra

Post autor: elgra » czw paź 15, 2015 12:07 pm

Elu,
poszukiwania we Francji należy koniecznie poprzedzić zebraniem informacji w Polsce.
W akcie zgonu / ślubu Twojego ojca będzie informacja o miejscu urodzenia oraz o jego rodzicach.
W USC poproś o kserokopie dokumentu a nie odpis.
Potem wróć tu do nas, a podam Ci adres urzędu we Francji.
Powodzenia.

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » czw paź 15, 2015 1:28 pm

Elu ,
akt zgonu ojca posiadam > Antoni Michalak syn Antoniego i Rozalii z d. Sikora , urodzony w Paryżu ( kiedyś dopisywano> Francja ) to wszystko teraz czekam na kserokopię aktu ślubu ale jeśli tam będą podane te same informacje - nadal będę w punkcie wyjścia !
Pozdrawiam .Elżbieta
emalak

elgra

Post autor: elgra » czw paź 15, 2015 1:41 pm

A, masz nawet nazwisko panienskie matki !
Zamówić Ci akt urodzenia w Paryżu, czy napiszesz prośbę sama ?

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » czw paź 15, 2015 6:31 pm

Elu jeśli mogłabyś to zrobić to bardzo , bardzo proszę ! Mogłabym ew. spróbować sama napisać ale gdzie , do kogo i w jakim języku ( francuskiego nie znam )? Jestem Ci ogromnie wdzięczna za to "światełko w tunelu". Może krok po kroczku dowiem się czegoś o pochodzeniu dziadków !
Pozdrawiam .
Elżbieta
emalak

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » czw paź 15, 2015 7:10 pm

Elu - czy wiesz gdzie dziadkowie mieszkali po powrocie, czy tam zmarli? Ustalenie tych faktów, w oczekiwaniu na metrykę ojca z Francji, pozwoli zdobyć kopie aktów zgonu obojga a później kolejny krok.
Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » czw paź 15, 2015 10:36 pm

Witam Grażynko !
Właśnie podjęłam działania !!! Po powrocie zamieszkali w Łodzi tam też mój ojciec ożenił się z mamą .Jednakże związki rodzinne byly bardzo (delikatnie mówiąc ) luźne , kontakt z nami prawie zerowy.Ojciec niechętnie opowiadał ( właściwie to wcale )o swoich przodkach , o rodzicach ! Jako 13letni chłopak został wywieziony do III Rzeszy , pracował u bauera , później w kopalni . W dzieciństwie też nie miał chyba lekko skoro wrócili z Francji do Polski .Pragnę poznać choćby w części, genezę jego pochodzenia .Poza dziadkami jest " czarna dziura " , którą staram się uzupełnić .Wdzięczna jestem wszystkim za okazaną pomoc . Zaczynając nie sądziłam , że " przebiję się "poza dziadków teraz mam nadzieję , że jednak ........Pozdrawiam. Elżbieta .
emalak

Grażyna

Post autor: Grażyna » pt paź 16, 2015 8:12 am

W spisach zmarłych z Łodzi jest kilku Antonich ale tylko jedna Rozalia Michalak, może w ten sposób uda się coś ustalić.
O takich sytuacjach rodzinnych, to można by mówić i mówić.
Powodzenia Grażyna
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » pt paź 16, 2015 8:57 am

Też już to sprawdziłam . Krewna mieszkająca w Lodzi bardzo mi pomaga .Wciąż szukamy .W mojej pamięci pojawiło się też nazwisko "jakiegoś wujka " ojca , które znalazłam w wykazie zmarłych ! Mają z żoną groby obok siebie - wykorzystam tę informację również .

Pozdrawiam .
Elżbieta
emalak

AUTOR TEMATU
emalak0

Re: Reemigranci z Francji przed 1939

Post autor: emalak0 » pt paź 16, 2015 7:22 pm

Do "elgra".....Elu a czy możliwe byłoby "zdobycie " aktu urodzenia również brata mojego ojca :ANTONI MICHALAK , brat BOLESŁAW MICHALAK . Był młodszy od ojca - nie wiem o ile ale też uodzony w Paryżu . Podobno mieli jeszcze trzeciego syna , który zmarł jako dziecko !
Dziękuję .Pozdrawiam . Elżbieta Michalak
emalak

elgra

Post autor: elgra » ndz paź 18, 2015 1:11 pm

Zamówiłam akty urodzenia Antoniego (rok 1926) i Bolesława (zaznaczyłam przedział 1923-1932)
Ponieważ nie znamy dzielnicy Paryża, będą szukać w 20 dzielnicach, co potrwa ok 2 miesięcy.

Poszukiwania trzeciego dziecka zostawiamy na później (będziemy już znać dzielnice Paryża).

szukam:

Grażyna

Post autor: Grażyna » ndz paź 18, 2015 1:20 pm

Baza - nomen omen - ELA podpowiada, że dla miasta Łódź zachowały się spisy mieszkańców i kartoteki meldunkowe. Kiedyś czytałam, chociaż przyznaję, że nie starałam się zapamiętać, bo nie mam tam przodków, iż były one spisywane bardzo szczegółowo. Są dostępne w AP Łódź, jeśli mają taką formę jak w Tczewie - układ alfabetyczny nazwisk - to szuka się szybko i łatwo. Ja w swoich znalazłam sporo informacji, których się nie spodziewałam, choćby zaznaczenie, że ojciec osoby, której wpis dotyczy, w chwili dokonywania zameldowania już nie żyje.
Powodzenia Grażyna

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » ndz paź 18, 2015 2:35 pm

Elżuniu -pojawiły mi się łzy w oczach .Wzruszyłam się .Dziękiiiiiiiii!
Elżbieta

Dodano po 55 sekundach:
Grażynko czy baza -nomen omen - dostępna jest online?

Dodano po 6 minutach 49 sekundach:
oczywiście pytam o bazę ELA !
emalak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”