UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?

Post autor: zetka » pt lis 28, 2014 10:51 am

Wiem co to (at) ale mimo to nie widem jak brzmi adres w tym zapisanym ciągu
marcin.marynicz.marcin (małpa) gmail.com
ja wysłałam maila i chyba nie doszedł bo nie ma zadnej odpowiedzi :)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob lis 29, 2014 8:55 pm

Mail oryginalnie brzmi marcin.marynicz.marcin@gmail.com

Po moim pierwszym poscie, w ktorym umiescilem maila, dostalem wiadomosc od Beaty, wiec wszystko dziala :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lis 30, 2014 5:15 pm

Wracam do "swojej" gałęzi Otwinowskich, a więc do rodziny siedzącej w parafii Chełmno w obecnym województwie łódzkim. Z tego, co ustaliłem dotychczas najwcześniej pojawia się para Józef i Rozalia. Mieszkają w Biestrzykówku i mają najmniej ośmioro dzieci:
Grzegorz - 1768
Marianna - 1770
Jan Baptysta - 1773
Małgorzata - 1776
Salomea - 1777
Joachim - 1783
Katarzyna Seneńska - 1886
oraz Łukasz, którego urodzenia nie znalazłem, ale który był chyba przed Joachimem.

Może ktoś przypadkiem natrafi na ślad tej najstarszej pary, Józefa Otwinowskiego i Rozalii? Pewnie skądś przyszli na teren Biestrzykówka. Może ktoś kojarzy powiązanie tego terenu (w Biestrzykowie występuje sporo szlachty) z innymi posiadłościami? Może któryś z właścicieli ściągnął tu chłopów z innych swoich dóbr?
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » pn gru 01, 2014 11:13 pm

Witaj Waldku,
to też moje tereny , Rutkowscy herbu Pobóg .To trochę trwało zanim zorientowałam się w nazwach .Był Biestrzykówek i wszyscy pisali się z Biestrzykówka a potem zaczęto wpisywać w metryki Biestrzyków,ale Biestrzyków był Mały [ parafia Chełmo ] i Biestrzyków Wielki lub Duży[ parafia Rzejowice ]. Zaczęłam od Chełma a później dotarłam do metryk w Rzejowicach.Byli tu i tu . Sprawdź Rzejowice.Pozdrawiam Cię serdecznie Helenka. :sun:

fiolet
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: fiolet » ndz gru 14, 2014 1:07 am

Troszkę wreszcie ruszyłam z miejsca. O to moje dotychczasowe ustalenia:
1- Mój dziadek Czesław Otfinowski (1911) ślub w 1940 z Henryką Nowak (1924) córką Jana i Tekli Miś (na razie na tym stoję)
2-Syn Andrzeja Otfinowskiego (1877) i Władysławy Toporek ( ok. 1891); (tutaj brak danych - może ktoś spotkał się z tym nazwiskiem ?)
3- Ten zaś jest synem Stefana Otfinowskiego (1848) i Franciszki Krupa z domu Marek córki Jana i Franciszki Gierat
4- Stefan jest synem Jakuba Otfinowskiego (1824) i Katarzyny Kawalec
5- Ten zaś synem Stanisława Otfinowskiego (ok. 1770) i Elżbiety Krawiec (1792) córki Pawła i Katarzyny Adamczyk.
Wszyscy Otfinowscy urodzeni w Przybysławicach parafia Książ Wielki
Doszłam także do tego, że tak Jakub jak i jego ojciec Stanisław mieli po co najmniej 2 żony ale muszę jeszcze to dokładnie powiązać tak jak pozostałe dzieci z tych związków.
26.12 organizujemy mały zjazd rodzinny wiec mam już super prezent świąteczny dla pozostałych członków rodziny Otfinowskich.
Pozdrawiam serdecznie i Wszystkim dziękuję za okazaną pomoc.
Beata
Pozdrawiam
Beata

Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » pt sty 30, 2015 10:03 pm

Zgony 13 mar. 1800 par. Słomniki Jan Otwinowski lat 56
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,31831,12

Nazwisko Toporek widziałam w par. Słomniki
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

fiolet

Post autor: fiolet » sob sty 31, 2015 4:14 am

Dziękuję bardzo - ale to raczej nie mój Otwinowski. Co do Toporków to widziałam ale także nie umiem połączyć ponieważ moja praprababcia - matka Władysławy jest z około 1891r. a brakuje dużo roczników, nie mam możliwości sprawdzenia czy to moi i ewentualnego połączenia.

Ruszyłam za to w końcu z pradziadkami Nowakami Janem i Teklą Miś rodzicami Czesławy Otfinowskiej z Nowaków.

Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata

Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.

Awatar użytkownika

Elpa

Post autor: Elpa » ndz lut 01, 2015 8:05 pm

Toporek. W przyszłości może się przydać.
Urodzenia par. Miechów11 lip 1684 Józef Toporek syn Wojciecha i Zofii
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33205,14
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament

fiolet

Post autor: fiolet » pn lut 02, 2015 10:24 am

Dziękuję bardzo.
Jednak nadal najbardziej pomocne byłoby dla mnie odnalezienie aktu małżeństwa Otfinowskiego Andrzeja (ur.1877.11.08 w Przybysławicach) syna Stefana i Franciszki Krupa z domu Marek z Władysławą Toporek (ur.1891r. więcej brak danych).
Andrzej pochodzi od pokoleń z Przybysławic i tam po ślubie zamieszkali i mieszkają do dziś. Lecz aktu ślubu brak w par. Książ Wielki. Ślub powinie się odbyć w latach 1907-1911.02 kiedy to już w Przybysławicach urodził się mój dziadek jako z prawowitych już małżonków. Najbardziej podejrzewam te Słomniki bo tam najwięcej Toporków odnalazłam-jednak brak jest interesujących mnie roczników.
Andrzej i Władysława mieli 3 dzieci. Odnalazłam akty tylko 2 - mojego dziadka Czesława (1911.02) i Moniki (1913.04) - brak aktu Daniela ale mógł tak urodzić się później (akta jeszcze w USC) jak i jako pierwsze dziecko przed 1911r. możliwe, że tam skąd pochodziła Władysława i gdzie odbył się ślub?
Pomocnym były także akt urodzenia Władysławy - 1891r.
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika

Elpa

Post autor: Elpa » wt lut 03, 2015 10:04 pm

fiolet pisze:Dziękuję bardzo.
.....pochodzi od pokoleń z Przybysławic i tam po ślubie zamieszkali i mieszkają do dziś..........
Co nie znaczy, że tak było od zawsze :) Sama się o tym przekonałam ;)
Tu dodam Ci kolejnego Otwinowskiego z dużo wcześniejszych lat, w sumie to są "Twoje" okolice.
Miechów, urodz. 8 XI 1709 Marcin Otwinowski , s. Franciszka i Zofii
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33205,62
Ela

fiolet

Post autor: fiolet » śr lut 04, 2015 12:23 am

Elpa pisze:
fiolet pisze:Dziękuję bardzo.
.....pochodzi od pokoleń z Przybysławic i tam po ślubie zamieszkali i mieszkają do dziś..........
Co nie znaczy, że tak było od zawsze :)
Tak oczywiście ale bynajmniej już od początku 1700 tam mieszkali - do wcześniejszych lat jeszcze nie doszłam -;)
Moi byli głównie pisani przez "f" ale z tym także różnie bywa - jak księżulek usłyszał lub wolał tak sobie napisał :lol:
Ale dziękuję bardzo - zapisałam - może później jak będę dalej poszukiwała się przyda.

Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » śr lut 04, 2015 2:08 pm

Beato a chodzi o te Przybysławice w obecnej gminie Gołcza ?

Bo ja tak patrze na mapę Polski i widzę ze moi Otwinowscy ( przynajmniej ci do których dotarłam ) to mieszkali lub rodzili się w sąsiedztwie bo w miejscowościach, Krzelów, Bugaj, Czekaj, Wojciechów, Białowieża
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

fiolet

Post autor: fiolet » śr lut 04, 2015 3:46 pm

Żanetko - w chwili obecnej jest to gmina Kozłów. Niedaleko Miechowa, Książa Wielkiego. Jeżeli masz Otfinowskich z Przybysławic parafia Książ Wielki to chodzi o moje Przybysławice. Niedaleko są jeszcze inne - właśnie Twoje gmina Gołcza z tzw. "Pasieką Otwinowską" ale to już inna parafia. Osoby o których rozmawiałyśmy na genealogi pochodzą z "moich". A leżą one od Miechowa lekko na północny-wschód.
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » śr lut 04, 2015 11:07 pm

Ja nie mam swoich z Przybysławic
Ale pytam o Przybysławice bo ogólnie leżą koło moich miejscowości
Chciałam tylko zwrócić uwagę że wszystkie te wsie leżą w niedalekiej okolicy od siebie - może się okazać że nasi Otwinowscy pochodzą z jednego gniazda :)
Pozdrawiam Żaneta

fiolet

Post autor: fiolet » śr lut 04, 2015 11:19 pm

zetka pisze:Ja nie mam swoich z Przybysławic
Ale pytam o Przybysławice bo ogólnie leżą koło moich miejscowości
Chciałam tylko zwrócić uwagę że wszystkie te wsie leżą w niedalekiej okolicy od siebie - może się okazać że nasi Otwinowscy pochodzą z jednego gniazda :)
A może, może. :lol: Chodziło mi o Przybysławice o których Ty pisałaś.
Pozdrawiam
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”