UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?
Moderator: Moderatorzy
Re: Otwinowski/Otfinowski oraz Ekielman;Gabelbaum;Gabeł?
Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat Otfinowskich/Otwinowskich , Nowaków, Toporków pochodzących z Przybysławic parafia Książ Wielki.
Mój dziadek Czesław Otfinowski ur. 20.02.1911r. w Przybysławicach z rodziców Andrzeja Otfinowskiego i Władysławy z.d. Toporek. Miał brata Daniela Otfinowskiego i siostrę Monikę Gurbiel (po mężu).
Żona dziadka (ślub wzięli w Książu Wielkim w 1940) czyli moja babcia Henryka Otfinowska zd. Nowak ur. w 1924r. z Jana Nowaka i Tekli zm. w 1962r. Rodzeństwo (niepewne dane) : Czesław + 2 siostry (niestety nic więcej nie wiem).
Moi Otfinowscy przybyli do Przybysławic prawdopodobnie z Tochołowa , Antolki (także parafia Książ W.)lub (ale tu chodzi chyba o Nowaków) ze Słomnik.
Przeglądałam już wielokrotnie akta z Książa W. lecz tam było bardzo dużo Otfinowskich a akta kończą się na 186-którymś i nie umiałam nikogo dopasować :-(.
Aby znaleźć akt np. urodzenia prababci czy pradziadka musiałabym mieć akta z lat ok. 1885- 1895. W zasobach pisze, że akta urodzeń są do 1912 a mikrofilmy do 1885 ale nie umiem tych mikrofilmów z lat 1880-1885 nigdzie znaleźć co byłoby mi bardzo pomocne w poszukiwaniach. Bardzo proszę o pomoc - w szczególności Zetkę - może natknęłaś się gdzieś w swoich poszukiwaniach na moich Otfinowskich, Toporków ? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Mój dziadek Czesław Otfinowski ur. 20.02.1911r. w Przybysławicach z rodziców Andrzeja Otfinowskiego i Władysławy z.d. Toporek. Miał brata Daniela Otfinowskiego i siostrę Monikę Gurbiel (po mężu).
Żona dziadka (ślub wzięli w Książu Wielkim w 1940) czyli moja babcia Henryka Otfinowska zd. Nowak ur. w 1924r. z Jana Nowaka i Tekli zm. w 1962r. Rodzeństwo (niepewne dane) : Czesław + 2 siostry (niestety nic więcej nie wiem).
Moi Otfinowscy przybyli do Przybysławic prawdopodobnie z Tochołowa , Antolki (także parafia Książ W.)lub (ale tu chodzi chyba o Nowaków) ze Słomnik.
Przeglądałam już wielokrotnie akta z Książa W. lecz tam było bardzo dużo Otfinowskich a akta kończą się na 186-którymś i nie umiałam nikogo dopasować :-(.
Aby znaleźć akt np. urodzenia prababci czy pradziadka musiałabym mieć akta z lat ok. 1885- 1895. W zasobach pisze, że akta urodzeń są do 1912 a mikrofilmy do 1885 ale nie umiem tych mikrofilmów z lat 1880-1885 nigdzie znaleźć co byłoby mi bardzo pomocne w poszukiwaniach. Bardzo proszę o pomoc - w szczególności Zetkę - może natknęłaś się gdzieś w swoich poszukiwaniach na moich Otfinowskich, Toporków ? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.
Beata
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1269
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
No niestety to trochę "młode" lata
Otf/winowskich z Przybysławic mam trochę opracowanych ale to są lata wcześniejsze - ja nie znalazłam z nimi powiązania jak dotąd. Myślę że należałoby najpierw te posiadane dane uporządkować ( mówię o tatach z 20 wieku) to myślę jest możliwe tym bardziej ze posiadasz wiele danych i dopiero wtedy się cofnąć.
A gdzie były poszukiwania robione? tylko w internecie ? czy odwiedziłaś również Archiwum ?
-- Post scalono listopada 14th, 2014, 11:55 am --

-- Post scalono listopada 14th, 2014, 12:00 pm --
Chyba wiem
nie chodzi o Częstochowę ale o Częstoszowice 
Otf/winowskich z Przybysławic mam trochę opracowanych ale to są lata wcześniejsze - ja nie znalazłam z nimi powiązania jak dotąd. Myślę że należałoby najpierw te posiadane dane uporządkować ( mówię o tatach z 20 wieku) to myślę jest możliwe tym bardziej ze posiadasz wiele danych i dopiero wtedy się cofnąć.
A gdzie były poszukiwania robione? tylko w internecie ? czy odwiedziłaś również Archiwum ?
-- Post scalono listopada 14th, 2014, 11:55 am --
NiePiotrB pisze:Nie natknęli się państwo na nazwisko Boruciński albo Wroński w tych aktach ?

-- Post scalono listopada 14th, 2014, 12:00 pm --
Ynicz pisze:7 kwietnia 1944r. w miejscowości Maciejów (par. Kalina Wielka) zmarł Franciszek Otwinowski, syn Michała i Marianny, mąż Marii z Krupów.
Zapisano także, że urodził się 6 sierpnia 1870r. w Częstochowie.
Chyba wiem

Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Zetka - serdecznie dziękuję - już myślałam, że się nie odezwiesz. Na "genealogach"(gdzie częściej w chwili obecnej przebywam) także zadałam to samo pytanie do Ciebie. Książ Wielki został wreszcie sfotografowany i poprawiony przez Kornelię. Leszek przesłał mi kilka ostatnich lat (od 1913) więc zaczęłam już jego indeksację i ruszyłam wreszcie z miejsca - znalazłam akty urodzenia dziadka i jego siostry Moniki. W przyszłym tygodniu będę go miała w całości w genbazie i już nie mogę się doczekać. Przyjemne z pożytecznym. Indeksacja i dokładne poszukiwania ;-). Na chwilę obecną raczej nie są to ci sami Otfinowscy ale jak zejdę do lat wcześniejszych - może okaże się, że mamy wspólnych przodków. Na pewno jeszcze będę później potrzebować Twojej pomocy bo z tego co czytałam poruszyłaś "niebo i ziemię" w swoich poszukiwaniach więc może gdzieś po drodze natrafiłaś na moich -;).
Niedawno znalazłam post gdy razem zaczynałyśmy na starym GenPolu tylko niestety ja ze względów życiowych i braku czasu na tym zaprzestałam a Ty ostro wzięłaś się do pracy. Teraz gdy dzieci stały się samodzielniejsze, siedzę sobie na rencinie w domciu i mam więcej czasu wreszcie mogłam powrócić do zaległego poszukiwania rodzinki, tym bardziej, iż jestem w chwili obecnej najstarsza z całego naszego najstarszego pokolenia (niestety wszyscy już odeszli) i nie idzie od nikogo z rodzinki zaczerpnąć jakichkolwiek informacji. Zaczynam tak jak pisałaś. Od dziadków i planuję cofać się do lat wcześniejszych. Lata, które były wcześniej obecne w SZWA już sobie raz opracowałam. Teraz tylko muszę zejść do tych lat i powiązać opracowane osoby. Niestety ze względu na to, że jestem po operacji bioder i mam problemy z poruszaniem się a do Kielc daleko pozostaje mi tylko internet. W sierpniu zwołaliśmy się wszyscy (najstarsze żyjące pokolenie) właśnie w Przybysławicach gdzie do dziś mieszka 2 kuzynów Otfinowskich z rodzinami ale nasze informacje są bardzo małe. Nikt nic nie wie, ale kilka powyższych informacji udało mi się powiązać.
Pozdrawiam Beata
-- Post scalono 23 lis 2014, 01:05 --
Niedawno znalazłam post gdy razem zaczynałyśmy na starym GenPolu tylko niestety ja ze względów życiowych i braku czasu na tym zaprzestałam a Ty ostro wzięłaś się do pracy. Teraz gdy dzieci stały się samodzielniejsze, siedzę sobie na rencinie w domciu i mam więcej czasu wreszcie mogłam powrócić do zaległego poszukiwania rodzinki, tym bardziej, iż jestem w chwili obecnej najstarsza z całego naszego najstarszego pokolenia (niestety wszyscy już odeszli) i nie idzie od nikogo z rodzinki zaczerpnąć jakichkolwiek informacji. Zaczynam tak jak pisałaś. Od dziadków i planuję cofać się do lat wcześniejszych. Lata, które były wcześniej obecne w SZWA już sobie raz opracowałam. Teraz tylko muszę zejść do tych lat i powiązać opracowane osoby. Niestety ze względu na to, że jestem po operacji bioder i mam problemy z poruszaniem się a do Kielc daleko pozostaje mi tylko internet. W sierpniu zwołaliśmy się wszyscy (najstarsze żyjące pokolenie) właśnie w Przybysławicach gdzie do dziś mieszka 2 kuzynów Otfinowskich z rodzinami ale nasze informacje są bardzo małe. Nikt nic nie wie, ale kilka powyższych informacji udało mi się powiązać.
Pozdrawiam Beata
-- Post scalono 23 lis 2014, 01:05 --
fiolet pisze:Żanetko - serdecznie dziękuję - już myślałam, że się nie odezwiesz. Na "genealogach"(gdzie częściej w chwili obecnej przebywam) także zadałam to samo pytanie do Ciebie. Książ Wielki został wreszcie sfotografowany i poprawiony przez Kornelię. Leszek przesłał mi kilka ostatnich lat (od 1913) więc zaczęłam już jego indeksację i ruszyłam wreszcie z miejsca - znalazłam akty urodzenia dziadka i jego siostry Moniki. W przyszłym tygodniu będę go miała w całości w genbazie i już nie mogę się doczekać. Przyjemne z pożytecznym. Indeksacja i dokładne poszukiwania ;-). Na chwilę obecną raczej nie są to ci sami Otfinowscy ale jak zejdę do lat wcześniejszych - może okaże się, że mamy wspólnych przodków. Na pewno jeszcze będę później potrzebować Twojej pomocy bo z tego co czytałam poruszyłaś "niebo i ziemię" w swoich poszukiwaniach więc może gdzieś po drodze natrafiłaś na moich -;).
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Nieco przypadkowo trafiłem na ten zapis, bo przy indeksacji raczej nie patrzę na chrzestnych, ale tym razem trafiłem na chrzest ponad 2-letniej dziewczynki, której rodzice nosili nieznane dotąd mi nazwiska (albo nowi albo byli przejazdem) i wśród chrzestnych pojawia się Wojciech Otfinowski. Parafia Odrowąż (woj. świętokrzyskie), rok 1883, akt chrztu #57
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Kontakt:
Beato
świetnie, że zająłeś się indeksowaniem Książa mam nadzieję że też coś znajdę w tych nowych zasobach ( rozumiem że skany będą dostepne na genbazie i zindeksowane w genetece? )
Co do powiązania rodzin to nigdy nic nie wiadomo - dalej szukam moich
Życzę Ci zdrowia i mam nadzieję że za chwilę znów coś razem popiszemy
Ynicz - Już lecę obaczyć
świetnie, że zająłeś się indeksowaniem Książa mam nadzieję że też coś znajdę w tych nowych zasobach ( rozumiem że skany będą dostepne na genbazie i zindeksowane w genetece? )
Co do powiązania rodzin to nigdy nic nie wiadomo - dalej szukam moich

Życzę Ci zdrowia i mam nadzieję że za chwilę znów coś razem popiszemy

Ynicz - Już lecę obaczyć

Pozdrawiam Żaneta
Żanetko - tak jak już pisałam w innym poście skany są już dostępne w Genbazie tylko dla indeksujących. Ja mimo indeksacji nie mam do nich dostępu :-(. Nie wiem dlaczego - nie wnikam w układy i układziki. Ponieważ jak widzę kolega Krystian , który raczej nie indeksuje ma do nich dostęp (jakby indeksował to by nie prosił o tłumaczenie aktu). Mi tylko Leszek przesłał wetransferem 4 roczniki 1910-13 i to indeksuję. Z tego co wiadomo indeksacja trochę potrwa wiec kilka ładnych miesięcy (aby tylko miesięcy)upłynie zanim będą ogólnodostępne.
W związku z tym raczej szybko nie ruszę z miejsca.
Życzę owocnych poszukiwań.
Pozdrawiam Beata
W związku z tym raczej szybko nie ruszę z miejsca.
Życzę owocnych poszukiwań.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Kontakt:
Beato,
to zależy ile jest rąk do roboty, bo nie wszystko jest wrzucane do folderu dla indeksujących. Po prostu trzeba czasem z czymś przystopować, bo gdyby tak cały czas spływały nowe zdjęcia, to wszyscy przejrzeliby swoje parafie i na tym by sie skończyło - bo po co indeksować? ktoś to zrobi, nieprawdaż?
Bez powodu Krystian dostępu nie ma (jeśli ma, bo mógł dostać foty od kogoś). A jeśli nie zindeksuje nic albo bedzie robił kilkaset rekordów na rok, to raczej mała wartość. Pózniej moze ktoś nie byc przychylnym i nie dostanie tak wiele.
to zależy ile jest rąk do roboty, bo nie wszystko jest wrzucane do folderu dla indeksujących. Po prostu trzeba czasem z czymś przystopować, bo gdyby tak cały czas spływały nowe zdjęcia, to wszyscy przejrzeliby swoje parafie i na tym by sie skończyło - bo po co indeksować? ktoś to zrobi, nieprawdaż?

Bez powodu Krystian dostępu nie ma (jeśli ma, bo mógł dostać foty od kogoś). A jeśli nie zindeksuje nic albo bedzie robił kilkaset rekordów na rok, to raczej mała wartość. Pózniej moze ktoś nie byc przychylnym i nie dostanie tak wiele.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Marcinie.
Książ nie jest moją pierwszą parafią, którą indeksuję. Przedtem dostałam od Kornelii propozycję innej parafii - przyjęłam ją bez żadnego "ale" i wykonałam zadanie z przyjemnością. Nie będę ukrywała faktu, iż jestem bardzo rozczarowana. Wielokrotnie pisałam, że bardzo zależy mi na Książu ponieważ jest to "moja parafia". Nie chcę tylko brać - chcę także dawać, czyli pomóc w sposób jaki umiem i jestem w stanie to zrobić i na Książu na pewno nie zakończę tym bardziej, że mnie to wciągnęło.
Żyłam nadzieją, że niedługo uda mi się powiązać swoje korzenie ale niestety ..... . Tylko coś trafia jak widać jak na dłoni, że osoby nie indeksujące mają dostęp a indeksujący - nie mają go. Więc jak to nazwać? Tylko nie mów mi, bo na to jestem za stara, że osoba, która prosi o przetłumaczenie tak łatwego (szablonowego) aktu indeksuje ok.500 aktów jednego rocznika.
A czy nie jest przyjemnością robić coś podwójnie przyjemnego z pożytecznym? Nie dość, iż dokładnie się wyszukuje "swoich" to jeszcze daje się innym ?
Pozdrawiam Beata
Książ nie jest moją pierwszą parafią, którą indeksuję. Przedtem dostałam od Kornelii propozycję innej parafii - przyjęłam ją bez żadnego "ale" i wykonałam zadanie z przyjemnością. Nie będę ukrywała faktu, iż jestem bardzo rozczarowana. Wielokrotnie pisałam, że bardzo zależy mi na Książu ponieważ jest to "moja parafia". Nie chcę tylko brać - chcę także dawać, czyli pomóc w sposób jaki umiem i jestem w stanie to zrobić i na Książu na pewno nie zakończę tym bardziej, że mnie to wciągnęło.
Żyłam nadzieją, że niedługo uda mi się powiązać swoje korzenie ale niestety ..... . Tylko coś trafia jak widać jak na dłoni, że osoby nie indeksujące mają dostęp a indeksujący - nie mają go. Więc jak to nazwać? Tylko nie mów mi, bo na to jestem za stara, że osoba, która prosi o przetłumaczenie tak łatwego (szablonowego) aktu indeksuje ok.500 aktów jednego rocznika.
A czy nie jest przyjemnością robić coś podwójnie przyjemnego z pożytecznym? Nie dość, iż dokładnie się wyszukuje "swoich" to jeszcze daje się innym ?
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Kontakt:
Beato,
nie nawiązywałem do Ciebie, bo raczej nie śledzę tego, czy ktoś indeksuje, czy nie (jedynie czasem w szczególnych sytuacjach).
Tutaj nie chodzi o to, czy indeksujesz czy nie, a o to - co indeksujesz. Część materiałów spływa do normalnych folderów (ogólnodostępnych), a część do tych "dla indeksujących", co i tak swój koniec będzie miało w "normalnych'' folderach.
Mogę Ci zaproponować... kontakt mailowy, a coś zaradzimy
marcin.marynicz.marcin (małpa) gmail.com
nie nawiązywałem do Ciebie, bo raczej nie śledzę tego, czy ktoś indeksuje, czy nie (jedynie czasem w szczególnych sytuacjach).
Tutaj nie chodzi o to, czy indeksujesz czy nie, a o to - co indeksujesz. Część materiałów spływa do normalnych folderów (ogólnodostępnych), a część do tych "dla indeksujących", co i tak swój koniec będzie miało w "normalnych'' folderach.
Mogę Ci zaproponować... kontakt mailowy, a coś zaradzimy

Pozdrawiam,
-
- Kontakt:
cos zle z mailem jest - napisałam ale nie wiem czy doszło Marcinie
Pozdrawiam Żaneta
Wiem, że nie do mnie ale nie ukrywam faktu, że dzisiaj po przeczytaniu prośby o tłumaczenie Krystiana się delikatnie mówiąc zdenerwowałam. Nic zakończmy tą rozmowę tutaj bo to nie temat wątku.
Dziękuję bardzo - odezwę się w późnowieczornej porze na maila.
Pozdrawiam Beata
Dziękuję bardzo - odezwę się w późnowieczornej porze na maila.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata
Beata
Witam
W nawiązaniu do treści poprzednich postów informuję, że indeksowałem i indeksuję parafie z zasobów AD i AP Kielce, w związku z czym mam dostęp metryk zamieszczonych w Genbazie m.in. w folderze Parafie.
Nie wiem skąd Pani, Pani Beato posiada informację, że nic nie indeksuję, a pomimo tego mam dostęp do skanów zawartych w Genbazie - w żadne układy czy też układziki z tym związane nie jestem wplątany.
W związku z tym, że na indeksację poświęcam swój czas prywatny to czy zindeksuję 500, 1000 czy też 10000 aktów jest moją prywatną sprawą. To co zobowiązałem się zindeksować - zindeksuję. Ja nikogo nie oceniam w tym zakresie, więc proszę o nieocenianie również mnie.
Rozumiem rozżalenie z powodu braku dostępu do materiałów pomimo zgłoszenia się do indeksacji, lecz to nie ja jestem winny zaistniałej sytuacji, nie jestem również władny do nadania uprawnień w tym zakresie. Z tym problemem proszę się zwrócić do osób które udostępniają materiał do indeksacji.
Co do aktów z parafii Książ Wielki służę pomocą - kontakt magkrys@gmail.com
Pozdrawiam
Krystian
W nawiązaniu do treści poprzednich postów informuję, że indeksowałem i indeksuję parafie z zasobów AD i AP Kielce, w związku z czym mam dostęp metryk zamieszczonych w Genbazie m.in. w folderze Parafie.
Nie wiem skąd Pani, Pani Beato posiada informację, że nic nie indeksuję, a pomimo tego mam dostęp do skanów zawartych w Genbazie - w żadne układy czy też układziki z tym związane nie jestem wplątany.
W związku z tym, że na indeksację poświęcam swój czas prywatny to czy zindeksuję 500, 1000 czy też 10000 aktów jest moją prywatną sprawą. To co zobowiązałem się zindeksować - zindeksuję. Ja nikogo nie oceniam w tym zakresie, więc proszę o nieocenianie również mnie.
Rozumiem rozżalenie z powodu braku dostępu do materiałów pomimo zgłoszenia się do indeksacji, lecz to nie ja jestem winny zaistniałej sytuacji, nie jestem również władny do nadania uprawnień w tym zakresie. Z tym problemem proszę się zwrócić do osób które udostępniają materiał do indeksacji.
Co do aktów z parafii Książ Wielki służę pomocą - kontakt magkrys@gmail.com
Pozdrawiam
Krystian
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Witam,
a nie bierzecie moi Mili takiej sytuacji, że można zindeksować tysiące metryk z okresu 1810-1867 po polsku a także wcześniejszych po łacinie. Nie koniecznie trzeba znać język rosyjski do indeksacji. Nieprawdaż?
Więc o co ta bitwa??? Zwłaszcza rozlewanie złej krwi na forum.
Pozdrawiam i życzę więcej dystansu
Bożenna
a nie bierzecie moi Mili takiej sytuacji, że można zindeksować tysiące metryk z okresu 1810-1867 po polsku a także wcześniejszych po łacinie. Nie koniecznie trzeba znać język rosyjski do indeksacji. Nieprawdaż?
Więc o co ta bitwa??? Zwłaszcza rozlewanie złej krwi na forum.
Pozdrawiam i życzę więcej dystansu
Bożenna
Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna
Krystianie - ja absolutnie nie mam nic do Twojej osoby, pisałam tylko ogólnie do sytuacji. Ciężko mi było uwierzyć w to, że indeksujesz akurat Książ. Bo trudno jest indeksować w obcym języku nie znając podstaw (np. ja nigdy bym się nie podjęła w języku łacińskim bo mimo tego, że się go uczyłam 4 lata nie mam teraz po latach o nim zielonego pojęcia ). Dlatego nie wierzyłam, że nie znając rosyjskiego jesteś w stanie przetłumaczyć ok. 500 aktów. A już absolutnie Cię nie rozliczałam.
Jeżeli Cię w jakikolwiek sposób obraziłam to najmocniej przepraszam.
Pozdrawiam Beata
Jeżeli Cię w jakikolwiek sposób obraziłam to najmocniej przepraszam.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Kontakt:
zetka pisze:cos zle z mailem jest - napisałam ale nie wiem czy doszło Marcinie
Maila podałem prawidłowego, jedynie trzeba wyrazenie "(małpa)" zamienić na znak @
Pozdrawiam,