UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Katowice - pomoc i informacje
Moderator: Moderatorzy
AP Katowice - pomoc i informacje
Witam, mam parę pytań w związku z tym archiwum w Katowicach.
Na stronie AP Katowice, dostępne są zbiory online z Pilicy (woj. śląskie), lecz są w języku rosyjskim. To co mnie interesowało, odnalazłem za pomocą zapisków dopisanych w późniejszym czasie w języku polskim. Lecz wiele aktów, które by mnie interesowały i zapewne tam są, owych zapisków nie posiadają i to utrudnia poszukiwania.
Czy jest możliwość, aby ktoś z AP po otrzymaniu ode mnie danych (rok, imię i nazwisko) byłby w stanie odnaleźć mi te akty ? Następnie kupiłbym kserokopie, a przetłumaczeniem zająłbym się już we własnym zakresie, z czyjąś pomocą.
Jeżeli jest to możliwe, to ile kosztowało by takie 'odnalezienie' przez pracownika AP danego aktu ?
I ile kosztuje kserokopia ?
Pozdrawiam.
Na stronie AP Katowice, dostępne są zbiory online z Pilicy (woj. śląskie), lecz są w języku rosyjskim. To co mnie interesowało, odnalazłem za pomocą zapisków dopisanych w późniejszym czasie w języku polskim. Lecz wiele aktów, które by mnie interesowały i zapewne tam są, owych zapisków nie posiadają i to utrudnia poszukiwania.
Czy jest możliwość, aby ktoś z AP po otrzymaniu ode mnie danych (rok, imię i nazwisko) byłby w stanie odnaleźć mi te akty ? Następnie kupiłbym kserokopie, a przetłumaczeniem zająłbym się już we własnym zakresie, z czyjąś pomocą.
Jeżeli jest to możliwe, to ile kosztowało by takie 'odnalezienie' przez pracownika AP danego aktu ?
I ile kosztuje kserokopia ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.
Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.
Szukam:
Grzesiak, Latała, Piątkowski, Pasierb, Sarno, Mędrek/Mendrek, Golba, Pieciak, Hałdyk/Chałdyk oraz Żyła. Wszyscy z okolic/parafii Pilica.
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: AP Katowice - pomoc i informacje
Godzina poszukiwań w tym archiwum to koszt 80 zł.
Jak już wspomniałem w innym temacie, ostateczna cena za wykonane usługi to już kwestia podejścia archiwum, ale jeśli znasz rok, imię i nazwisko, to powinny być to niewielkie koszty - oczywiście o ile dane się zgadzają.
Jak już wspomniałem w innym temacie, ostateczna cena za wykonane usługi to już kwestia podejścia archiwum, ale jeśli znasz rok, imię i nazwisko, to powinny być to niewielkie koszty - oczywiście o ile dane się zgadzają.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Tomciiu, moim zdaniem przesadzasz z tymi trudnościami .
Nie świeci garnki lepią .
Znam Francuza, który nie zna języka rosyjskiego, ale sam odnajduje interesujące go nazwiska . Teraz jest na etapie nauki czytania liczebników .
Ja sobie sama tlumacze, ale to nie znaczy ze znam jezyk rosyjski .
Jakie nazwisko i kiedy Cie interesuje ?
Pokażę Ci "obrazek" jak to nazwisko jest zapisane cyrylicą .
Nie świeci garnki lepią .
Znam Francuza, który nie zna języka rosyjskiego, ale sam odnajduje interesujące go nazwiska . Teraz jest na etapie nauki czytania liczebników .
Ja sobie sama tlumacze, ale to nie znaczy ze znam jezyk rosyjski .
Jakie nazwisko i kiedy Cie interesuje ?
Pokażę Ci "obrazek" jak to nazwisko jest zapisane cyrylicą .
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
No niech będzie Grzesiak.
Wiem o co Ci chodzi, może poprostu jestem zniechęcony, bo nie jestem dobry w odczytywaniu cięzkiego pisma (nie chodzi o język), bo sam pisze dość ładnie, a niektóre te akty są napisane jak by wypisywał je lekarz
. No ale postaram się to ogarnąć 
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
Wiem o co Ci chodzi, może poprostu jestem zniechęcony, bo nie jestem dobry w odczytywaniu cięzkiego pisma (nie chodzi o język), bo sam pisze dość ładnie, a niektóre te akty są napisane jak by wypisywał je lekarz

Z góry dzięki

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Tomek.
Szukam:
Szukam:
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
Albo tak

W zasadzie litera G jest czwarta litera alfabetu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_rosyjski

W zasadzie litera G jest czwarta litera alfabetu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_rosyjski
szukam:
szukam:
Dzięki wielkie
. Na pewno zapoznam się z tym alfabetem 
A mam jeszcze prośbę, bo potrzebuje przeszukać pare ksiąg z aktami małżeństw.
I czy mógłby ktoś napisać mi te imiona i nazwiska po rosyjsku
?
Jan Piątkowski i Marianna Pasierb, Walenty Latała, Wincenty Sarno i Antonina Mędrek/Mendrek/.

A mam jeszcze prośbę, bo potrzebuje przeszukać pare ksiąg z aktami małżeństw.
I czy mógłby ktoś napisać mi te imiona i nazwiska po rosyjsku

Jan Piątkowski i Marianna Pasierb, Walenty Latała, Wincenty Sarno i Antonina Mędrek/Mendrek/.
Pozdrawiam Tomek.
Szukam:
Szukam:
-
Najprościej
- odszukaj to nazwisko w genetece dotyczącej parafii Pilica; aktu http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol
- będziesz miał rok i n° aktu
- pozostaje odnaleźć ten akt w zbiorach online z Pilicy (może najlepiej w indeksach na końcu roku ? )
Na początku jest trochę klikania, ale nabierzesz wprawy.
Nawet znając cyrylice, trzeba się naklikać .
Jan Piątkowski - przykład :

- odszukaj to nazwisko w genetece dotyczącej parafii Pilica; aktu http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol
- będziesz miał rok i n° aktu
- pozostaje odnaleźć ten akt w zbiorach online z Pilicy (może najlepiej w indeksach na końcu roku ? )
Na początku jest trochę klikania, ale nabierzesz wprawy.

Nawet znając cyrylice, trzeba się naklikać .
Jan Piątkowski - przykład :

szukam:
szukam:
-
- Podziękował/a: 15 razy
Witam!
Proszę podać nr. metryk i rok, imię i nazwisko lub linki do danych metryk a postaram się Panu pomóc w odczytaniu. Grzesiaków w Pilicy jest dużo.
Pozdrawiam
Teresa Łukasik
Proszę podać nr. metryk i rok, imię i nazwisko lub linki do danych metryk a postaram się Panu pomóc w odczytaniu. Grzesiaków w Pilicy jest dużo.
Pozdrawiam
Teresa Łukasik
----------------------------------------------------------------
Poszukuję:
Wiktoria zd.Ociepka ur.Pińczyce 1864 r córka Franciszka i Elżbiety zd.Sowa
Gołonóg; Strzałka
Poszukuję:
Wiktoria zd.Ociepka ur.Pińczyce 1864 r córka Franciszka i Elżbiety zd.Sowa
Gołonóg; Strzałka