UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mormoni - zasoby on-line

Moderator: Moderatorzy

kussad
Podziękował/a: 6 razy

Re: Mormoni - zasoby on-line

Post autor: kussad » ndz mar 09, 2014 12:41 am

Kilka lat temu regularnie pracowałam na mikrofilmach w Archiwum w Warszawie.
Umiałam znaleźć parafie, które mnie interesowały, umiałam ustalić co znajdę na danym mikrofilmie.....ale wtedy!
W tej chwili niestety te wyszukiwarki nie działają i strona została przebudowana - nie potrafię ustalić podstawowej informacji.
Interesują mnie parafie i miejscowości z rejonu Tarnowa - Jastrząbka Stara, Wiewiórka, Jaźwiny, Borowa, Czarna, Róża, Zassów!
Chciałam sprawdzić z których miejscowości za jaki okres mogę zamówić mikrofilmy, z których znajdę akta metrykalne małżeństw a z których zgonów.

To wszystko kiedyś było dostępne ale nie znałam wielu nazwisk ani miejscowości.

Nauczyłam się szukać daty urodzenia ale faktycznie z Jastrząbki Starej nie ma tam nikogo nawet spośród osób, które znalazłam w mikrofilmach a teraz chciałabym odszukać kolejne informacje..
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Iliński, Piwońska, Ramza, Lak, Sumera, Biesak
Kusek, Ćwik, Ćwiok, Labak, Lizak, Para, Tabor, Tęcza, Smagacz, Pozdal Zgłobica -ok. Tarnowa
Hajdukiewicz, Sadowski, Miklaszewski, Gadomski, Dunin na Skrzynnie
Mruk, Kołodziej

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz mar 09, 2014 1:14 am

Trochę się pozmieniało, ale dasz radę... :tak:
Po kolei:
1. https://familysearch.org/#p=home - to strona główna zasobów
2. klikasz "Search": https://familysearch.org/search
3a. jeżeli chcesz szukać w skanach, które udostępniają mormoni on-line: klikasz na dole koło mapki, np. Continental Europe → Polska (5) → ....
i to pojawiają Ci się zespoły, które są w bazie.
Jeżeli przy zespole jest ikona aparatu fotograficznego, to znaczy, że są udostępnione zdjęcia (skany). Jeśli nie (jak np. jest w przypadku Poland, Tarnow Roman Catholic Diocese Church Books, 1612-1900) - to znaczy że są tylko indeksy. I odwrotnie, jeśli w opisie zespołu jest tylko "Records: Browse Images" - to znaczy, że są tylko skany, które nie zostały zindeksowane.
W przypadku Polski nie ma wielu katalogów, więc polecam przejrzenie wszystkich. A to dlatego, że zawartość katalogów nie jest oczywista dla zwykłego śmiertelnika. Np. klikasz Częstochowa, a potem masz do wyboru:
* Bydgoszcz * Katowice * Kielce * Kraków * Opole * Poznań * Warszawa * Wrocław * Łódź
Dlaczego ? Tego chyba nikt nie wie. W tych katalogach są kolejne.

3b. jeśli zaś szukasz mikrofilmów, klikasz na górnym pasku: "Catalog". W pojawiające się okienko wpisujesz nazwę poszukiwanej parafii - i już. System podpowiada nazwę systemową zespołu. Jeśli podpowiada kilka, trzeba wybrać tę właściwą.
Gdy już znalazłaś, że to czego szukasz, jest na mikrofilmie - klikasz na link jego numeru i automatycznie jesteś przeniesiona do strony z możliwością zamówienia owego mikrofilmu. Znajdziesz tam koszt i opis mikrofilmu (np. co oprócz twojej parafii jest na tym mikrofilmie). Jeśli się zdecydujesz - możesz mikrofilm zarezerwować po uprzednim zalogowaniu się.

A przynajmniej ja w ten sposób korzystam.
Jest oczywiście jeszcze wyszukiwarka po nazwisku (w przypadku okolic Tarnowa będzie dla Ciebie interesująca), ale pamiętaj, że to nie spisywali tylko Polacy i zarówno nazwiska, jak i imiona są strasznie poprzekręcane.
Beata

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » ndz mar 09, 2014 10:04 am

ewabe pisze:Witam o ile dobrze zrozumialam to bez względu na miejsce zamieszkania
mogę zamówić mikrofilmy z Warszawy za 15 zł?
Bez względu na miejsce zamieszkania mikrofilmy dotrą do Warszawy i w Warszawie będą do oglądania.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Małgorzata_Kulwieć
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Małgorzata_Kulwieć » ndz mar 09, 2014 11:27 am

A ja mam pytanie całkowicie "techniczne".
Zamawiam, to rozumiem.
Idę do centrum np. w Warszawie, mówię grzecznie "dzień dobry, nazywam się ..., mam tutaj zamówione mikrofilny nr... nr...". I co dalej?
Jak wygląda to przeglądanie mikrofilmów?
Ja mam bardzo słaby i źle akomodujący się wzrok, więc na ekranie monitora komputera muszę mieć wszystko duże i odpowiednio oświetlone żeby coś zobaczyć. A i tak często "jeżdżę nosem" po ekranie.
Czy te mikrofilmy ogląda się na jakimś czytniku, czy na ekranie monitora komputerowego, gdzie można sobie coś podregulować?
Czy czas przeglądania jest ograniczony, czy można posiedzieć trochę, a potem wrócić np. jutro?
I rozumiem, że opłata jest za wypożyczenie, a nie za dzień przeglądania.

Przepraszam za, byc może "głupie" pytania, ale nie doczytałam się jak to wygląda, a nie chciałabym zamówić, przyjechać do W-wy, zapłacić i stwierdzić, że nie dam rady skorzystać bo nic nie widzę.

Z góry dziękuję za obszerne wyjaśnienie.
Małgorzata
Pozdrawiam

Małgorzata_Kulwieć

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz mar 09, 2014 1:52 pm

Są specjalne czytniki mikrofilmowe, na które "nakręca się" szpule. Ja spotkałem się z trzema możliwymi wielkościami tekstu. Są też pokrętła do wyostrzania i do tego możliwość włączenia dodatkowego światła. Nie wiem, czy wszędzie tak jest, ale było tak u mnie.

Przeglądać można wtedy, kiedy jest się umówionym, czyli może to być nawet cały tydzień (chociaż wątpię, aby nie było innych chętnych). Cena jest jednorazowa :) Dopłaca się za przedłużenie terminu oddania.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » ndz mar 09, 2014 4:54 pm

Małgorzata_Kulwieć pisze:A ja mam pytanie całkowicie "techniczne".
Zamawiam, to rozumiem.
Idę do centrum np. w Warszawie, mówię grzecznie "dzień dobry, nazywam się ..., mam tutaj zamówione mikrofilny nr... nr...". I co dalej?
Generalnie tak, ale ja bym radził - w kolejności:
1. Zamówić interesujący film na www Mormonów, zapłacić przez paypal.
2. Zaczekać na maila z informacją że mikrofilm dotarł do centrum (status "shipped"; można też zadzwonić dla pewności)
3. Zadzwonić do Centrum Historii Rodziny i umówić się na wizytę / zarezerwować czytnik.
4. W umówionym czasie pojechać do Centrum, powiedzieć "dzień dobry, nazywam się ..., mam tutaj zamówione mikrofilny nr... nr...". Pracownik zrobi co trzeba i powie co dalej (wpisanie się na listę, wpisanie mikrofilmu na listę wypożyczeń i już można iść do umówionego czytnika; pracownik poinstruuje jak on działa itp.)
Małgorzata_Kulwieć pisze:Jak wygląda to przeglądanie mikrofilmów?
Ja mam bardzo słaby i źle akomodujący się wzrok, więc na ekranie monitora komputera muszę mieć wszystko duże i odpowiednio oświetlone żeby coś zobaczyć. A i tak często "jeżdżę nosem" po ekranie.
Czy te mikrofilmy ogląda się na jakimś czytniku, czy na ekranie monitora komputerowego, gdzie można sobie coś podregulować?
- to już omówił Marcin. Możesz powiedzieć o swoich problemach ze wzrokiem na etapie telefonu w celu zarezerwowania czytnika. Czytniki są różne (w Warszawie: "duże" - polecam, lub "małe" - mogą być). Często jest tak że różnie czytniki "mają różne właściwości" - tzn ten słabiej ostrzy, tamten nie doświetla w rogu itp. Pracownik zazwyczaj zna te niuanse i być może będzie mógł doradzić.
Małgorzata_Kulwieć pisze:Czy czas przeglądania jest ograniczony, czy można posiedzieć trochę, a potem wrócić np. jutro?
I rozumiem, że opłata jest za wypożyczenie, a nie za dzień przeglądania.
- można. Mikrofilm jest na miejscu tyle czasu na ile go wypożyczyłaś (15 zł - 90 dni, drożej - nieograniczony okres). Można przychodzić dziś, jutro, pojutrze, za tydzień - zależy jak się umówisz / zarezerwujesz czytnik - to trzeba zrobić wcześniej. Czytnik można rezerwować z góry na dowolny okres (tzn. np.: dzwonię dziś i rezerwuję na środę, czwartek, piątek - za dwa tygodnie) - oczywiście kiedy tylko jest wolny.
Małgorzata_Kulwieć pisze:Przepraszam za, byc może "głupie" pytania, ale nie doczytałam się jak to wygląda, a nie chciałabym zamówić, przyjechać do W-wy, zapłacić i stwierdzić, że nie dam rady skorzystać bo nic nie widzę.
- pytania nie są głupie, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to odpowiedzi na nie gwarancji sukcesu Ci nie dadzą (jak i nikt z doradzających, w tym ja). Jedynym w miarę pewnym źródłem informacji byłaby osoba o podobnej do Twojej wadzie wzroku, która mogłaby opisać swoje doświadczenia. Mnie osobiście wydaje się że sobie poradzisz, dasz radę dostosować sprzęt i całe przedsięwzięcie się powiedzie.
Czasem bywa że sam mikrofilm zrobiony jest nie najlepiej - tzn fotografie na nim zamieszczone są nieostre - i nic nie poradzisz. Na pocieszenie - z takim przypadkiem przez prawie 3 lata korzystania, miałem do czynienia jeden raz (mikrofilm był nieostry, ale w pełni czytelny).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Małgorzata_Kulwieć
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Małgorzata_Kulwieć » ndz mar 09, 2014 5:45 pm

Bardzo dziękuję za "poprowadzenie za rękę".
Spróbuję. Może nie będzie tak źle.
Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam

Małgorzata_Kulwieć

kussad

Post autor: kussad » śr cze 18, 2014 3:23 pm

Czy mogłabym prosić o pomoc!
Dość dobrze sobie radzę z wyszukiwaniem wg nazwisk!

Niestety nadal mam problemy z innymi wyszukiwaniami!
Teraz wszystko działa inaczej! Nie wiem co robię błędnie i na której stronie wyszukuje się wg miejscowości i jak się szuka nr mikrofilmu..
Teoretycznie wiem i inne miejscowości widzę ale moich tam wcale nie ma…

W jaki sposób powinnam to wpisać :
Jeśli chciałabym wyszukać po adresie np. dla Jaźwiny 5:

Tutaj – po kolei wszystko widzę tak:

https://familysearch.org/search/record/ ... offset=160
Regina Cwik
Poland, Tarnow Roman Catholic Diocese Church Books, 1612-1900 baptism: 22 Październik 1815 Jaźwiny, Jaźwiny, Rzeszów, Poland
father: Laurentius Cwik
mother: Apollonia Korysionka

Name: Regina Cwik
Event Type: Baptism
Event Date: 22 Oct 1815
Event Place: Jaźwiny, Jaźwiny, Rzeszów, Poland
House Number: 9
Father's Name: Laurentius Cwik
Mother's Name: Apollonia Korysionka

Volume Beginning Year: 1803
Volume Ending Year: 1838
Page Number: 84 , GS Film number: 1957018 , Digital Folder Number: 004645727 , Image Number: 00310
Z tego daje radę zobaczyć co jest na mikrofilmie:
https://familysearch.org/search/record/ ... %3A1957018

Regina Adamski
Poland, Tarnow Roman Catholic Diocese Church Books, 1612-1900 baptism: 25 Luty 1788 Czarna ad Tarnowa, Czarna ad Tarnowa, Rzeszów, Poland
father: Nicolaus Adamski
mother: Francisca Lisowna

Regina Jarstka
Poland, Tarnow Roman Catholic Diocese Church Books, 1612-1900 baptism: 26 Sierpień 1838 Jaźwiny, Jaźwiny, Rzeszów, Poland
father: Joannes Jarstka
mother: Sophia Stalmach

Widać że jest coś z Czarnej Tarnowskiej i z Jaźwin.
…..
Chciałam ustalić co jest dostępne na tym mikrofilmie 1957018:
https://familysearch.org/search/catalog ... %3A1957018
1. Item 1: Księgi metrykalne, 1618-1939
Author: Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Słopnice (Limanowa)

Nie ma śladu po wpisach dla Jaźwin ani Czarnej….

Chciałam ustalić co aktualnie jest dostępne i na jakich mikrofilmach dla Jaźwin i Czarnej Tarnowskiej
Próbuje wpisywać to w bardzo różnej wersji do „Places” i natychmiast jest informacja „ No matching places” a z wklejonego wyżej linka wynika, że to nie jest prawda i są dostępne… tak samo jak mikrofilmy dla Borowej i Jastrząbki Starej.

Kiedyś – kilka lat temu (2008-2011) było dostępne to i sama potrafiłam to ustalić – teraz nie mogę znaleźć ani sprawdzić niczego:

Jaźwiny:
Akta urodzeń 1784-1805 - FHL INTL Film [ 1959127 Item 6 ]
Akta urodzeń 1803-1894 - FHL INTL Film [ 1957018 Items 5-7 ]
Akta małżeństw 1790-1926 - FHL INTL Film [ 1957018 Items 11-12 ]
Akta zgonów 1784-1889 - FHL INTL Film [ 1921741 Items 1-2 ]

Czarna
Akta urodzeń 1784-1883 - FHL INTL Film [ 1957018 Items 2-3 ]
Akta małżeństw 1791-1960 - FHL INTL Film [ 1957018 Items 8-9 ]
Akta zgonów 1784-1916 - FHL INTL Film [ 1957018 Items 13-14 ]

Borowa (Dębica) - Church records
Akta urodzeń 1784-1842 - FHL INTL Film [ 1959123 Item 10 ]
Akta urodzeń 1843-1925 Akta małżeństw 1790-1944 Akta zgonów 1784-1916 - FHL INTL Film [ 1959124 Items 1-7 ]

Jastrząbka Stara:
Note Location Collection/Shelf Film/DGS
Akta urodzeń 1785-1870 Skorowidz (akta urodzeń), 1851-1870, A-Z Akta urodzeń 1890-1934 Akta małżeństw 1785-1915 Skorowidz (akta małżeństw), 1871-1943, A-Z Akta zgonów 1814-1902 Family History Library International Film 1981483 Items 3-11
Film Notes
(This family history center has 1 of 1 films/fiche.)
Akta urodzeń 1785-1870 -- Akta małżeństw 1782-1889 -- Akta zgonów 1784-1870 Family History Library International Film 948598
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Kusek, Ćwik, Ćwiok, Labak, Lizak, Para, Tabor, Tęcza, Smagacz, Pozdal Zgłobica -ok. Tarnowa
Mruk, Kołodziej

Bea

Post autor: Bea » śr cze 18, 2014 11:39 pm

Ewo, nie do końca rozumiem o co pytasz - w tym długim poście, nie pojawia się znak zapytania. Spróbuj napisać konkretne pytania - może będzie łatwiej Cię zrozumieć.

Spróbuję nakreślić szkic odpowiedzi, ale nie miej mi za złe, jeśli odpowiadam nie na temat.
I. Zacznijmy od mikrofilmów.
1. otwieramy stronę startową: https://familysearch.org/
2. klikamy na "Search"
3.klikamy w zakładkę "CATALOG'
4. otwiera się formularz poszukiwania mikrofilmów,
5a. jeżeli szukamy jaka jest zawartość mikrofilmu, którego numer już znamy, klikamy:
Search for: Call Numbers — Film/Fiche Numbers
w zależności od tego, który numer mamy.
Np. ostatni wymieniony przez Ciebie, w poście powyżej, mikrofilm to:
Jastrząbka Stara:
Akta urodzeń 1785-1870 Skorowidz (akta urodzeń), 1851-1870, A-Z Akta urodzeń 1890-1934 Akta małżeństw 1785-1915 Skorowidz (akta małżeństw), 1871-1943, A-Z Akta zgonów 1814-1902 Family History Library International Film 1981483 Items 3-11
Film Notes
(This family history center has 1 of 1 films/fiche.)
Akta urodzeń 1785-1870 -- Akta małżeństw 1782-1889 -- Akta zgonów 1784-1870 Family History Library International Film 948598
-> klikamy więc "Film/Fiche Numbers" -> wpisujemy 948598 -> dostajemy wynik i klikając na linka, wyskakuje opis podobny do tego, który miałaś.

5b. jeżeli szukasz zaś mikrofilmu po miejscowości, to powinnaś wiedzieć wcześniej w jakim miejscu zostały wytworzone dokumenty metrykalnej dla niej. Nie znam się na zaborze austriackim, ale w zaborze rosyjskim - upraszczając - musisz znać parafię dla tej miejscowości. "Place" - to właśnie miejsce wytworzenia dokumentacji (czyli np. parafia). Nie zawsze w opisie parafii pojawia się lista miejscowości, jakie do niej należały. Powinna - ale nie musi.
Jednak, jeśli chcesz koniecznie szukać po miejscowości, to wybierz opcję szukania po "Keywords".
Wpisz w okienko: Jaźwiny - > rezultat to 3 trafienia.
Zauważ jednak, że nazwa miejscowości zawiera polski znak - więc różnie mogła być zapisywana. Dobrze jest sprawdzić inne pisownie + historyczne nazwy miejscowości.
Te 3 trafienia, to różne miejscowości w różnych miejscach Polski (mające taką samą lub podobną nazwę). Klikając np. na ostatni pojawiający się tam link [Author: Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Zassów (Dębica)] dostajesz się na stronę, gdzie znajdują się wy-listowane 4 mikrofilmy z tej parafii. Takie jak opisałaś.

idę spać, reszta wkrótce
Beata

kussad

Post autor: kussad » pt cze 20, 2014 12:19 am

Bardzo dziękuję!
Jest trochę lepiej - do tej pory szukałam przez "Places".

Niestety wyszukiwarka nie znajduje prawidłowo mikrofilmu 1957018!

Możliwe, że po kilku latach jest na nim coś całkiem innego niż było 4 lata temu albo błędnie jest wprowadzone do systemu.

Były dostępne jeszcze inne mikrofilmy, których teraz nie da rady wyszukać - te które wymieniałam...

Nie mogę wcale znaleźć zgonów i małżeństw z Jaźwin.

Mikrofilmy dla Jastrząbki Starej i 1959216 wyświetlają się prawidłowo tak jak było dawniej.
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Mruk, Kołodziej

Bea

Post autor: Bea » pt cze 20, 2014 3:20 pm

kussad pisze:(...) do tej pory szukałam przez "Places"
bo należy szukać przez pole "places" - czyli wg nazwy parafii
i to niezależnie czy szukasz na mikrofilmach FamilySearch, w polskim serwisie Pradziad, szukajwarchiwach, czy bezpośrednio z ksiąg w Archiwum Państwowym czy Diecezjalnym.
Jak wcześniej wspomniałam, miejscowości jakie należały do danej parafii nie koniecznie muszą być wymienione w opisie mikrofilmu. Miejscowości o takiej samej nazwie, często bywa w Polsce kilka, jak nie kilkadziesiąt. Co więcej, wyszukiwarki są tak skonstruowane, że znajdują nie tylko dokładne dopasowania, ale również nazwy podobne.

Trudno mi wyrokować na temat tego konkretnego mikrofilmu - zadaj pytanie bezpośrednio w familysearch.

Podobnie jest, jeśli chodzi o wyszukiwarkę zindeksowanych zasobów.
https://familysearch.org/search służy do poszukiwań osób których znamy imię i nazwisko. Zauważ, że spisujący dane z rękopisów nie zawsze są w stanie odczytać poprawnie dane, a miejscowość jest najmniej istotnym elementem. Zapewne widziałaś program indeksacyjny Mormonów - rozbudowany, na wniosek polskich koordynatorów Projektu Lublin: screen - tu nawet nie ma miejsca na miejscowość.

Wyszukiwarka indeksów jest fajnie skonstruowana - pokazuje nie tylko dokładne wyniki, ale również przybliżone, biorąc poprawkę, że zarówno piszący dokument, jak i późniejszy go indeksujący - mogli się pomylić. Oczywiście - czasami trzeba wymyślać samemu różne oboczności nazwiska i wprowadzać zakres dat w jakim szukamy.

Nie rozumiem, dlaczego upierasz się szukać wg miejscowości - ale to Twoje zmagania, zrobisz jak chcesz.
Tu jest link do wszystkich urodzonych w miejscowości Jaźwiny: https://familysearch.org/search/record/ ... %C5%BAwiny~ (5 931 604 wyników)
Jaźwiny wpisujemy w pole Birthplace.
Beata

kussad

Post autor: kussad » pt cze 20, 2014 10:57 pm

Upieram się w szukaniu wg miejscowości bo
zajmuję się genealogią ponad 30 lat, w archiwum u Mormonów pracowałam na starej wersji wyszukiwarki od 2008-2011 roku.
Wiem z jakich miejscowości potrzebuję uzupełnić informacje i które i dlatego tego konkretnie szukam.
Bazę Pradziad też znam i w archiwum państwowym też pracowałam ale z dokumentami z innego regionu.
Z linka dla wszystkich urodzonych w danej miejscowości też korzystałam już wcześniej!

Nie umiem wpisać do wyszukiwarki konkretnego adresu - np Jaźwiny 25.
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Mruk, Kołodziej

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lip 27, 2014 10:11 pm

Właśnie chciałem skorzystać z zasobów on-line. Ucieszony, że jest poszukiwana parafia Jedlnia dekanat kozienicki (na stronach FS znajduje się w katalogu Radom i dalej Kielce) i że są interesujące mnie lata, zrobiłem kawę, zaostrzyłem ołówek, usiadłem wygodnie w fotelu i .... i się zaczęło.
Wchodzę na śluby 1927-36, a tu pojawia się Księga Zapowiedzi od 1880 roku, ale za to z Jedlni!!!
Za to w małżeństwach z Jedlni 1922-31 mamy śluby (brawo!!!!) ale z parafii św. Jana W Radomiu. Nie chciało mi się sprawdzać całości, ale pod koniec są tam małżeństwa z parafii Opieki św. Józefa w Piotrowicach, więc jak ktoś szuka, to gratuluję!!!
Pomyślałem, że chociaż sprawdzę zgony. Zerkam na zgony w lata 1912-19, a tu niespodzianka. Pokazuje się księga chrztów z Jedlni z lat 1906-1909
Patrzę wyżej, a tam jest link do takiej właśnie księgi. Myślę: pewnie dali podwójnie?
Wchodzę tam, ale gdzie tam!!! Są urodzenia w formie tabelarycznej, ale zaczynają się w roku 1909. Na szczęście z Jedlni.
W zgonach 1926-35 mamy urodzenia od 1858 roku.
Perełka jest pod pozycją opisaną, jako zgony 1909-1919. Mieści się tam Księga ASC gminy Mnin spod Końskich z początku XIX wieku.
Odpuściłem sobie dalsze grzebanie w tym ... hmmm, jakiego eufemizmu użyć, by nie urazić nikogo? :glupek:

Chyba pojadę do archiwum w Radomiu, bo nie wierzę by ktoś to zdołał opanować.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

BarbaraK
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: BarbaraK » ndz lip 27, 2014 11:04 pm

Witam serdecznie
Nie potrafię dotrzeć do skanów z Pułtuska.Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Barbara

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » pn lip 28, 2014 9:21 pm

Waldku, na temat tego zamieszania u"mormonów" był temat na "Genealodzy Pl".Nawet ludzie podawali gdzie i co można znaleźć.Ja sama osobiście też znalazłam takie "baranie skoki": w katalogu Łódź znalazłam Opole Lubelskie, a w jakimś innym, już nie pamiętam którym ale lubelskim, perełka- Koziczynek z ciechanowskiego.
Dana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby Mormonów”