Witam,
Szukam miejsca pochodzenia rodziny o nazwisku Radziwan.
Najstarszy slad odnajduje w parafii Swietego Krzyza w Warszawie w 1766 roku.
Jedyny reprezentant tego rodu, ktorego odnalazlam, uzywa w tej parafii nazwisk:
Radziwan
Raczywan
Radiwan
Radywan
i w koncu szlachetny Radwan.
Jego potomkowie beda juz wszyscy uzywali nazwiska Radwan.
Gdzie szukac gniazda tej rodziny?
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Radziwan
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: Radziwan
Pierwsze co mi się skojarzyło to - Radziwie.
Czyli obecna dzielnica Płocka.
Jest w Warszawie taka ulica - Radziwie.
A jak on tym "szlachetnym" został, może tym tropem? Może to tzw. nowe szlachectwo było.
Z Radwankowem miałaś też coś do czynienia, jak pamiętam (nad Wisłą)
Nazwisko Radziwon jest obecnie w Polsce (Sokółka), a w świecie Radziwan także występuje.
Może WKL? W Słowniku pojawia się imię Radziwon w haśle Bołbiany w pow. trockim: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/302
Wszystko to już najpewniej wiesz, ale dla "rozmachania" tematu podaję.
Łucja
Czyli obecna dzielnica Płocka.
Jest w Warszawie taka ulica - Radziwie.
A jak on tym "szlachetnym" został, może tym tropem? Może to tzw. nowe szlachectwo było.
Z Radwankowem miałaś też coś do czynienia, jak pamiętam (nad Wisłą)
Nazwisko Radziwon jest obecnie w Polsce (Sokółka), a w świecie Radziwan także występuje.
Może WKL? W Słowniku pojawia się imię Radziwon w haśle Bołbiany w pow. trockim: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/302
Wszystko to już najpewniej wiesz, ale dla "rozmachania" tematu podaję.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1467
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Radziwan
Lucja,
Dziekuje bardzo. Kazda informacja sie przyda. Plock biore pod uwage.
Nazwisko Radziwan ukazuje sie w pierwszej polowie XIX wieku kolo parafii Ostrow Mazowiecka, ale w rodzinie typowo chlopskiej, co mi sie wydaje malo prawdopodobne. Chociaz ???
Nastepne slady tego nazwiska to emigracja do Stanow Zjednoczonych osob urodzonych w latach 1890-1910. Troche za pozno, zeby cofac sie do pierwszej polowy XVIII wieku. Nawet jesli zlapie kontakt z osobami dzis mieszkajacymi w Stanach, nie mam zadnej szansy dowiedziec sie skad pochodzili ich przodkowie okolo 1750 roku. Oni tego poprostu nie beda wiedzieli.
A skad to nagle szlachectwo u Jana Radziwana, mieszczanina warszawskiego ?
Podejrzewam, ze jest mocno naciagane.
Kupil kamienice w Warszawie i przedstawil dowody, ze jest "posesorem".
Podstawa szlachectwa bylo posiadanie ziemi, wiec dlaczego nie kamienicy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Dziekuje bardzo. Kazda informacja sie przyda. Plock biore pod uwage.
Nazwisko Radziwan ukazuje sie w pierwszej polowie XIX wieku kolo parafii Ostrow Mazowiecka, ale w rodzinie typowo chlopskiej, co mi sie wydaje malo prawdopodobne. Chociaz ???
Nastepne slady tego nazwiska to emigracja do Stanow Zjednoczonych osob urodzonych w latach 1890-1910. Troche za pozno, zeby cofac sie do pierwszej polowy XVIII wieku. Nawet jesli zlapie kontakt z osobami dzis mieszkajacymi w Stanach, nie mam zadnej szansy dowiedziec sie skad pochodzili ich przodkowie okolo 1750 roku. Oni tego poprostu nie beda wiedzieli.
A skad to nagle szlachectwo u Jana Radziwana, mieszczanina warszawskiego ?
Podejrzewam, ze jest mocno naciagane.
Kupil kamienice w Warszawie i przedstawil dowody, ze jest "posesorem".
Podstawa szlachectwa bylo posiadanie ziemi, wiec dlaczego nie kamienicy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?