Elżbieta jest bardzo dobra w wyszukiwaniu nowych materiałów czy żródeł pomagających pochnąć badania naszych lini z terenów Północnego Mazowsza. Pomagamy sobie od czasu do czasu.
Niedawno przysłała mnie ciekawe opracowanie autorstwa Dariusza Milewskiego „Awans społeczno-majątkowy drobnej szlachty mazowieckiej w XIX wieku na przykładzie radu Milewskich herbu Ślepowron” http://mazowsze.hist.pl/files/Rocznik_M ... 97-203.pdf
Ponieważ niektórzy przodkowiez drzewa naszego spokrewieni są z Milewskimi z Milewa- Gawar to przeczytałem opracowanie z wielką ochotą i zainteresowaniem.
Był to zresztą dobry przyczynek do uporządkowania moich notatek o rodzie Milewskich z Milewa-Gawar co z kolei uświadomiło mnie jak bardzo są one sporadyczne.
Nie miałem np żadnych informacji o Szymonie Milewskim, o którym na początku wspomina Dariusz Milewski. W posiadanych materiałach znalazłem tylko czworo z czternaściorga dzieci Stanisława (s.Szymona) i Jadwigi z Mossakowskich. To znaczy cztery metryki chrztu. Mormoni nie mają jednak wszystkich lat z Krasnego na mikrofilmach bo w Płocku też ich brakowało.
Pan Dariusz pisze o dwóch synach Stanisława i Jadwigi z Mossakowskich, o Janie i Stanisławie.
W swoich notatkach nie miałem Jana ale przejrzałem jeszcze raz skany ksiąg urodzeń i znalazłem metrykę urodzenia Wawrzyńca chrzczonego 19 sierpnia 1717 roku, syna Jana i Zofii Z Klonowskich z Milewa Gawar. Jan moze być więc synem Stanisława Milewskiego i Jadwigi z Mossakowskich.
O Antonim Milewskim mężu Marianna z Łazowskich sporo jest w opracowaniu. Rodzice Marianny to przodkowie mojej żony a więc Marianna i jej potomkowie to krewni.
Pan Dariusz Milewski pisze, że historia Antoniego, który to się wybogacił zaczyna się w zasadzie od 1777 roku kiedy to Antoni poślubia pannę z bogatego domu czyli Mariannę Łazowską i staje się dziedzicem na części na Konarzewie Rzeczkach w sąsiedniej parafii (Gołymin).
Ja zaś znalazłem trzy metryki chrztu trojga dzieci nijakiego Antoniego i Marianny z lat wcześniejszch i to urodzonych w Milewie Gawarach. Mógł być oczywiście inny Antoni ale w metryce chrztu córki Joanny ksiadz wpisuje nazwisko żony Marianny jako de Lażewskie. Bardzo podobne do de Łazowskie.
Metryki można obejrzeć tu:
Gabriel Mikołaj https://dl.dropbox.com/u/55194033/Milew ... 201768.jpg
Joanna https://dl.dropbox.com/u/55194033/Milew ... 201770.jpg
Helena https://dl.dropbox.com/u/55194033/Milew ... 201775.jpg
Czekamy na więcej tego typu opracowań. Swietna sprawa.
Mam więcej zgadek i urwanych w linii w drzewie potomnków Szymona Milewskiego z Milewa Gawar i chętnie wymienie informacje z zainteresowanymi tym rodem genealogami.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Milewcy z Milewa Gawar, parafia Krasne
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 43
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Milewcy z Milewa Gawar, parafia Krasne
Po pierwsze, to teskt Dariusza Milewskiego jest streszczeniem wydanych w Londynie wspomnien Jozefa Milewskiego, ktore wymagaja nadal jeszcze krytycznej kontroli tresci. Bo mi sie tam pare kwestii nie zgadza.
Po drugie, szlachta mazowiecka, jako majaca pelnie przywilejow, awansowac spolecznie nie byla w stanie.
Po trzecie, prawda jest, ze Mormoni nie wszystko maja z Krasnego (wzglednie czesc akt zostala wadliwie zmikrofilmowana), ale tez prawda jest, ze Plock ma komplet tych akt.
Po czwarte, dwie siostry Lazowskie wyszly za dwoch roznych Antonich Milewskich (z dwoch roznych krzow) wiec trzeba ich umiec odrozniac.
-- Post scalono 17 lip 2012, 09:56 --
Z ksiazki" Stanislaw Lazowski, "Historia rodu Lazowskich", Warszawa 2011, s. 72-74 (przy moim wspoludziale):
Jakub Łazowski, trzeci syn Ludwika, w 1737 r. uczestniczył w zakupie części Batogowa, o co rok później był pozwany . W 1738 r. oskarżony w aktach różańskich przez Stanisława Śledziewskiego o napaść i pobicie:
• 1738, RGRiO, sygn.22, k.450r; #Stanisław Śledziewski de Śledzie w Księstwie Sieluńskim skarży się przeciwko Jakubowi Łazowskiemu de Batogowo, o to że zastąpił mu wolną drogę w Sieluniu, do kościoła prowadzącą, lżył i pobił.
Jakub około 1741 roku w Gołyminie ożenił się z Katarzyną Milewską przydomku Rzeczk (*25.11.1719), córką Józefa, dziedzica części wsi Konarzewo-Rzeczki i Anny z Dziedzickich z Gąsiorowa . Pierwsze ich dziecko Franciszka (*7.03.1742) urodziło się w Batogowie . Po tej dacie Jakub przeniósł się do majątku żony, we wsi Konarzewo-Rzeczki, na terenie ziemi ciechanowskiej, gdzie przyszło na świat kolejne 8-ro dzieci: Marianna (*4.09.1744), Tomasz (*18.12.1746 +młodo), Apolonia (*16.02.1749 +młodo), Anna (*9.09.1751), Józefata (*5.04.1753 +młodo), Elżbieta Kunegunda (*21.11.1757 +młodo), Teresa (*24.02.1759 +młodo) i Józef (*2.11.1761) .
Katarzyna Milewska zmarła około 1770 roku. Jakub po raz drugi ożenił się około 1773 r. w Gołyminie z Gertrudą Milewską, córką Franciszka, dziedzica części wsi Słończewo-Rybusy, par. Szyszki, wdową po Józefie Garnowskim i Fabianie Konarzewskim, dziedzicu części wsi Konarzewo-Marcisze. Gertruda zmarła dnia 20.01.1783 r. w Konarzewie-Sławkach i została pochowana na gołymińskim cmentarzu .
Jakub Łazowski wykazywał dużą aktywność gospodarczą i procesową, stąd często się pojawia w aktach grodzkich ciechanowskich w latach 1750-1780 . W taryfie podymnego ziemi ciechanowskiej z 1775 r. Jakub Łazowski jest wymieniony jako jedyny właściciel dóbr Konarzewo-Rzeczki, z których płacił podatek za 1 dym . Zmarł dnia 4.04.1781 r. w tychże Konarzewie-Rzeczkach, mając lat około 80, opatrzony sakramentami. Pochowany został pod podłogą kościoła gołymińskiego. Pogrzeb kosztował 4 złp. .
Z córek Jakuba – Franciszka około 1761 r. w Gołyminie wyszła za Antoniego Milewskiego (*ok.1741 +20.12.1798), dziedzica części wsi Konarzewo-Marcisze, syna Marcina, dziedzica części wsi Milewo-Malonki i Kunegundy z Chrzanowskich. Zmarła dnia 28.08.1824 r. w Milewie-Malonkach, w parafii Karniewo . Marianna około 1764 r. w Gołyminie wyszła za innego Antoniego Milewskiego przydomku Gawar (*ok.1732 +19.06.1790), dziedzica części wsi Konarzewo-Rzeczki, syna Stanisława, dziedzica części wsi Milewo-Gawary i Jadwigi ze Żbikowskich. Marianna zmarła dnia 4.06.1802 r. w Konarzewie-Rzeczkach . Anna dnia 8.02.1780 r. w Gołyminie wyszła za Tomasza Łyszkowskiego (*ok.1742 +4.01.1780), dziedzica części wsi Konarzewo Wielkie, syna Teodora i Zofii z Kucharskich. Zmarła 23.01.1814 r. w Konarzewie Wielkim .
Józef, syn Jakuba, dziedzic części wsi Konarzewo-Rzeczki, podobnie jak ojciec bardzo aktywny w aktach grodzkich ciechanowskich w latach 1783-1796, pełniący urząd burgrabiego grodzkiego ciechanowskiego w latach 1790-1791 . W 1790 r. występował razem ze swymi braćmi stryjecznymi, synami Franciszka Łazowskiego, w grodzie różańskim w sprawie sukcesji po +Agnieszce Batogowskiej . Zmarł 29.12.1807 r. w Batogowie-Biernatach, jako były burgrabia grodzki ciechanowski, mając lat około 43. Przyczyną zgonu była dychawica. Otrzymawszy sakramenty, został pochowany na cmentarzu przykościelnym gąsewskim .
Niestety ucielo przypisy.
Po wiecej - odsylam do ksiazki, ktora zostala wydana sumptem wlasnym p. Stanislawa Lazowskiego.
Po drugie, szlachta mazowiecka, jako majaca pelnie przywilejow, awansowac spolecznie nie byla w stanie.
Po trzecie, prawda jest, ze Mormoni nie wszystko maja z Krasnego (wzglednie czesc akt zostala wadliwie zmikrofilmowana), ale tez prawda jest, ze Plock ma komplet tych akt.
Po czwarte, dwie siostry Lazowskie wyszly za dwoch roznych Antonich Milewskich (z dwoch roznych krzow) wiec trzeba ich umiec odrozniac.
-- Post scalono 17 lip 2012, 09:56 --
Z ksiazki" Stanislaw Lazowski, "Historia rodu Lazowskich", Warszawa 2011, s. 72-74 (przy moim wspoludziale):
Jakub Łazowski, trzeci syn Ludwika, w 1737 r. uczestniczył w zakupie części Batogowa, o co rok później był pozwany . W 1738 r. oskarżony w aktach różańskich przez Stanisława Śledziewskiego o napaść i pobicie:
• 1738, RGRiO, sygn.22, k.450r; #Stanisław Śledziewski de Śledzie w Księstwie Sieluńskim skarży się przeciwko Jakubowi Łazowskiemu de Batogowo, o to że zastąpił mu wolną drogę w Sieluniu, do kościoła prowadzącą, lżył i pobił.
Jakub około 1741 roku w Gołyminie ożenił się z Katarzyną Milewską przydomku Rzeczk (*25.11.1719), córką Józefa, dziedzica części wsi Konarzewo-Rzeczki i Anny z Dziedzickich z Gąsiorowa . Pierwsze ich dziecko Franciszka (*7.03.1742) urodziło się w Batogowie . Po tej dacie Jakub przeniósł się do majątku żony, we wsi Konarzewo-Rzeczki, na terenie ziemi ciechanowskiej, gdzie przyszło na świat kolejne 8-ro dzieci: Marianna (*4.09.1744), Tomasz (*18.12.1746 +młodo), Apolonia (*16.02.1749 +młodo), Anna (*9.09.1751), Józefata (*5.04.1753 +młodo), Elżbieta Kunegunda (*21.11.1757 +młodo), Teresa (*24.02.1759 +młodo) i Józef (*2.11.1761) .
Katarzyna Milewska zmarła około 1770 roku. Jakub po raz drugi ożenił się około 1773 r. w Gołyminie z Gertrudą Milewską, córką Franciszka, dziedzica części wsi Słończewo-Rybusy, par. Szyszki, wdową po Józefie Garnowskim i Fabianie Konarzewskim, dziedzicu części wsi Konarzewo-Marcisze. Gertruda zmarła dnia 20.01.1783 r. w Konarzewie-Sławkach i została pochowana na gołymińskim cmentarzu .
Jakub Łazowski wykazywał dużą aktywność gospodarczą i procesową, stąd często się pojawia w aktach grodzkich ciechanowskich w latach 1750-1780 . W taryfie podymnego ziemi ciechanowskiej z 1775 r. Jakub Łazowski jest wymieniony jako jedyny właściciel dóbr Konarzewo-Rzeczki, z których płacił podatek za 1 dym . Zmarł dnia 4.04.1781 r. w tychże Konarzewie-Rzeczkach, mając lat około 80, opatrzony sakramentami. Pochowany został pod podłogą kościoła gołymińskiego. Pogrzeb kosztował 4 złp. .
Z córek Jakuba – Franciszka około 1761 r. w Gołyminie wyszła za Antoniego Milewskiego (*ok.1741 +20.12.1798), dziedzica części wsi Konarzewo-Marcisze, syna Marcina, dziedzica części wsi Milewo-Malonki i Kunegundy z Chrzanowskich. Zmarła dnia 28.08.1824 r. w Milewie-Malonkach, w parafii Karniewo . Marianna około 1764 r. w Gołyminie wyszła za innego Antoniego Milewskiego przydomku Gawar (*ok.1732 +19.06.1790), dziedzica części wsi Konarzewo-Rzeczki, syna Stanisława, dziedzica części wsi Milewo-Gawary i Jadwigi ze Żbikowskich. Marianna zmarła dnia 4.06.1802 r. w Konarzewie-Rzeczkach . Anna dnia 8.02.1780 r. w Gołyminie wyszła za Tomasza Łyszkowskiego (*ok.1742 +4.01.1780), dziedzica części wsi Konarzewo Wielkie, syna Teodora i Zofii z Kucharskich. Zmarła 23.01.1814 r. w Konarzewie Wielkim .
Józef, syn Jakuba, dziedzic części wsi Konarzewo-Rzeczki, podobnie jak ojciec bardzo aktywny w aktach grodzkich ciechanowskich w latach 1783-1796, pełniący urząd burgrabiego grodzkiego ciechanowskiego w latach 1790-1791 . W 1790 r. występował razem ze swymi braćmi stryjecznymi, synami Franciszka Łazowskiego, w grodzie różańskim w sprawie sukcesji po +Agnieszce Batogowskiej . Zmarł 29.12.1807 r. w Batogowie-Biernatach, jako były burgrabia grodzki ciechanowski, mając lat około 43. Przyczyną zgonu była dychawica. Otrzymawszy sakramenty, został pochowany na cmentarzu przykościelnym gąsewskim .
Niestety ucielo przypisy.
Po wiecej - odsylam do ksiazki, ktora zostala wydana sumptem wlasnym p. Stanislawa Lazowskiego.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 43
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
Zabawne, bo rzeczywiściew miałem kiedyś problemy z tymi dwoma Antkami Milewskimi. Z pomocą przyszła Christa no i wszystko się wyjaśniło i potem każdy Antoni miał swoje należyte miejsce.
O książce słyszałem ale chyba nakład był niewielki, tylko dla rodziny i przyjaciół. Może jednak jest ona gdzieś do nabycia?
O książce słyszałem ale chyba nakład był niewielki, tylko dla rodziny i przyjaciół. Może jednak jest ona gdzieś do nabycia?
Przemek Kisielewski
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
- Kontakt:
Podczepię swoje pytanie do wątku o Milewskich, chociaż moi przodkowie to chyba niekoniecznie z parafii Krasne.
W moim drzewie mam parę pra...dziadków:
Adam Gierwatowski i Anna Milewska.
W ich akcie ślubu z 1823 r. w parafii Gołymin zapisano, że "stawiła się także Urodzona Anna Milewska panna rok dwudziesty mająca jak nam dowodzi metryka przed nami złożona z ksiąg kościoła parafialnego Karniewskiego wyjęta, przy rodzicach zostająca, Urodzonego Tomasza Milewskiego Possesora we wsi Bolestach Gminie Gołymińskiej zamieszkałego i Jozefaty z Szlaskich Milewskiey małżonków córka".
Czy ma ktoś może jakieś informacje na temat Tomasza Milewskiego i Jozefaty ze Slaskich?
W moim drzewie mam parę pra...dziadków:
Adam Gierwatowski i Anna Milewska.
W ich akcie ślubu z 1823 r. w parafii Gołymin zapisano, że "stawiła się także Urodzona Anna Milewska panna rok dwudziesty mająca jak nam dowodzi metryka przed nami złożona z ksiąg kościoła parafialnego Karniewskiego wyjęta, przy rodzicach zostająca, Urodzonego Tomasza Milewskiego Possesora we wsi Bolestach Gminie Gołymińskiej zamieszkałego i Jozefaty z Szlaskich Milewskiey małżonków córka".
Czy ma ktoś może jakieś informacje na temat Tomasza Milewskiego i Jozefaty ze Slaskich?
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Chrzest 14.08.1803 w par. Karniewo.
Urodzona dnia 12.08.1803 r. w Milewie-Malonkach
z szlachty Tomasza i Jozefaty z Milewskich (!) Milewskich.
Chrzestni szlachta Klemens Slubowski de Milewo-Malonki
i Marcjanna Zbikowska de Milewo-Raczki.
Ten Tomasz Milewski zmarl w Konarzewie-Bolestach w 1829 r.
A pochodzil w Milewa-Malonek. Syn Tomasza i Anny z Obidzinskich z Obidzina.
Slub jego rodzicow jest w Palukach w 1759 r.
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_1209.jpg
Jozefata Slaska (blednie zapisana w metryce chrztu swej corki jako Milewska)
wychodzi zapewne z Konarzewa-Golabek.
Wiec slub Milewski - Slaska trzeba szukac w Golyminie.
Urodzona dnia 12.08.1803 r. w Milewie-Malonkach
z szlachty Tomasza i Jozefaty z Milewskich (!) Milewskich.
Chrzestni szlachta Klemens Slubowski de Milewo-Malonki
i Marcjanna Zbikowska de Milewo-Raczki.
Ten Tomasz Milewski zmarl w Konarzewie-Bolestach w 1829 r.
A pochodzil w Milewa-Malonek. Syn Tomasza i Anny z Obidzinskich z Obidzina.
Slub jego rodzicow jest w Palukach w 1759 r.
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_1209.jpg
Jozefata Slaska (blednie zapisana w metryce chrztu swej corki jako Milewska)
wychodzi zapewne z Konarzewa-Golabek.
Wiec slub Milewski - Slaska trzeba szukac w Golyminie.
Adam A. Pszczolkowski