Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu szukam informacji na temat etymologii mojego nazwiska, niestety nic nie mogę znaleźć konkretnego.
Może tutaj ktoś coś będzie wiedział na temat pochodzenia nazwiska rodziny Szuckich.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
Fiołeczek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szucki/Szucka/Szuccy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 8
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Szucki/Szucka/Szuccy
Żaneta Szucka - Stępień
Najbliższe mojemu sercu: Szucki/Szucka/Szuccy, Księżarczyk, Matuszyk
Pozostałe, nie mniej ważne: Kalemba, Adamczyk, Urbański/Urbańska/Urbańscy, Tymoszuk, Szyc
The truth is out there...
Pozostałe, nie mniej ważne: Kalemba, Adamczyk, Urbański/Urbańska/Urbańscy, Tymoszuk, Szyc
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Szucki/Szucka/Szuccy
Witam 
Szucki - od nazwy miejscowej Szucie (włocławskie, gmina Skrwilno).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Szucki - od nazwy miejscowej Szucie (włocławskie, gmina Skrwilno).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
AUTOR TEMATU - Posty: 8
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Re: Szucki/Szucka/Szuccy
Dziękuję serdecznie za poświęcony mi czas :)
Dotarłam do takich informacji wcześniej, ale myślałam, że może uda mi się dowiedzieć czegoś nowego :)
Tak się zastanawiam, jeśli moi przodkowie pochodzili z tamtych stron i noszą takie a nie inne nazwisko, to czy mogli tą wieś założyć?
Szukałam informacji na temat historii tej miejscowości, okazało się, że pierwsza wzmianka o niej pochodzi z 1867r., kiedy to po reaktywowaniu powiaty rypińskiego weszła ona w skład gminy Skrwilno. Z początku była kolonią, czyli nową osadą powstałą na gruntach przydzielonych w wyniku uwłaszczenia, parcelacji lub komasacji. W 1921r. liczyła 5 budynków i 48 mieszkańców. Na tym moja wiedza się kończy. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. Kto założył tą kolonię, skąd Ci ludzie przybyli itd. Może ktoś wie, gdzie powinnam poszukać? :)
Pozdrawiam serdecznie
Fiołeczek
Dotarłam do takich informacji wcześniej, ale myślałam, że może uda mi się dowiedzieć czegoś nowego :)
Tak się zastanawiam, jeśli moi przodkowie pochodzili z tamtych stron i noszą takie a nie inne nazwisko, to czy mogli tą wieś założyć?
Szukałam informacji na temat historii tej miejscowości, okazało się, że pierwsza wzmianka o niej pochodzi z 1867r., kiedy to po reaktywowaniu powiaty rypińskiego weszła ona w skład gminy Skrwilno. Z początku była kolonią, czyli nową osadą powstałą na gruntach przydzielonych w wyniku uwłaszczenia, parcelacji lub komasacji. W 1921r. liczyła 5 budynków i 48 mieszkańców. Na tym moja wiedza się kończy. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. Kto założył tą kolonię, skąd Ci ludzie przybyli itd. Może ktoś wie, gdzie powinnam poszukać? :)
Pozdrawiam serdecznie
Fiołeczek
Żaneta Szucka - Stępień