UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Hirschberg von Habenschwert

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
MP1982
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Hirschberg von Habenschwert

Post autor: MP1982 » pt wrz 27, 2013 9:32 am

Witam Wszystkich!

To mój pierwszy post na forgen.pl. Na imię mam Michał (31 l.), mieszkam na Dolnym Śląsku i z zawodu jestem historykiem. Moje zainteresowania genealogiczne w chwili obecnej koncentrują się wokół historii rodziny (von) Hirschberg, która przybyła do C.K. Galicji na przełomie XVIII i XIX w. Z niej też wywodziła się moja Prababcia Michalina (ur. 24 IX 1910 r. we Lwowie).

Badając przeszłość Hirschbergów przestudiowałem m.in.: ks. metrykalne z zasobu AGAD on-line, częściowo skany mikrofilmów dostępne u mormonów w CHR we Wrocławiu, "Schematyzmy" galicyjskie, opracowania Bredetzy'ego, Lepuckiego i Schneidera dot. kolonizacji józefińskiej w Galicji (w tych trzech pozycjach brak wzmianki o tejże rodzinie), niemieckojęzyczne "Adels-Lexicony" oraz niezliczoną ilość innych materiałów związanych z tematyką genealogiczno-historyczną. W efekcie okazało się, że:

1. moim Przodkiem w 6. pokoleniu był Vincenz Ferrer von Hirschberg (Wincenty Ferreriusz Hirschberg), kancelista w C.K. Dyrekcji Policji we Lwowie (K.K. Polizei-Direction in Lemberg) w latach 1841-1867,
2. ojcem Wincentego Ferreriusza był Johann von Hirschberg (Jan de Hirschberg), w latach 1828-1848 przełożony kancelarii C.K. Prefektury Cyrkułu w Brzeżanach (K.K. Brzeżaner Kreisamt), wcześniej: kancelista w K.K. Przemysler Kreisamt (ok. 1804 - 1815), "Kreisregistrant" i nast. "Rechnungskonfizient" w K.K. Czortkower Kreisamt (1816-1824) oraz "Kreisprotokolist" w K.K. Tarnopoler Kreisamt (1825-1827),
3. bratem Vincenza Ferrera był Ludwig von Hirschberg (Ludwik Hirschberg), (nad)komisarz C.K. policji we Lwowie, zatrudniony w K.K. Polizei-Direction in Lemberg w latach 1834-1864,
4. Ludwik był ojcem wybitnego polskiego historyka Aleksandra (1847-1907), kustosza Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Lwowie oraz profesora tytularnego Uniwersytetu Lwowskiego.

Niestety, ale pomimo zadanego sporego trudu, jak dotąd nie udało mi się odpowiedzieć na dwa zasadnicze pytania:

1. Skąd konkretnie i dokładnie kiedy Hirschbergowie przybyli do Przemyśla?
2. Z której linii/rodziny Hirschbergów wywodzą się moi Antenaci?

Jeśli Ktokolwiek z Państwa posiada informacje związane z niniejszą familią, to uprzejmie prosiłbym o pomoc. Jeśli jej nie uzyskam, to jedyną możliwością poznania odpowiedzi na frapujące mnie pytania będzie kosztowna oraz czasochłonna kwerenda w Österreichisches Staatsarchiv w Wiedniu. Poniżej zamieszczam 3 linki do skanów z ksiąg metrykalnych przechowywanych w warszawskim AGAD oraz lwowskim CPAHU, które mogłyby w jakimś stopniu Kogoś z Państwa naprowadzić na właściwy trop lub odrobinę podpowiedzieć.

1. Akt ślubu Ludwika de Hirschberga i Ludwiki Wychowskiej (6 X 1842 r., Lwów, par. Bazylika Metropolitalna)
http://s1.zmniejszacz.pl/114/pl_1_301_7 ... 194068.jpg

2. Akt ślubu Wincentego Ferreriusza Hirschberga i Konstancji Katarzyny Świątkowskiej (1 II 1844 r., Lwów, par. św. Andrzeja)
http://s1.zmniejszacz.pl/114/pl_1_301_7 ... 534951.jpg

3. Aktu urodzenia Aleksandra Hirschberga (15 XII 1847 r., Lwów, par. św. Andrzeja)
http://s1.zmniejszacz.pl/114/au-ah-1847-r__147523.jpg

4. zdjęcie nagrobka Michała (syna Vincenza F.) i Heleny de Habenschwort Hirschberg
http://s1.zmniejszacz.pl/114/pic00018__217398.jpg

5. zdjęcie nagrobka Otylii de Habenschwort Hirschberg (córki w/w Michała i Heleny)
http://s1.zmniejszacz.pl/114/pic00020__195618.jpg

W związku z pkt. 4 i 5 nasuwają się nast. pytania. Czy fraza „de Habenschwort” dotyczyła nazwiska, czy też było zniekształconą formą miejsca przybycia Hirschbergów do Małopolski Wsch.? Wyszukiwarka internetowa nie odnalazła nazwiska „(de) Habenschwort”. Bez problemu wyszukała jednak „Habelschwerdt” (dialekt śląski: „Hoabeschwerde”), czyli Bystrzycę Kłodzką. Czy wspomnianych wyżej Habenschwortów można wiązać z wyszczególnionym w „Schematyzmie” galicyjskim za 1780 r. Janem Hirspergiem a Halbesschwerd (w 1781 r. zapisanym już jako „Jan Hirschberg”), kancelistą w C.K. Urzędzie Cyrkularnym w Rzeszowie. Ów Jan H. dosłużył się stopnia komisarza w C.K. przemyskim Urzędzie Cyrkularnym, gdzie po raz ostatni wzmiankowany jest w 1802 r. Ok. 1804 r. z kolei przyszedł na świat, także w Przemyślu, Ludwig, syn Johanna von Hirschberga (ówczesnego kancelisty w K.K. Przemysler Kreisamt). Czy więc Johann von Hirschberg mógł być synem Johanna Hirsperga/Hirschberga „a Halbesschwerd” (a może(?): „Habelschwerdt”)?

Pozdrawiam,
MP1982

P.S. Przepraszam, ale musiałem edytować niniejszego posta - linki "uciekały".
Ostatnio zmieniony śr paź 02, 2013 7:24 pm przez MP1982, łącznie zmieniany 4 razy.
Urzędnicy z rodziny Hirschberg v. Habenschwert w C.k. Galicji (1777-1918)

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Rodzina (von) Hirschberg w C.K. Galicji

Post autor: Fronczak Waldemar » pt wrz 27, 2013 6:39 pm

Witaj na naszym forum. Widzę, że profesjonalnie zajmujesz się historią rodziny. Celowo nie używam tu określenia "genealogia", bo to zawęża pole zainteresowania.
Co prawda u nas nikt jeszcze nie odpowiedział na Twoje pytania i nie podchwycił wątku, ale to nie oznacza, że tak się niebawem nie stanie.
Za to na sąsiednim forum pojawiło się kilka interesujących wpisów. Jak zwykle niezawodna Aneta Kaczmarek potrafi znaleźć w sieci dosłownie wszystko.
Mam nadzieję, ze niebawem odezwą się koleżanki i koledzy działający na terenie Galicji.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Z przyjemnością będę obserwował wątek tu i na genealogach, bo ostatnio pracuję na terenach Galicji.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » pt wrz 27, 2013 6:51 pm

W Krośnie znalazłem akt urodzenia Józefy Hirschberg w 1791 roku.
Mieczysław

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » pt wrz 27, 2013 10:28 pm

mieczysław maziarski pisze:W Krośnie znalazłem akt urodzenia Józefy Hirschberg w 1791 roku.
A można byłoby Pana prosić o jakieś szersze informacje? Mogą być one podane publicznie, mogą być przesłane na pw. Czy we wspomnianym przez Pana akcie urodzenia są podani rodzice Józefy? Czy informacja o narodzinach/chrzcie dziewczynki została odnotowana w księgach metrykalnych parafii rzymskokatolickiej, czy też innego wyznania?
Pozdrawiam,
MP1982

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob wrz 28, 2013 10:11 pm

Witaj,
Zaintrygowało mnie nazwisko Wyhowski pojawiające się w akcie ślubu z 1842 r. Pisownia tego nazwiska przez "ch" jest błędna gdyż już w acie chrztu Aleksandra Ireneusza pojawia się "Ludvica nata de Wyhowska". Przy okazji badania historii jednej z rodzin galicyjskich dowiedziałam się, że potomkowie Apolinarego Wyhowskiego (potomka hetmana Jana Wyhowskiego) właściciela dóbr Tytusówka na Podolu w 1998 r. przekazali całe archiwum rodzinne Muzeum Czartoryskich w Krakowie. Informacja pochodzi od osoby z rodziny Wyhowskich. Nie wiem czy to Cię zainteresuje, ale może Grzegorz Wyhowski pochodził właśnie z tej gałązki?

Nie jest łatwo odpowiedzieć na postawione przez Ciebie pytania. Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności sprawdziłabym dokumenty w Przemyślu tam szukając śladów Hirschbergów. Masz wyraźne przesłanki zwłaszcza te dotyczące Ludwika Hirschberga!

Powodzenia!

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » sob wrz 28, 2013 11:27 pm

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witaj,
Zaintrygowało mnie nazwisko Wyhowski pojawiające się w akcie ślubu z 1842 r. Pisownia tego nazwiska przez "ch" jest błędna gdyż już w acie chrztu Aleksandra Ireneusza pojawia się "Ludvica nata de Wyhowska". Przy okazji badania historii jednej z rodzin galicyjskich dowiedziałam się, że potomkowie Apolinarego Wyhowskiego (potomka hetmana Jana Wyhowskiego) właściciela dóbr Tytusówka na Podolu w 1998 r. przekazali całe archiwum rodzinne Muzeum Czartoryskich w Krakowie. Informacja pochodzi od osoby z rodziny Wyhowskich. Nie wiem czy to Cię zainteresuje, ale może Grzegorz Wyhowski pochodził właśnie z tej gałązki?
Zainteresuje, thx za wskazówkę. Tak się jakoś składa, że miałem okazję przeglądać w Ossolineum we Wrocławiu zmikrofilmowane Papiery rodzinne Wyhowskich z lat 1541-1854 zebrane przez Aleksandra Hirschberga (nr mikrofilmu 6320/II). W najbliższym czasie planuję ponownie odwiedzić ZNiO, gdyż zamierzam złożyć zamówienie na reprodukcję wybranych stron z mikrofilmu nr 6320/III (Papiery osobiste i urzędowe Aleksandra Hirschberga z lat 1847-1905). Przy okazji przyjrzę się bacznie jeszcze raz zawartości zbioru rodziny Wyhowskich.
Magdalena Smolska Kwinta pisze:Nie jest łatwo odpowiedzieć na postawione przez Ciebie pytania. Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności sprawdziłabym dokumenty w Przemyślu tam szukając śladów Hirschbergów. Masz wyraźne przesłanki zwłaszcza te dotyczące Ludwika Hirschberga!

...nie tylko Ludwika, ale i Wincentego Ferreriusza, co potwierdza Jego akt ślubu z Konstancją z 1844 r. On również, jak Jego starszy brat, urodził się w Przemyślu. Jeśli chodzi o dokumenty przechowywane w przemyskim AP, to przede wszystkim mogą to być Akta Miasta Przemyśla, a konkretnie te dot. działalności C.K. Urzędu Cyrkularnego, w którym to ojciec Ludwiga i Vinceza Ferrera, Johann, był kancelistą. W tej sprawie kontaktowałem się już z pracownikami Archiwum. Z rozmowy wywnioskowałem, iż ciężko będzie liczyć na miejscu na dotarcie do akt personalnych urzędników. Istnieje jednak szansa, że pracownicy ówczesnej C.K. Prefektury Cyrkułu Przemyskiego mogą pojawiać się w aktach poszczególnych spraw lub wykazach, spisach, etc.

Pozdrawiam,
MP1982

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » ndz wrz 29, 2013 12:38 pm

Rodzicami w/w Józefy był Bernard Hirschberg Curator Bonorum Zręcin,i Tekla Segniferowna.
W 1789 zmarł Franciszek Hirschberg w wieku 10miesięcy syn Curatoris.
W 1799 był ślub Karoliny Hirschberg lat 18 z Michał Heckel.
Zapisy rzym-kat.Więcej zapisów brak.
Mieczysław

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » ndz wrz 29, 2013 1:49 pm

mieczysław maziarski pisze:Rodzicami w/w Józefy był Bernard Hirschberg Curator Bonorum Zręcin,i Tekla Segniferowna.
W 1789 zmarł Franciszek Hirschberg w wieku 10miesięcy syn Curatoris.
W 1799 był ślub Karoliny Hirschberg lat 18 z Michał Heckel.
Zapisy rzym-kat.Więcej zapisów brak.
Bardzo serdecznie Panu dziękuję. Miałbym do Pana jeszcze jedno uprzejme pytanie: czy księgi metrykalne, z których Pan korzystał, wyszukując m.in. dane o Hirschbergach, obejmują wcześniejsze urodzenia, tj. z lat 1774-1782 (tj. okres, w którym najprawdopodobniej urodził się Johann v. Hirschberg, wg "Schematyzmów" kancelista C.K. Prefektury Cyrkułu Przemyskiego w l. 1804-1815)? Czy powyższe księgi metrykalne są przechowywane w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu?
Pozdrawiam,
MP1982

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski

Post autor: mieczysław maziarski » ndz wrz 29, 2013 2:42 pm

Moim zdaniem on jedynie tutaj pracował,bo to są tylko trzy akty.
Miejsce zamieszkania dom nr 1 .
Mieczysław

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » ndz wrz 29, 2013 5:59 pm

mieczysław maziarski pisze:Moim zdaniem on jedynie tutaj pracował,bo to są tylko trzy akty.
No tak, skoro wyszczególnione akty pochodzą z parafii krośnieńskiej, to sama logika nakazywałaby tak wnioskować. Termin narodzin dziecka z mniejszą lub większą dokładnością można już było ustalić w końcu XVIII w. Ślub z kolei, mówiąc kolokwialnie, to zupełnie inna para kaloszy. Inaczej jest, przynajmniej - tak zdawałoby się przypuszczać, ze zgonem, zwłaszcza 10-miesięcznego chłopca (no, chyba że chorował lub był słabowitego zdrowia?). Z drugiej strony, jeśli Bernard był administratorem/opiekunem dóbr w Zręcinie, to ta sama logika nakazywałaby, aby również stale tam rezydował. Hmmm... Widać, że dużo zagadek i niejasności nawet w przypadku Hirschbergów "krośnieńskich". No cóż, trzeba próbować dalej. Ja bym tam jednak, na wszelki wypadek, przeglądnął księgi metrykalne ze Zręcina - tak, żeby mieć czyste sumienie. Jeszcze raz dziękuję za cenne informacje, Panie Mieczysławie.

MP1982

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn wrz 30, 2013 10:50 am

mieczysław maziarski pisze:Moim zdaniem on jedynie tutaj pracował,bo to są tylko trzy akty.
Ktoś kto mieszkał pod numerem 1 zwykle mieszkał we dworze, przynajmniej w Galicji z XVIII wieku. Co do dostępu do Archiwum Archidiecezji Przemyskiej to dość trudno uzyskać tam dostęp. Próbowałem uzyskać dostęp do ksiąg 4 lata temu i rok temu za każdym razem spotykałem się z odmową. Z tego co wiem wiele innych osób ma ten problem. Warto jednak zawsze próbować ale zaopatrz się na wszelki wypadek w zaświadczenie od swojego proboszcza, kuriozalne ale w 2009 o takowe mnie pierwsze pytali. Lata 1774-1782 przy odrobinie szczęścia powinny być jeszcze w parafii, tam będzie łatwiej o dostęp.

Po twoim poście na genealodzy.pl szukałem twojego nazwiska chwilę ale oprócz nobilitacji o których już pisałem, i kilku akt urodzin z Wiednia nic nie znalazłem.
Znalazłem za to miejscowość Hirschberg parafia Holcovice na śląsku wprawdzie do Bystrzycy jest 60km ale to jeszcze "rozsądna" odległość. Akta metrykalne z Holcovic zaczynają się w 1687 roku i są w Archiwum w Opavie. Lokalizacje wioski znajdziesz tu:
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/35-50.jpg - 50st 7'/35st 9'
lub po nowemu tu:
https://plus.google.com/105128213259597 ... l=pl&hl=pl
Jest jeszcze jedna miejscowość Hirschberg po Pragą.

Powodzenia,

Andrzej Zieliński

PS: Jak pewnie zauważyłeś wiele osób z genealodzy pisze też i tu (bądź na odwrót)
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » pn wrz 30, 2013 11:12 am

azielik pisze:Ktoś kto mieszkał pod numerem 1 zwykle mieszkał we dworze, przynajmniej w Galicji z XVIII wieku. Co do dostępu do Archiwum Archidiecezji Przemyskiej to dość trudno uzyskać tam dostęp. Próbowałem uzyskać dostęp do ksiąg 4 lata temu i rok temu za każdym razem spotykałem się z odmową. Z tego co wiem wiele innych osób ma ten problem. Warto jednak zawsze próbować ale zaopatrz się na wszelki wypadek w zaświadczenie od swojego proboszcza, kuriozalne ale w 2009 o takowe mnie pierwsze pytali. Lata 1774-1782 przy odrobinie szczęścia powinny być jeszcze w parafii, tam będzie łatwiej o dostęp.
Tak też uczynię, thx wielkie za uprzedzenie. Na wszelki wypadek zabiorę ze sobą również ksero metryki chrztu.
azielik pisze:Po twoim poście na genealodzy.pl szukałem twojego nazwiska chwilę ale oprócz nobilitacji o których już pisałem, i kilku akt urodzin z Wiednia nic nie znalazłem.
Znalazłem za to miejscowość Hirschberg parafia Holcovice na śląsku wprawdzie do Bystrzycy jest 60km ale to jeszcze "rozsądna" odległość. Akta metrykalne z Holcovic zaczynają się w 1687 roku i są w Archiwum w Opavie. Lokalizacje wioski znajdziesz tu:
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/35-50.jpg - 50st 7'/35st 9'
lub po nowemu tu:
https://plus.google.com/105128213259597 ... l=pl&hl=pl
Jest jeszcze jedna miejscowość Hirschberg po Pragą.

Powodzenia,
Andrzej Zieliński

PS: Jak pewnie zauważyłeś wiele osób z genealodzy pisze też i tu (bądź na odwrót)
Nic, tylko Tobie dziękować.

azielik, czy wśród urodzonych w Wiedniu Hirschbergów napotkałeś może na jakiegoś Johanna/Johannesa? Czy masz też wgląd do wiedeńskich ksiąg małżeństw z l. 1797/8-1803/4? Czy takowe są gdzieś zamieszczone w Internecie? Interesowałoby mnie odnalezienie aktu ślubu wspomnianego J.H. z Teresą/Theresą v. Beck.

ad P.S.: zauważyłem, jesteśmy tego najlepszym dowodem.

Pozdrawiam,
MP1982

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn wrz 30, 2013 11:46 am

Index of Roman Catholic marriages of Vienna between 1542 and 1850/1860
Index of Roman Catholic baptisms of Vienna between 1585 and 1900

Jeśli masz przesłanki że chodzi akurat o Wiedeń to musisz zarejestrować się na genteam.at i tam masz do dyspozycji kilka baz z parafii wiedeńskich i nie tylko. Johanna z twoich lat nie znalazłem a od mnogości Becków można zwariować. Baza lekko szczątkowa i daje bardziej pogląd niż konkrety. Osobiście szedłbym w kierunku tego że nazwisko Hirschberg jest tożsame z miejscowością z jakiej się wywodzili i Wiedeń traktowałbym bardziej jako przystanek a nie cel.

Andrzej Zieliński

PS: Przepraszam że tych informacji nie dałem ci na genealogach ale uznałem je za zbyt domysłowe a takie zwykle odkładam jako "dodatkowe" do czasu aż nie dowiodę że już takowymi nie są.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

AUTOR TEMATU
MP1982

Post autor: MP1982 » pt paź 04, 2013 3:40 pm

azielik pisze:Osobiście szedłbym w kierunku tego że nazwisko Hirschberg jest tożsame z miejscowością z jakiej się wywodzili i Wiedeń traktowałbym bardziej jako przystanek a nie cel.
Co do tego drugiego (tak może zacznę), to wątpliwości większych obecnie już nie mam. Ostatnimi czasy przypuszczałem, iż Rodzina przybyła do Galicji z Habelschwert (Bystrzycy Kłodzkiej). Założenie te jednak prawie na pewno okazało się błędne. Kilka dni temu bowiem skontaktowałem się z pewnym Panem, który, podobnie jak ja, jest potomkiem Hirschbergów. Jego Antenaci, wydawałoby się, że niespokrewnieni z Moimi (moi wywodzą się od Johanna "brzeżańskiego", Jego od Aloisa H.), również przy swoim nazwisku mieli dopisek "de Habenschwert" (okazało się, że obecnie cytowana forma jest poprawną, wcześniej sygnalizowana fraza "de Habenschwort" jest widocznie zniekształceniem). Prawdopodobnie łączy nas wspólny Przodek - wzmiankowany w "Kalendarzu tytularnym..." za 1780 r. "Jan Hirsperg a Halbesschwerd". Wracając też do Twojej hipotezy odnośnie rodowodu nazwiska, muszę obiektywnie przyznać, iż może być ona słuszna. Nadmienię jeszcze tylko, że ów Pan w sposób zdecydowany przekazał mi, iż u "Jego" Hirschbergów zachowała się w tradycji ustnej informacja, skąd Familia wywędrowała do Królestwa Galicji i Lodomerii. Tym miejscem miał być (górno)austriacki LINZ. Mam nadzieję, że wkrótce będę znał więcej szczegółów.

Pozdrawiam,
MP1982

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » ndz paź 06, 2013 10:10 pm

A ten link znacie?
Wpiszcie "Hirschberg" w wyszukiwarkę:
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index2.php

IgorD.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”