UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
zagadkowe usynowienia szlachcica przez okupnika
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 209
- Podziękowano: 1 raz
zagadkowe usynowienia szlachcica przez okupnika
Witam,
W trakcie indeksacji parafii Mileszki trafiłam w księdze chrztów 1845 roku na wpis Wyroku Sądu Apelacyjnego Królestwa Polskiego z lipca 1845 roku dot. przysposobienia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1e ... 83b64.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9d ... 31cbb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/618 ... 8757c.html
Zajmuję się genealogią Daneckich więc dokument ten zainteresował mnie szczególnie, a ponadto Wyrok ten jest przykładem procedur dot. usynowienia.
Ku mojemu zdziwieniu pochodzący ze szlachty Hipolit Danecki, wylegitymowany 1849 roku wraz z bratem Józefem i stryjem Franciszkiem, proboszczem Mileszek, zostaje usynowiony przez okupnika z Mileszek. Co kryło się za tym usynowieniem? Pytanie chyba bez odpowiedzi.
Jak wynika z Wyroku Hipolit był wcześniej, utrzymywany przez 5 lat przez tegoż okupnika .
Okupnik tenże w październiku 1845 roku ,już komornik, żeni się z wdową Marianną Kamińską z Izdebskich, umiera w 1851 roku pozostawiając owdowiałą żonę, o przysposobionym Hipolicie mowy nie ma.
Hipolit Danecki natomiast w 1849 roku jako dzierżawca dóbr Wilczkowice żeni się z wdową po stryju swym Walentym. W akcie ślubu nie ma wzmianki o przybranym ojcu.
Bardzo dziwna, zagadkowa sprawa usynowienia nie daje mi spokoju.
Umieściłam post na genealodzy.pl ale nikt nie zainteresował się tą sprawą.
Bardzo proszę o komentarze.
pozdrawiam
Danuta
W trakcie indeksacji parafii Mileszki trafiłam w księdze chrztów 1845 roku na wpis Wyroku Sądu Apelacyjnego Królestwa Polskiego z lipca 1845 roku dot. przysposobienia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1e ... 83b64.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9d ... 31cbb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/618 ... 8757c.html
Zajmuję się genealogią Daneckich więc dokument ten zainteresował mnie szczególnie, a ponadto Wyrok ten jest przykładem procedur dot. usynowienia.
Ku mojemu zdziwieniu pochodzący ze szlachty Hipolit Danecki, wylegitymowany 1849 roku wraz z bratem Józefem i stryjem Franciszkiem, proboszczem Mileszek, zostaje usynowiony przez okupnika z Mileszek. Co kryło się za tym usynowieniem? Pytanie chyba bez odpowiedzi.
Jak wynika z Wyroku Hipolit był wcześniej, utrzymywany przez 5 lat przez tegoż okupnika .
Okupnik tenże w październiku 1845 roku ,już komornik, żeni się z wdową Marianną Kamińską z Izdebskich, umiera w 1851 roku pozostawiając owdowiałą żonę, o przysposobionym Hipolicie mowy nie ma.
Hipolit Danecki natomiast w 1849 roku jako dzierżawca dóbr Wilczkowice żeni się z wdową po stryju swym Walentym. W akcie ślubu nie ma wzmianki o przybranym ojcu.
Bardzo dziwna, zagadkowa sprawa usynowienia nie daje mi spokoju.
Umieściłam post na genealodzy.pl ale nikt nie zainteresował się tą sprawą.
Bardzo proszę o komentarze.
pozdrawiam
Danuta
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: zagadkowe usynowienia szlachcica przez okupnika
Wszystko odbylo sie zgodzie z Kodeksem Napoleona.
Swiercz ewidentnie chcial przekazac swoj majatek przysposobionemu.
Dlaczego jednakze Danecki byl pod jego opieka,
skoro zyl stryj ksiadz?
Swiercz ewidentnie chcial przekazac swoj majatek przysposobionemu.
Dlaczego jednakze Danecki byl pod jego opieka,
skoro zyl stryj ksiadz?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
No właśnie, dlaczego?
Ojciec Hipolita umiera w 1834,matka w 1832. W tym czasie żyją jeszcze dziadkowie Jan i Tekla dzierżawcy Mileszek, stryj Walenty i stryj Franciszek, proboszcz. Może podpowiedzią jest też ta zastanawiająca sprawa.
W 1834 w Kutnie aktem notarialnym Teodor Grabski dziedzic majątku Dobrów w pow.orłowskim pożycza z datą zwrotu 1837 rok od nieletnich Hipolita i Józefa Daneckich kwotę 13 700 złotych,którą otrzymuje z rąk opiekuna stryja Walentego,kawalera mieszkającego przy rodzicach w Mileszkach.
Gwarancją spłaty pożyczki jest zastaw hipoteczny na dobrach Grabskiego.
Być może do zwrotu pożyczki nie doszło, a może zaszło coś innego. W akcie usynowienia o opiekunie prawnym Hipolita nie mówi się, a który w tym czasie jest żonaty i mieszka jako dzierżawca w Wilczkowicach w sieradzkim.
Okupnik Świercz v.Świerczyński, którego stać na taki gest, łoży na utrzymanie Hipolita Daneckiego od 1839 roku i w 1844 roku w Sądzie Pokoju Okręgu zgierskiego składa wniosek o usynowienie.
Przeprowadzenie takiej sprawy usynowienia wiązało się z kosztami, kto je opłacał? Majętny okupnik? Następne pytanie bez odpowiedzi.
pozdrawiam
Danuta
Ojciec Hipolita umiera w 1834,matka w 1832. W tym czasie żyją jeszcze dziadkowie Jan i Tekla dzierżawcy Mileszek, stryj Walenty i stryj Franciszek, proboszcz. Może podpowiedzią jest też ta zastanawiająca sprawa.
W 1834 w Kutnie aktem notarialnym Teodor Grabski dziedzic majątku Dobrów w pow.orłowskim pożycza z datą zwrotu 1837 rok od nieletnich Hipolita i Józefa Daneckich kwotę 13 700 złotych,którą otrzymuje z rąk opiekuna stryja Walentego,kawalera mieszkającego przy rodzicach w Mileszkach.
Gwarancją spłaty pożyczki jest zastaw hipoteczny na dobrach Grabskiego.
Być może do zwrotu pożyczki nie doszło, a może zaszło coś innego. W akcie usynowienia o opiekunie prawnym Hipolita nie mówi się, a który w tym czasie jest żonaty i mieszka jako dzierżawca w Wilczkowicach w sieradzkim.
Okupnik Świercz v.Świerczyński, którego stać na taki gest, łoży na utrzymanie Hipolita Daneckiego od 1839 roku i w 1844 roku w Sądzie Pokoju Okręgu zgierskiego składa wniosek o usynowienie.
Przeprowadzenie takiej sprawy usynowienia wiązało się z kosztami, kto je opłacał? Majętny okupnik? Następne pytanie bez odpowiedzi.
pozdrawiam
Danuta
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Moze to jakas lipa podatkowa.
A majetny okupnik (piekny oxymoron) to tylko slup czyli jelen?
A majetny okupnik (piekny oxymoron) to tylko slup czyli jelen?
Adam A. Pszczolkowski
-
Rozumiem, że nie warto wnikać.Faktycznie bardzo paradoksalnie to wygląda.
Dzięki za co nieco.
Danuta
Dzięki za co nieco.
Danuta
-
- Podziękowano: 7 razy
- Kontakt:
Bez zgłębienia ewentualnych innych "papierów" nie można nic pewnego wyrokować.
Wydaje mi się że trzeba odwrócić założenie, skąd takie postępowanie Świercza:"Okupnik Świercz v.Świerczyński, którego stać na taki gest, łoży na utrzymanie Hipolita Daneckiego od 1839 roku i w 1844 roku..."
Wytłumaczeniem jest zapewne majątek nieletnich Daneckich. Oni sami na siebie łożą z zasobów po rodzicach a ponieważ są nieletni więc majątkiem zarządzają krewni i prawni opiekunowie.
Świercz zastępuje nieletnim straconych rodziców, może i z pełną miłością przybranego rodzica, ale gdzieś w tle przebija interesowność i spodziewana rekompensata.
Trzeba by poszukać w aktach sądowych czy była powołana rada familijna.
Pozdrawiam,
Waldemar
Wydaje mi się że trzeba odwrócić założenie, skąd takie postępowanie Świercza:"Okupnik Świercz v.Świerczyński, którego stać na taki gest, łoży na utrzymanie Hipolita Daneckiego od 1839 roku i w 1844 roku..."
Wytłumaczeniem jest zapewne majątek nieletnich Daneckich. Oni sami na siebie łożą z zasobów po rodzicach a ponieważ są nieletni więc majątkiem zarządzają krewni i prawni opiekunowie.
Świercz zastępuje nieletnim straconych rodziców, może i z pełną miłością przybranego rodzica, ale gdzieś w tle przebija interesowność i spodziewana rekompensata.
Pozdrawiam,
Waldemar
-
Dzięki Waldemarze za zainteresowanie.
Też myślałam o radzie familijnej.
Jak wynika z aktu notarialnego wyżej podanego,Walenty Danecki, stryj Hipolita i Józefa był ich prawnym opiekunem skoro mógł w świetle prawa dysponować funduszami nieletnich.
W roku 1834 umiera Balcer Danecki wdowiec dzierżawca dóbr Łeszczyn k/Złoczewa,ojciec Hipolita i Józefa. Krewni nieletnich sierot w tym czasie to oczywiście Franciszek Danecki proboszcz Mileszek, dziadkowie Daneccy już w podeszłym wieku, stryj Walenty Danecki kawaler, ciotka Józefa Glińska późniejsza Stokowska, ciotka Barbara Wilkęska w Kutnie,ciotka Helena Borucka w Stokach wuj Bogdański mąż zmarłej już ciotki Bogumiły Daneckiej i stryj Maciej Danecki proboszcz z Nieborowa. Jestem przekonana, że to stryj Franciszek postanowił o opiece nad nieletnimi. Coś się wydarzyło, że z tą opieką i opiekunem nie wyszło.Hipolit od 1839 roku ma opiekuna w osobie okupnika Świercza v.Świerczyńskiego, kto Józefem bratem Hipolita się zaopiekował - brak wieści. W 1849 roku Józef jako dzierżawca dóbr Jasionna jest świadkiem ślubu Hipolita.
Myślę, że tylko możemy snuć hipotezy.
Ale mimo wszystko związane z tą sprawa jest niezwykle frapujące.
pozdrowienia
Danuta
Też myślałam o radzie familijnej.
Jak wynika z aktu notarialnego wyżej podanego,Walenty Danecki, stryj Hipolita i Józefa był ich prawnym opiekunem skoro mógł w świetle prawa dysponować funduszami nieletnich.
W roku 1834 umiera Balcer Danecki wdowiec dzierżawca dóbr Łeszczyn k/Złoczewa,ojciec Hipolita i Józefa. Krewni nieletnich sierot w tym czasie to oczywiście Franciszek Danecki proboszcz Mileszek, dziadkowie Daneccy już w podeszłym wieku, stryj Walenty Danecki kawaler, ciotka Józefa Glińska późniejsza Stokowska, ciotka Barbara Wilkęska w Kutnie,ciotka Helena Borucka w Stokach wuj Bogdański mąż zmarłej już ciotki Bogumiły Daneckiej i stryj Maciej Danecki proboszcz z Nieborowa. Jestem przekonana, że to stryj Franciszek postanowił o opiece nad nieletnimi. Coś się wydarzyło, że z tą opieką i opiekunem nie wyszło.Hipolit od 1839 roku ma opiekuna w osobie okupnika Świercza v.Świerczyńskiego, kto Józefem bratem Hipolita się zaopiekował - brak wieści. W 1849 roku Józef jako dzierżawca dóbr Jasionna jest świadkiem ślubu Hipolita.
Myślę, że tylko możemy snuć hipotezy.
Ale mimo wszystko związane z tą sprawa jest niezwykle frapujące.
pozdrowienia
Danuta
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
W chwili usynowienia Hipolit nie był takim małolatem, miał lat 24 [foto 2 p.2ur w 1820r ] a od 5 lat czyli gdy miał lat 19 łożył na niego okupnik Karol Świercz, który w 1844r miał [foto2. p5] lat 67!!. Niektórzy w jego wieku zakładali rodziny i to oni utrzymywali starszych rodziców.Stankiewicz_Waldemar pisze:Bez zgłębienia ewentualnych innych "papierów" nie można nic pewnego wyrokować.
Pozdrawiam,
Waldemar
Nb – w par. Szadek z której pochodził okupnik w II poł. XVIII a także później występowało i to dość często nazwisko Świercz ale bez v. Świerczyński.
Mnie jeszcze zastanawia jak często dokumenty o usynowieniu, były wpisywane do ksiąg metrykalnych, czy się spotykacie z takimi wpisami?
___
Krystyna
Uświadomcie mnie, kto to jest "okupnik" bo w Google jest tylko Tatiana 
Maria

Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Mario, wpisz w wyszukiwarke: okupnik
Forgen wszystko wie!
search.php?keywords=okupnik&terms=all&a ... mit=Szukaj
Forgen wszystko wie!

search.php?keywords=okupnik&terms=all&a ... mit=Szukaj
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Zawsze w google możesz wpisać "okupnik -tatiana" (bez cudzysłowia, ale koniecznie z minusem)
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Eeee, Forgen lepszy, niż Google 

Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz