UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Lista strat Legionów Polskich 1914-1918"

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
pplos
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

"Lista strat Legionów Polskich 1914-1918"

Post autor: pplos » pn wrz 20, 2010 3:38 pm

autorstwa Janusza Ciska i Kamila Stepana, wyd. Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego Bibl. Jagiellońskiej, Kraków 2006.
"(...) Zawiera zebraną po raz pierwszy listę poległych i zmarłych żołnierzy oraz oficerów Legionów Polskich od pierwszych ich walk na Kielecczyźnie po listopad 1918 r.
Wybór blisko trzech tysięcy osób uzupełnia wybór wspomnień pośmiertnych, publikowanych w prasie okresu I wojny światowej i międzywojnia oraz legionowa poezja.
Informacje osobowe, zależnie od możliwości doprecyzowania danych, podano w układzie: imię, nazwisko, pseudonim i wykonywany zawód, data i miejsce urodzenia; w wypadku jej braku pozostawiono w kilkudziesięciu przypadkach nazwę miejscowości, do której dany żołnierz przynależał (oznaczenie: "prz."), wreszcie imiona rodziców, przydział taktyczny oraz datę i miejsce zgonu. W odniesieniu do przydziału taktycznego zastosowano formy przestrzegane w poszczególnych formacjach." (Wstęp, str. XI

Służę informacjami :)
Pozdrawiam.
Piotr
===================

Nazwiska w kregu zainteresowan: PŁOSKONKA - wszędzie, DUDEK - Tenczynek k/Krzeszowic, OSTROWSKI - Chmielnik Rzesz.

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Re: "Lista strat Legionów Polskich 1914-1918"

Post autor: Krystian » sob wrz 14, 2013 9:46 am

Witam serdecznie

Bardzo prosiłbym o sprawdzenie czy w wykazie figuruje osoba Henryka Godzika.
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

DankaW
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: DankaW » sob wrz 14, 2013 11:56 pm

Piotrze.
Sporo czasu upłynęło od Twojej informacji, że posiadasz ww. wykaz, a ja tego nie widziałam.
Mam pytanie, czy w wykazie są nazwiska poległych z I Legionu Polskiego czyli Puławskiego.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska
http://www.kronikisredzkie.pl/

staszu
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: staszu » ndz wrz 15, 2013 2:19 pm

Również posiadam tą książkę tak że służę informacjami:
Krystianie osoba o którą pytasz nie występuje w wykazie.
Danuto spis nie obejmuje Legionu Puławskiego.
Pozdrawiam,
Marcin

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Post autor: Krystian » ndz wrz 15, 2013 2:26 pm

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Sugerowałem się informacjami z - https://www.google.pl/#hl=pl&q=%22Lista ... 22&tbm=bks . Wedle tej wyszukiwarki taka osoba powinna być na 62 stronie, ale pewnie wyszukiwarka źle odczytuje nazwisko.
Pozdrowienia
Krystian

staszu
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: staszu » pn wrz 16, 2013 7:59 am

Krystianie faktycznie jest Henryk Godzik na tej stronie, nie mam pojęcia jak go przeoczyłem, ma dość długą notkę tak że wyślę ci ją pod wieczór.

Już wiem dlaczego nie mogłem znaleść, generalnie spis osób jest ułożony alfabetycznie niemniej jednak z niewiadomych przyczyn twój Henryk był pomiędzy nazwiskami zaczynającymi się na "Gr".
Podaj adres mail to wyślę ci skan strony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”