UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gdzie znajduje się ta miejscowość.

czyli kącik dyskusji na tematy kresowe

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Gdzie znajduje się ta miejscowość.

Post autor: Bozenna » pn lip 29, 2013 5:43 pm

Dzien dobry,
Prosze o pomoc w zlokalizowaniu miejscowosci na Bialorusi.
W kilku dokumentach amerykanskich jest napisane "Glebocki", a w jednym dokumencie Lubanko (Libanko) Mikosyna.
"Glebocki" to moze bedzie rejon ?
"Lubanko lub Libanko" absolutnie nie znalazlam,
Sprawdzilam tez warianty: Mikosyn, Mikoszyn, Mikosyna i Mikoszyna - bez wynikow.
Pomozcie !!!
Z gory dziekuje,
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » pn lip 29, 2013 8:31 pm

Bożenko - nie wiem czy to coś pomoże, ale znalazłam wieś szlachecką 28 wiorst od Trok - to dzisiejsza Litwa - o nazwie Głębocka, Słownik geograficzny - mówi, że były tam 4 domostwa i 34 katolików. Na mapach Wileńszczyzny z lat 30-stych XX wieku nie ma takiej miejscowości. Białoruś to krąg moich zainteresowań - poszukam jeszcze.
Pozdrawiam Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

LenkaW
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: LenkaW » pn lip 29, 2013 8:59 pm

Bożenko,
wynik moich poszukiwań daleki od rozwikłania zagadki, ale może chociaż trochę przybliży do celu?
Założyłam, że Lubanko/Libanko to Łubianka i tego zaczęłam szukać.
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego...t.VI s.495 jest opis wsi Mirock pow. kijowski., a tam informacja, że do mirockiej włości należą wsie ...Łubianka, Mikulicze....i że kiedyś wsie Mirock i Mikulicze stanowiły całość tych dóbr. Mikosyny = Mikulicze?
Na przedwojennych mapach sztabowych także można znaleźć Łubiankę. Folwark o tej nazwie leży około 15 km na południe od Murowanej Oszmiany, niedaleko Anusina. Anusino=Mikosyna?
Drugą Łubiankę można by od biedy zaliczyć do rejonu Głębokiego, od którego dzieli ją w linii prostej na północny zachód około 45 km. Najbliżej leżą Jody ( ok. 15 km na wschód).

Pozdrawiam
Helena

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » wt lip 30, 2013 12:03 am

Grazynko, Helenko, bardzo Wam dziekuje.
Streszczam i pytam dalej:
- wies Lubianka
- Mikosyny - nowa nazwa tej wsi to Mikulicze ? Czy dobrze rozumiem ?
- wies Lubianka nalezy do wlosci Mirock i znajduje sie w pow. Kijowskim - to juz jest Ukraina.
- Lubianka - folward niedaleko Anusina. Anusino=Mikosyna - nie rozumiem, czy to jest ta sama Lubianka (czesc wlosci Mirock), czy tez inna wies, w innym miejscu, o tej samej nazwie ?
- co wies Lubianka ma wspolnego z nazwa "Glebocki", ktora wystepuje w kilku dokumentach jako miejsce urodzenia ?
- wydaje mi sie, ze rodzina pochodzila jednak z Bialorusi.
Bardzo prosze o pomoc, ja absolutnie nie znam Kresow.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Grażyna

Post autor: Grażyna » wt lip 30, 2013 1:21 pm

Bożenko - sporo światła na problem "rzuciła" Wikipedia - rejon głębocki / gubocki / głybocki - to rejon północnej Białorusi w obwodzie witebskim, dawnym powiecie dziśnieńskim; siedziba to miasto Głębokie.
Wygląda na to, że wskazana przez Helenę Łubianka - ta druga - byłaby tą szukaną Lubanką. Mam mapę z lat 30-stych XX wieku, na której widnieją folwark i dwa miasteczka o tej nazwie.
Pozostałych miejscowości nie udało mi się dopasować.
Bożenko - jakich lat dotyczą te dokumenty, może uda się coś odszukać na starszych mapach.
Mogę przesłać Ci skany fragmentów tych map.
Pozdrawiam Grażyna
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » wt lip 30, 2013 2:49 pm

Grazynko,
Te poszukiwania dotycza:
Antoni Chilmonczyk
urodzony 7 czerwca 1888r
Libanko - Mikosyna - Poland
Tak jest napisane w jego amerykanskiej karcie rejestracyjnej wojskowej z 1917-1918 roku, wydanej w Salem, USA.
Robie te poszukiwania na prosbe mojej dalekiej kuzynki, ktora mieszka w Stanach i juz niestety nie zna jezyka polskiego.
Wedlug niej, rodzina Chilmonczyk ma swe korzenia na Bialorusi.
Z gory Ci za wszystko dziekuje,
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

LenkaW
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: LenkaW » wt lip 30, 2013 4:04 pm

Bożenko,
jeśli dobrze zrozumiałam, to każda z tych miejscowości, które podałaś występuje samodzielnie? I dalej – nazwy tych miejscowości pochodzą z dokumentów amerykańskich?
Zapisy w amerykańskich dokumentach emigracyjnych ( o takich chyba piszesz ) zawierają często bardzo zniekształcone nazwy. Ponieważ zasugerowałaś, że „glebocki” może oznaczać rejon, to szukając Łubianki, skupiłam się na okolicach miejscowości Głębokie. Także na terenie obecnej Białorusi leży ta Łubianka, od której niedaleko do Anusina ( nawiązując do tych amerykańskich przeinaczeń dopatrzyłam się podobieństwa do Mikosyna...). Ta kijowszczyzna pojawiła się u mnie tylko z powodu bliskości miejsc, w miarę pasujących nazwą do Twoich.
Bożenko, myślę, że ktoś podając za granicą miejscowość zamieszkania, mógł podać najbliższe, większe miasto, ktoś inny, dokładniejszy – np. nazwę folwarku. Czy masz jeszcze jakieś informacje, które mogłyby nas naprowadzić?
Teraz przeczytałam, że w Polsce o tym nazwisku żyją trzy osoby, w Warszawie. Gdyby było ich więcej, i pochodzili z kresów, to można by było spodziewać się ich raczej w innych częściach kraju.
Pozdrawiam
Helena

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt lip 30, 2013 6:03 pm

Chilmonczyk - to nazwisko występuje rzeczywiście na Białorusi (chociaż na Ukrainie również), ale na Białorusi raczej są to rejony Grodna, przynajmniej obecnie. Chilmony, taka nazwa miejscowości, to rejon Dąbrowy Białostockiej, Lipska, tereny jak najbardziej "białoruskie", ale w granicach Królestwa Polskiego w tamtym czasie, a obecnie w granicach Polski.
A pozostałe nazwy? No są w tamtych okolicach różne podobne, Lubinowo, Mikaszówka, Mikaszewo, Głębokie, miejsca, jeziora.
Czyli bym przejrzała miejscowości w granicach dawnego Królestwa Polskiego, ten rejon w kierunku Grodna.
To może być oczywiście "zmyła", że rejon Grodna, gdzie mieszkają obecnie, mógł się urodzić gdzie indziej, ale stąd będą korzenie tej rodziny, to wydaje się raczej pewne (?).
Grodzieńszczyzna.

Łucja

-- Post scalono 30 lip 2013, 17:30 --
Łucja pisze:Chilmonczyk - to nazwisko występuje rzeczywiście na Białorusi (chociaż na Ukrainie również), ale na Białorusi raczej są to rejony Grodna, przynajmniej obecnie. Chilmony, taka nazwa miejscowości, to rejon Dąbrowy Białostockiej, Lipska, tereny jak najbardziej "białoruskie", ale w granicach Królestwa Polskiego w tamtym czasie, a obecnie w granicach Polski.
A pozostałe nazwy? No są w tamtych okolicach różne podobne, Lubinowo, Mikaszówka, Mikaszewo, Głębokie, miejsca, jeziora.
Czyli bym przejrzała miejscowości w granicach dawnego Królestwa Polskiego, ten rejon w kierunku Grodna.
To może być oczywiście "zmyła", że rejon Grodna, gdzie mieszkają obecnie, mógł się urodzić gdzie indziej, ale stąd będą korzenie tej rodziny, to wydaje się raczej pewne (?).
Grodzieńszczyzna, ale ... w rejonie Dzisny też jest Lubinowo (Słownik geograficzny), no i Głębokie.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » wt lip 30, 2013 9:35 pm

Grazynka, Lucja i Lenka,
Slicznie dziekuje !

Zebralam w Stanach kilka informacji dotyczacych rodziny Chilmonczyk.
1. pochodzenie Bialorus - to jest pewne
2. we wspomnieniach rodzinnych zostala tez nazwa miasta "Scucyn"
3. Wrocili ze Stanow w 1920 roku i kupili gospodarstwo w Andruszowce (Bialorus).
Nie wiem czy chodzi o nazwe "Andruszowce" czy tez "w Andruszowce" (Andruszowka).
To gospodarstwo znajdowalo sie blisko ich rodzinnego miejsca.
4. Mieli ziemie w okolicy Grodna.
Straszny balagan w lokalizacji.
Serdecznie Was pozdrawiam,
Bozenna

Grażyna

Post autor: Grażyna » śr lip 31, 2013 7:41 pm

Bożenko - "Scucyn" - to miasteczko i gmina w dawnym województwie nowogródzkim - siedzibą był Nowogródek miasto rozsławione dzięki Mickiewiczowi.
Szczuczyn - tak brzmi prawidłowa nazwa a w gminie znajdowała się wieś i folwark o nazwie Andruszowce.
Sporo wiadomości, nazw miejscowości powoduje, że można postawić wiele hipotez, to dobra wiadomość - niestety są i złe - bardzo wiele ksiąg metrykalnych spłonęło wraz z kościołami a do tego co się zachowało bywa utrudniony dostęp - chyba, że są mikrofilmy u mormonów.
Trzeba całość uporządkować, które z tych miejscowości leżą w pobliżu siebie, gdzie znajdowały się wówczas parafie. Co oznacza użyte przez Ciebie wyrażenie - rodzinne miejsce- czy już wcześniej rodzina miała tam jakiś folwark, w tamtych stronach rodzili się przodkowie?
Popatrzę na mapy może coś mi się nasunie, co do kierunku poszukiwań, ale to musi trochę poczekać.
Pozdrawiam Grażyna

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » śr lip 31, 2013 10:50 pm

Dziekuje Grazynko.
Czekam cierpliwie. Nikomu sie nie spieszy, ani mnie, ani mojej kuzynce ze Stanow.
Mozna wrocic do tych poszukiwan po wakacjach.
W miedzyczasie zapytam o korzenie Chilmonczykow.
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

Łucja
Kontakt:

Post autor: Łucja » śr lip 31, 2013 11:32 pm

Ten Chilmonczyk mieszka pod Szczuczynem obecnie:

ФИО телефон город улица
Хильмончик Иван Людвикович 34656 Каменка , д. 0, к. , кв. 0

A Kamionka to chyba jest tzw. "агрогородок", coś typowego dla Białorusi obecnie:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BE%D0%BA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agromiasteczko
Niewykluczone, że to nawet widziałam, bo byłam w maju na Białorusi, przez Szczuczyn przejeżdżałam (jest tam pałac Druckich-Lubeckich) i o "agrogorodkach" nam mówili i pokazywali.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw sie 01, 2013 9:32 pm

Lucja,
Ciekawa informacja.
Przepisalam lacinskim alfabetem. Czy dobrze odczytalam ?
Ivan (Jan) Chilmonczyk
Ludwikowicz - czy w tym wypadku to znaczy "syn Ludwika" ?
34656 Kamienka, d.0,k., kw.0

Czy to wystarczy jako adres? Czy mozna pod taki adres napisac list ?
Przepraszam za dosc prymitywne pytania, ale jestem bezradna w tym temacie.
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

Łucja
Kontakt:

Post autor: Łucja » czw sie 01, 2013 10:21 pm

231555, Гродненская обл., Щучинский р-н, агрогородок Каменка

Taki kod do napisania.

A niżej jest link do telefonu:

http://schuchin.telkniga.com/search/?fi ... =&h=&b=&f=

i Wikipedia:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... %82%D1%8C)

Trzeba to jeszcze sprawdzić jednak.

Łucja

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw sie 01, 2013 10:38 pm

Dziekuje bardzo Lucja,
Napiszemy list po angielsku.
Mysle, ze trzeba zaadresowac na kopercie cyrylica ?
Tu bedzie problem.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna

ODPOWIEDZ

Wróć do „W stepie szerokim”