UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Notariusz Wacław Gurbski Przasnysz
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 8
- Podziękował/a: 5 razy
Notariusz Wacław Gurbski Przasnysz
W akcie ślubu moich przodków znalazłem
informację że spisali oni umowę przedślubną
w Przasnyszu u notariusza Wacława Gurbskiego
w 1903 r. W AP Pułtusk i Płock nie mają archiwum
tego notariusza. Oznacza to że nie ma już szans
na zdobycie tej umowy?
Łukasz
informację że spisali oni umowę przedślubną
w Przasnyszu u notariusza Wacława Gurbskiego
w 1903 r. W AP Pułtusk i Płock nie mają archiwum
tego notariusza. Oznacza to że nie ma już szans
na zdobycie tej umowy?
Łukasz
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Notariusz Wacław Gurbski Przasnysz
Szczerze to nie wiem, ale biorąc pod uwagę jak działania wojenne wpłynęły na Przasnysz i to co się w nim znajdowało, mam obawy że już nie uda Ci się odnaleźć wspomnianej umowy przedślubnej. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma doświadczenie w poszukiwaniu archiwum tego notariusza, ale na "chłopski rozum" to raczej nie miałabym już nadziei.
Polecam film/prezentację o Przasnyszu z okresu pierwszej wojny światowej i kilka lat po, zawierający informacje i zdjęcia z których można się dowiedzieć jaki los spotkał to piękne miasto: http://www.youtube.com/watch?v=8qSqBSFo0R0
Maria
Polecam film/prezentację o Przasnyszu z okresu pierwszej wojny światowej i kilka lat po, zawierający informacje i zdjęcia z których można się dowiedzieć jaki los spotkał to piękne miasto: http://www.youtube.com/watch?v=8qSqBSFo0R0
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
Prezentacja ciekawa. Może wie ktoś
gdzie jeszcze mogę szukać oprócz
wymienionych dwóch miejsc?
Łukasz
gdzie jeszcze mogę szukać oprócz
wymienionych dwóch miejsc?
Łukasz
-
Archiwum Diecezjalne w Płocku, archiwa miejscowych sądów? Strzelam, ale raczej niecelnie.
Maria
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
W Archiwum Diecezjalnym raczej nie ma,w książce którą posiadam jest podane, że mają z parafii Przasnysz :
1.Odpisy akt wizytacji z lat 1556-1732
2.Dokumentacja Historyczno-Architektoniczna z 1988 roku,
ani to, ani to nie pasuje czego Ty szukasz, ale będąc kiedyś w Diecezji spotkałam pana, który był chyba w Płocka i powiedził mi, że niedaleko Diecezji jest biblioteka i mają tam wiele starych dokumentów i że można z nich korzystać, za nic w tej chwili nie mogę znaleźć na niego namiarów, będę szukała
i patrzyłeś na ten link?
http://pbc.biaman.pl/Content/24126/Dziennik+17.pdf
Gosia
1.Odpisy akt wizytacji z lat 1556-1732
2.Dokumentacja Historyczno-Architektoniczna z 1988 roku,
ani to, ani to nie pasuje czego Ty szukasz, ale będąc kiedyś w Diecezji spotkałam pana, który był chyba w Płocka i powiedził mi, że niedaleko Diecezji jest biblioteka i mają tam wiele starych dokumentów i że można z nich korzystać, za nic w tej chwili nie mogę znaleźć na niego namiarów, będę szukała

i patrzyłeś na ten link?
http://pbc.biaman.pl/Content/24126/Dziennik+17.pdf
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;
-
Pod linkiem znajduje się Dziennik
Urzędowy MS z wiadomą mi treścią
o nominacji Gurbskiego w 1936 na
notariusza w Mławie. Wcześniej był
w Płocku, Sierpcu i do pierwszych
miesięcy 1906 w Przasnyszu.
Łukasz
Urzędowy MS z wiadomą mi treścią
o nominacji Gurbskiego w 1936 na
notariusza w Mławie. Wcześniej był
w Płocku, Sierpcu i do pierwszych
miesięcy 1906 w Przasnyszu.
Łukasz
-
- Podziękował/a: 19 razy
- Podziękowano: 17 razy
Witam
Gosiu , wchodzą w grę dwie biblioteki . Przy Archiwum Diecezjalnym jest Biblioteka Diecezjalna
http://www.seminarium.plock.opoka.org.p ... biblioteka
, ale moim zdaniem Panu mogło chodzić o Bibliotekę im Zielińskich
http://www.tnp.org.pl/biblioteka.htm z bardzo bogatym zbiorem
Pozdrawiam
Michalina
Gosiu , wchodzą w grę dwie biblioteki . Przy Archiwum Diecezjalnym jest Biblioteka Diecezjalna
http://www.seminarium.plock.opoka.org.p ... biblioteka
, ale moim zdaniem Panu mogło chodzić o Bibliotekę im Zielińskich
http://www.tnp.org.pl/biblioteka.htm z bardzo bogatym zbiorem
Pozdrawiam
Michalina
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Tak, chodziło o
Biblioteka im. Zielińskich Towarzystwa Naukowego Płockiego, ale też Biblioteka Publiczna w Sierpcu ul. Płocka, do Sierpca dzisiaj napisałam z pytaniem o dokumenty Notariuszy z Przasnysza, przed chwilą dostałam taką odpowiedz:
Przykro mi , tego typu dokumenty przechowują archiwa państwowe, w tym przypadku proszę szukać w Płocku, Włocławku itp.Pozdrawiam MBP
Pozdrawiam Gosia
Biblioteka im. Zielińskich Towarzystwa Naukowego Płockiego, ale też Biblioteka Publiczna w Sierpcu ul. Płocka, do Sierpca dzisiaj napisałam z pytaniem o dokumenty Notariuszy z Przasnysza, przed chwilą dostałam taką odpowiedz:
Przykro mi , tego typu dokumenty przechowują archiwa państwowe, w tym przypadku proszę szukać w Płocku, Włocławku itp.Pozdrawiam MBP
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
-
Łukaszu
W AP w Płocku pierwsze wpisy w księdze notarialnej notariusza Wacława Gurbskiego pochodzą z kwietnia 1906 roku. Zgodnie z informacją zawartą w publikacji autorstwa Agnieszki Wojciechowskiej ”Sylwetki Notariuszy Płockich (1917-1939)” - wydanej przez Archiwum Państwowe w Płocku w 2011 roku, dopiero w marcu 1906 roku Wacław Gurbski został mianowany notariuszem przy kancelarii hipotecznej Sądu Pokoju w Sierpcu.
Już ktoś szukał archiwum tego notariusza , sprawdzę i dowiem się czy coś znalazł.
Pozdrawiam
Michalina
W AP w Płocku pierwsze wpisy w księdze notarialnej notariusza Wacława Gurbskiego pochodzą z kwietnia 1906 roku. Zgodnie z informacją zawartą w publikacji autorstwa Agnieszki Wojciechowskiej ”Sylwetki Notariuszy Płockich (1917-1939)” - wydanej przez Archiwum Państwowe w Płocku w 2011 roku, dopiero w marcu 1906 roku Wacław Gurbski został mianowany notariuszem przy kancelarii hipotecznej Sądu Pokoju w Sierpcu.
Już ktoś szukał archiwum tego notariusza , sprawdzę i dowiem się czy coś znalazł.
Pozdrawiam
Michalina
-
Dziękuję za sprawdzenie. Włocławek chyba odpada :)gosiaczek51 pisze:Tak, chodziło o
Pozdrawiam Gosia
Ja również otrzymałem podobną odpowiedź. SzanseMichalina180 pisze:Łukaszu
Pozdrawiam
Michalina
na znalezienie umowy maleją.
Łukasz
-
Włocławek odpada, ale ja jeszcze zapukałabym do AP Mława ale to tylko sugestia
Michalina
Michalina
-
W Mławie znajdują się archiwalia z kancelarii Gurbskiego jak był on notariuszem w Mławie w latach 1936-1939.
Maria
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Akta notariuszy przasnyskich zachowaly sie w komplecie az do 1945 roku.
W 1946 r. zostaly celowo zniszczone wraz z aktami sadow pokoju i hipoteka
przez wladze komunistyczne.
Uchowalo sie tylko to co przeniesiono do Ciechanowa po 1867 r.
W 1946 r. zostaly celowo zniszczone wraz z aktami sadow pokoju i hipoteka
przez wladze komunistyczne.
Uchowalo sie tylko to co przeniesiono do Ciechanowa po 1867 r.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.