Spis szlachty woj.podlaskiego (nazwiska,ziemia,parafia,zaścianek)
http://vingsport.ehost.pl/Perkowscy-Czy ... &Itemid=59

Moderator: Moderatorzy
Nie ma takiej potrzeby. Pan Łukasz jest częstym gościem na tutejszym forum i pisuje w dziale szlacheckim. Podpisuje swoje posty imieniem i nazwiskiem. Wystarczy poczytać wątki.Spróbuj skontaktować się z autorem poprzez tę stronę.
Zakladam że jeżeli nie nalezy się do najbogatszej szlachty a tylko z pewnymi zasobami to nie wędruje się przez całe W. Ks. Litewskie.
Co do wniosków: "Wnioski dotyczące wiarygodności nasuwają się same" - no niekoniecznie...Fronczak Waldemar pisze:Nie ma takiej potrzeby. Pan Łukasz jest częstym gościem na tutejszym forum i pisuje w dziale szlacheckim. Podpisuje swoje posty imieniem i nazwiskiem. Wystarczy poczytać wątki.Spróbuj skontaktować się z autorem poprzez tę stronę.
Zaś co do różnicy pomiędzy wskazaną przez "stefalka" witryną, a opracowaniem Łukasza, mogę tylko powiedzieć, że Łukasz Lubicz Łapiński jest doktorem historii i specjalizuje się w szlachcie tamtych okolic. Jest także prezesem białostockiego oddziału Związku Szlachty Polskiej.
Wnioski dotyczące wiarygodności nasuwają się same.
1. Wsie o nazwach Tyszki-? można np. odnależć w okolicach Śniadowa.apszczol pisze:Po pierwsze, jest to stan badan na 2001 rok (z poprawkami z 2003 roku).
Po drugie, prosze wskazac gdzie na Podlasiu - wies, parafia i powiat - sa gniazda
Danilowskich, Boguskich i Tyszkow.
Gdzie Podlasie rozumiane jest w granicach z lat 1569-1793.
Ja takiego szczęścia nie miałem, chociaż próbowałem się bezskutecznie kontaktować z p. Łapińskim wielokrotnie. Pisać, pisałem - do dzisiejszego dnia odpowiedzi brak.domislaw pisze:Witam,
być może spis Łukasza zawiera wszystkie rodziny drobnoszlacheckie odwiecznie zamieszkałe w Województwie Podlaskim i posiadające tam swoje gniazda rodowe. Z całą jednak pewnością nie są tam jednak uwzględnione wszystkie rodziny drobnej szlachty zamieszkałej w Województwie Podlaskim w XVII w. Przykładem niech będzie fragment spisu pogłównego Województwa Podlaskiego (XVII w.), który to otrzymałem właśnie od Łukasza...a dotyczy spokrewnionej ze mną rodziny Konopińskich tytułowanej w owym dokumencie (a jakże) "Nobilis":
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 30218.html
Pozdrowienia.
Krzysztof
Spis obejmuje szlachte gniazdowa, a nie przybyszy.być może spis Łukasza zawiera wszystkie rodziny drobnoszlacheckie odwiecznie zamieszkałe w Województwie Podlaskim i posiadające tam swoje gniazda rodowe. Z całą jednak pewnością nie są tam jednak uwzględnione wszystkie rodziny drobnej szlachty zamieszkałej w Województwie Podlaskim w XVII w. Przykładem niech będzie fragment spisu pogłównego Województwa Podlaskiego (XVII w.), który to otrzymałem właśnie od Łukasza...a dotyczy spokrewnionej ze mną rodziny Konopińskich tytułowanej w owym dokumencie (a jakże) "Nobilis":
Czyli Mazowsze - ziemia lomzynska, a nie Podlasie.1. Wsie o nazwach Tyszki-? można np. odnależć w okolicach Śniadowa.
Z tego pamietam to z Danilowa Danilowicze sie nie wywodza.2. Wieś ?gniazdowa? Daniłowiczów (nie Daniłowskich) również można bez trudu odnaleźć, to -Daniłowo. Czy z wsi tej pochodzą moi Daniłowicze tego nie wiem (Daniłowiczów - szlachty w tym drobnej, było dość dużo), jednakże całą historię tej wsi można osnaleźć na internecie.
Czyli znow Mazowsze.3. Wsie ?gniazdowe? Boguskich h. Zagroba albo Zagroby wg. Herbarza Kapicy Milewskiego to: "Dobra Boguszyce w ziemi łomżyńskiej, powiecie łomżyńskim, parafii szczepankowskiej leżą: Boguszyce Stare, Boguszyce Andrzejki, Boguszyce Kisiołki, Boguszyce Warchoły Pączkowizna, Boguszyce Zagroby".
Do dzisiejszego dnia istnieje część wsi noszących te same nazwy.