Panie Mieczysławie!
Bardzo, bardzo dziękuję za poświęcenie czasu. Mam tutaj jednak małe wątpliwości. Otóż wg metryki chrztu mojego prapradziadka Jana [z 1867] (zdjecie na początku wątku), jego ojcem był Teofil Borkowski/Zborowski. Ten sam Teofil w metryce zgonu ma wpisane w 1899 że żył 65 lat (czyli urodzony w 1835). Te dwa fakty sprawiają, że możliwe jest, że Zefir to nie jest ten o którego chodzi (Zefir ma w 1864 33 lata, wiec urodzony w 1861 r.). Być może to jakiś starszy brat Teofila...
Mam też pytania, które pozwolą mi pociągnąć temat dalej:
1) czy wiadomo jacy byli świadkowie?
2) czy wiadomo coś o rodzicach Apolonii, by potwierdzić ze to ta sama? (np Jakub i Katarzyna)?
3) czy wie Pan może gdzie dostępne są księgi z Białobrzegów?
4) rozumiem ze Antoni to ojciec Zefira, nie Zofii?
mam nadzieję, że nie zamęczyłem Pana tymi pytaniami:)
pozdrawiam
Bartosz Zborowski
-- Post scalono 26 lut 2013, 22:17 --
korekta: Zefir oczywiście urodzony w 1831 a nie w 1861.
Bartosz Zborowski
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wpis w metryce pod danymi ojca
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Re: Wpis w metryce pod danymi ojca
Pozwolę sobie wyjaśnić to, co napisał Pan Mieczysław.
Zefir był nieślubnym dzieckiem Zofii, córki Antoniego Zborowskiego. Nieślubnym dzieciom często nadawano rzadkie imiona, co było pewnym rodzajem piętna. Często jednak niezwykłe imię nie przyjmowało się w środowisku i osobę taką nazywano podobnym w brzmieniu, ale częściej spotykanym imieniem.
Co do rozbieżności wieku w zapowiedziach i w akcie zgonu, to jest to zjawisko częste. Należy przyjąć margines nawet 10-ciu lat.
W kontekście postu Pana Mieczysława łatwiej zrozumieć treść aktu urodzenia Jana. Może ojcu dziecka zależało na tym, żeby informacja o pochodzeniu z nieprawego związku nie poszła dalej. Warto by było jeszcze sprawdzić, czy matka Teofila (Zefira) - Zofia nie wyszła za mąż za jakiegoś Borkowskiego.
Zefir był nieślubnym dzieckiem Zofii, córki Antoniego Zborowskiego. Nieślubnym dzieciom często nadawano rzadkie imiona, co było pewnym rodzajem piętna. Często jednak niezwykłe imię nie przyjmowało się w środowisku i osobę taką nazywano podobnym w brzmieniu, ale częściej spotykanym imieniem.
Co do rozbieżności wieku w zapowiedziach i w akcie zgonu, to jest to zjawisko częste. Należy przyjąć margines nawet 10-ciu lat.
W kontekście postu Pana Mieczysława łatwiej zrozumieć treść aktu urodzenia Jana. Może ojcu dziecka zależało na tym, żeby informacja o pochodzeniu z nieprawego związku nie poszła dalej. Warto by było jeszcze sprawdzić, czy matka Teofila (Zefira) - Zofia nie wyszła za mąż za jakiegoś Borkowskiego.
tutaj wolałbym sie upewnić, czy dobrze rozumiem: czy fakt nieślubności wnioskuje Pan z jakiegoś zapisu, czy raczej interpretuje Pan na bazie samego imienia i doświadczenia z tego typu przypadków?
Bartosz Zborowski
-- Post scalono 26 lut 2013, 23:53 --
a na marginesie, Pana interpretacja rzeczywiście bardzo pasuje do tego "kręcenia" z nazwiskiem;-)
Bartosz Zborowski
-- Post scalono 26 lut 2013, 23:53 --
a na marginesie, Pana interpretacja rzeczywiście bardzo pasuje do tego "kręcenia" z nazwiskiem;-)
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Fakt ten wnioskuję na podstawie tego, że nie podano danych ojca, a jedynie matki oraz dziedziczenia nazwiska dziadka macierzystego.
Resztę wyjaśni zapewne Pan Mieczysław.
Resztę wyjaśni zapewne Pan Mieczysław.
-
- Podziękowano: 153 razy
Zapowiedzi i ślub w 1864 dotyczył Zefira Zborowskiego syna nieślubnego Zofii Zborowskiej,która była córką
Antoniego Zborowskiego.Zefir Zborowski był rzeźnikiem,urodzony w Łękach parafia Kobylany.
Żoną jego była Apolonia Zaydel córka Jakuba i Katarzyny Nowak.Urodzona w Białobrzegach,tam gdzie urodził się znany z historii Polski Władysław Gomułka.
Na akcie urodzenia z 1867 Jana Borkowskiego jest dopisek zwany Zborowski.Dane matki Jana są zgodne z tymi co w akcie ślubu i zapowiedzi.W następnych aktach tj.zgonów w 1871 Marii Zborowskiej córki Teofila Zborowskiego i Apoloni Zaydel,oaz w 1874 Zofii Zborowskiej jako ojciec był wpisany Teofil,syn Zofii Zborowskiej.
Prawdopodobnie nazwisko Borkowski to był domniemany ojciec nieślubnego dziecka tj,Zefira Zborowskiego.Prawdopodobnie imię Zefir zostało inaczej odczytane Jako Teofil i już później funkcjonowało jako Teofil.Numery domów też się zgadzają 103.
Wniosek-aktu urodzenia Zefira-Teofila trzeba szukać w Kobylanach.W Krośnie jest nazwisko Borek.Nie ma nazwiska Borkowski w ślubach i zapowiedziach.
Powodzenia
Mieczysław
Antoniego Zborowskiego.Zefir Zborowski był rzeźnikiem,urodzony w Łękach parafia Kobylany.
Żoną jego była Apolonia Zaydel córka Jakuba i Katarzyny Nowak.Urodzona w Białobrzegach,tam gdzie urodził się znany z historii Polski Władysław Gomułka.
Na akcie urodzenia z 1867 Jana Borkowskiego jest dopisek zwany Zborowski.Dane matki Jana są zgodne z tymi co w akcie ślubu i zapowiedzi.W następnych aktach tj.zgonów w 1871 Marii Zborowskiej córki Teofila Zborowskiego i Apoloni Zaydel,oaz w 1874 Zofii Zborowskiej jako ojciec był wpisany Teofil,syn Zofii Zborowskiej.
Prawdopodobnie nazwisko Borkowski to był domniemany ojciec nieślubnego dziecka tj,Zefira Zborowskiego.Prawdopodobnie imię Zefir zostało inaczej odczytane Jako Teofil i już później funkcjonowało jako Teofil.Numery domów też się zgadzają 103.
Wniosek-aktu urodzenia Zefira-Teofila trzeba szukać w Kobylanach.W Krośnie jest nazwisko Borek.Nie ma nazwiska Borkowski w ślubach i zapowiedziach.
Powodzenia
Mieczysław
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Czapki z głów! Panie Mieczysławie jest pan chodzącą encyklopedią genealogiczną okolic Jasła.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Panie Mieczysławie!
nie spodziewałem się takiego nadmiaru informacji;) Bardzo dziękuję! Będę szukał w Kobylanach, być może uda mi się popatrzeć w Białobrzegach na korzenie Apolonii.
Tak w ramach ciekawostki, to syn Jana Zborowskiego, Kazimierz ożenił się z Marią Winiarską, córką Julianny Gumółki chyba z Białobrzegów, córki Michała Gumółki i Katarzyny Świątek;-) Ale to czy Gumółka i Gomółka z Białobrzegów to rodzina to już inny wątek;)
pozdrawiam
Bartosz Zborowski
nie spodziewałem się takiego nadmiaru informacji;) Bardzo dziękuję! Będę szukał w Kobylanach, być może uda mi się popatrzeć w Białobrzegach na korzenie Apolonii.
Tak w ramach ciekawostki, to syn Jana Zborowskiego, Kazimierz ożenił się z Marią Winiarską, córką Julianny Gumółki chyba z Białobrzegów, córki Michała Gumółki i Katarzyny Świątek;-) Ale to czy Gumółka i Gomółka z Białobrzegów to rodzina to już inny wątek;)
pozdrawiam
Bartosz Zborowski