UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dopisek o ślubie i zbiorowe zgłoszenie narodzin dzieci

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Prośba o poradę

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lut 24, 2013 12:37 pm

1/ Być może w sprawie zapiski informującej o ślubie wypowie się ktoś, kto zna stosowane tam sygnatury ksiąg. Jesli nie, to trzeba zwykłą drogą odnaleźć opisany akt ślubu (lub spróbować z innym zdarzeniem) i sprawdzić jakie oznaczenie nosi księga z tym zapisem?
Można też skontaktować się z pracownikami USC w Radomiu - myślę, że mają to opanowane.

2/ Podaj więcej danych dotyczących opisywanej rodziny. Zawód, miejsce zamieszkania, stan społeczny, wyznanie itp. Wszystko może mieć wpływ na taki system zgłaszania dzieciaków.

Przykłady podobnego zjawiska z którymi się zetknąłem:
Opisywane zjawisko było dość powszechne wśród Żydów, co jest jednym z powodów, dla których prowadzenie tego typu genealogii jest zawsze wyprawą w nieznane. Spotykałem przypadki zgłaszania "hurtowego" dzieci, które przeżyły. Zazwyczaj, jako powód tak późnego zgłoszenia podawano: "ojciec wyjechał w interesach" :)
Niektóre dzieci nigdy nie były zgłoszone i z nimi był największy problem, bo w starszym wieku, gdy potrzebowały okazać się dokumentem, załatwiały sobie akt znania.
W aktach znania wpisywano dane w oparciu o zeznania świadków - niezbyt precyzyjne, a czasami bardzo różne od stanu faktycznego.
Spotkałem też akty znania w których zmieniano rodziców (nie mówiąc już o dacie i miejscu urodzenia).
Odnotowałem też przypadek, gdy dorosły mężczyzna zgłosił wraz z przepisowymi świadkami swoje urodzenie w wieku dwudziestu kilku lat. Starał się o paszport na wyjazd.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Dopisek o ślubie i zbiorowe zgłoszenie narodzin dzieci

Post autor: Bozenna » ndz lut 24, 2013 2:16 pm

Malgosiu,
W AP Radom jest dobrze zachowana i dosc dokladna lista mieszkancow (karty meldunkowe).
Wyslij e-mail z prosba, zeby Ci odnalezli karte meldunkowa Malanowiczow.
Wysylam Ci na Twoj e-mail karte meldunkowa z Radowie mojej galezi Skulskich. Ten sam okres i oczywiscie to samo miasto, czyli ta sama lista.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Dopisek o ślubie i zbiorowe zgłoszenie narodzin dzieci

Post autor: elgra » pn lut 25, 2013 8:04 pm

Kalendarz juliański i gregoriański
http://pl.wikipedia.org/wiki/Daty_noweg ... z%C4%85dku
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”