UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wywód mych przodków

Prezentacja własnych stron genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Wywód mych przodków

Post autor: Bozenna » pt lut 15, 2013 4:12 pm

Dzien dobry,
Pisze kilka slow do Waldka, gdyz dawno nie mialam okazji z nim porozmawiac:

Waldek, a wywod od Mieszka I-ego u Marka Minakowskiego ?
Masz na ten temat wlasne zdanie ?

Dzieli mnie od Mieszka I-ego jedna linia :wow: - mam sie z tego powodu cieszyc :lol: czy plakac ;( ? (zarcik)
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt lut 15, 2013 4:45 pm

Nie wiem, jak to jest w WGM. Marek opierał się w głównej mierze na kilku podstawowych opracowaniach, które wymienił we wstępie. Później dochodziły informacje od różnych osób (sam też podsyłełem uzupełnienia i poprawki w oparciu o znalezione źródła).
Jest więc to baza na tyle solidna, na ile solidne były źródła informacji.

Genealogia Piastów, jak i innych rodzin królewskich jest dobrze znana, więc nie potrzeba tu wyważać otwartych drzwi.
Równie znane są genealogie niektórych rodzin szlacheckich, które wzajemnie są ze sobą powiązane. Łącząc to wszystko można błądzić po rodzinach, odnogach, pokrewieństwach i powinowactwach dowolnie.
Oczywiście nie każdy ma powiązania z takimi rodzinami, które otwierają "furtkę" do tych olbrzymich baz danych.
Ocenia się, że potomków Mieszka w Polsce jest kilka milionów (tu wielkości podawane są różnie). Problem polega tylko na znalezieniu i udokumentowaniu powiązań.

Najlepszą pozycją, jaka dotychczas się ukazała, to "Królewska krew" Rafała Prinke. Zawiera genealogie potomków królów (a więc i Piastów), aż do współczesności.
Jedyny kłopot polega na tym, że wdarł się tam jeden błąd, a jak wiadomo w genealogii obowiązuje zasada domina - sypie się jedna gałąź, co w przeliczeniu na współcześnie żyjących może iść w grube tysiące !!!
Pan Rafał Prinke wykrył ten błąd już po opublikowaniu książki. Opublikował artykuł na ten temat i sprawa w środowisku historyków jest powszechnie znana.

Niestety domorośli spece od "szybkich połączeń z królami" kopiowali bazy Rafała wraz z tym błędem. Mamy teraz takie cuda rozpowszechniane na różnych stronkach, portalach i witrynach zachęcających do kupna "genealogii od królów" za parę "baksów" :)
Część będzie poprawna, ale część nada się psu na budę. Zależy, jak się trafi :)
I by była pełna jasność nie dotyczy to Pana Marka Minakowskiego i Jego bazy !!!
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » pt lut 15, 2013 5:09 pm

Hmm... Trochę już nie na temat (a może jednak? :) ) - ale z czystej ciekawości, jak i chęci odtwarzania drzewa jak najwierniej (choć sam, przynajmniej według mojej aktualnej wiedzy, nie wywodzę się od Mieszka) - można wiedzieć, jaki to błąd? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź!

P.S.
Pytanie również do innych osób - czy wiecie, na jakiej stronie mogę załadować swoje drzewo, by było później w formie linku - ale obrazek w rzeczywistych wymiarach?
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt lut 15, 2013 6:22 pm

Waldek,
Jak zawsze, piszesz konkretnie i bardzo jasno.
Bywaj tu czesciej, brakuje Twoich madrych rad.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pt lut 15, 2013 6:44 pm

Carloz pisze:Pytanie również do innych osób - czy wiecie, na jakiej stronie mogę załadować swoje drzewo, by było później w formie linku - ale obrazek w rzeczywistych wymiarach?
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 65#p109662
Beata

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » pt lut 15, 2013 10:32 pm

Bardzo dziękuję. A więc, to zaaktualizowany wywód moich przodków: http://zapodaj.net/images/c7c6494619aef.jpg
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob lut 16, 2013 1:43 am

Bożenko, dziękuję za miłe słowa.
Zaglądam tu w wolnych chwilach, a więc "czasami", ale za to z przyjemnością. Nie zawsze mam mozliwość opracowania wyczerpujących odpowiedzi. Niestety - najpierw obowiązki, a potem przyjemności i rozrywka.

Karolu, co do Twojego pytania o ten błąd w genealogiach potomków Piastów, to potraktujmy to jako taką genealogiczną zagadkę. Jeśli ktoś wie, to dobrze, a jeśli nie zna odpowiedzi, ale będzie chciał ją rozwiązać, to przy okazji nauczy się wielu pożytecznych rzeczy :lol:

Twój wywód jest już czytelny. Teraz tylko brakuje drugiej części, o której wspominałem.
Waldemar Fronczak

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » sob lut 16, 2013 11:28 am

Dziękuję za odpowiedź. Pracuję nad podstawą źródłową, głównie z Dworzaczka, do różnych relacji w wywodzie (co samo w sobie oczywiście potwierdza wcześniejsze ustalenia, ale też dodaje nowe, o bocznych liniach, których w swoim dużym drzewie dotąd nie miałem). Myślę tylko nad jakąś czytelną formą prezentacji owych źródeł, czy cytatów. Niektórych relacji z mojego wywodu jeszcze u Dworzaczka nie znalazłem, być może ich tam nawet nie ma - trzeba będzie kiedyś poszukać gdzie indziej... :)
Pozdrawiam,

Karol.

Mirosława
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Mirosława » sob lut 16, 2013 5:57 pm

Bozenna pisze:Waldek,
Jak zawsze, piszesz konkretnie i bardzo jasno.
Bywaj tu czesciej, brakuje Twoich madrych rad.
Pozdrowienia,
Bozenna

przyłączam się do tych słów uznania i dodam ze swojej strony, że wszystkie Pana posty traktuję jako bardzo ważną lekcję genealogii, a dodatkowo są one tak skonstruowane, że nie tylko inspirują, ale wręcz zmuszają mnie do pogłębiania tematu :). Mam tylko jeden problem - nie mogę zdecydować się gdzie "zanurkować" głębiej, bo wszystko ciekawe.

Pozostaje nam mieć nadzieję, że obowiązki zostawia Panu nieco czasu na " przyjemności i rozrywkę "

pozdrawiam Mirosława

Awatar użytkownika

kion
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: kion » pn lut 18, 2013 1:46 am

Bozenna pisze:Dzien dobry,
Pisze kilka slow do Waldka, gdyz dawno nie mialam okazji z nim porozmawiac:

Waldek, a wywod od Mieszka I-ego u Marka Minakowskiego ?
Masz na ten temat wlasne zdanie ?

Dzieli mnie od Mieszka I-ego jedna linia :wow: - mam sie z tego powodu cieszyc :lol: czy plakac ;( ? (zarcik)
Serdecznosci,
Bozenna
Bożenko, jesteś bardzo doświadczonym genealogiem, więc właściwie nawet nie powinienem pisać "prawd oczywistych", ale może innym się przyda.
Fakt poprowadzenia gałęzi drzewa u Minakowskiego do Piasta, jest historycznie właściwie na pewno prawdziwy. Minakowski jeśli chodzi o metrykalia sprzed 17 wieku bazuje głównie na Bonieckim, Czartoryskim i Dworzaczku - widzę to porównując jego bazę teraźniejszą do tej sprzed np. 7 lat. Prawie nic się nie zmienia jeśli chodzi o starsze genealogie. Czasem dochodzą dokładniejsze daty i tyle.
Natomiast osobną sprawą jest prawda rodzinna. Kostka Potocki też miał wiele dzieci. Ile z nich było jego, wiedziała tylko jego żona. I podobnież z Adamem Czartoryskim i wieloma innymi. Jeżeli bazujemy na 20 kilku pokoleniach, nawet opracowanych źródłowo, szansa moim zdaniem na dowód pochodzenia (prawdziwego) od Piastów jest znikoma. Chyba, że przyjmujemy li tylko w naszej genealogii dane historyczne i nie będziemy przejmować sie czynnikiem niedoskonałym, czyli ludzkim :)

Maciej
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

Kalina
Podziękował/a: 90 razy
Podziękowano: 46 razy
Kontakt:

Post autor: Kalina » pn lut 18, 2013 6:25 pm

Witam !

Carlosie, podaj proszę, w jakim programie ten Twój imponujący wywód zrobiłeś.
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » pn lut 18, 2013 7:10 pm

Kalina - to program Ahnenblatt. :) Polecam!
Pozdrawiam,

Karol.

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » pn lut 18, 2013 7:13 pm

Czyli tak naprawdę w pierwszej kolejności powinniśmy wyprowadzić wszystkie żeńskie przodkinie a więc udowodnić pochodzenie od Dąbrówki lub Ody , no bo w końcu co jak co ale matka jest na 100% pewna... ;)

Pozdrawiam

Sebastian Piotrowski
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pn lut 18, 2013 8:34 pm

będąc na wakacjach zajrzałam do Przecławia, do siedziby Rejów - tam przesympatyczny pan przewodnik pokazywał drzewo genealogiczne rodu zawieszone na ścianie, pamiętam jak fajnie skomentował fakt, że na drzewie umieszczeni byli tylko męscy potomkowie (zwłaszcza Ci dziedziczący tytuł i majątek)
- reasumując sami faceci.
Mówił też, że kiedyś oprowadzał grupę lekarzy i ci stwierdzili, że medycyna aż tak daleko nie wybiega, i że eliminacja kobiet z procesu tworzenia kolejnych pokoleń nie jest taka łatwa.

Przy okazji, jak ktoś będzie przejazdem, to naprawdę warto zajrzeć do Przecławia. Sympatyczne miejsce, zwiedzanie nie zabiera dużo czasu, a można usiąść przy biurku i w fotelu Mieczysława, światłego gospodarza podejmującego dobre decyzje (ponoć mądrość hrabiego poprzez mebel spływa na siedzącego na nim).
Towarzyszący mi w zwiedzaniu starszy Pan słysząc tę historię wymamrotał tylko: ba, teraz! trzeba było mnie tu posadzić przed ślubem...
Beata

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lut 18, 2013 9:03 pm

Sądząc z Twojego opisu, był to klasyczny rodowód czyli wyciąg z pełnej tablicy potomków od jednej osoby, ale tylko w męskich liniach, a więc w liniach dziedziczących nazwisko i ewentualnie tytuł lub herb (w przypadku szlachty). Lekarze mogli się dziwić, ale dla genealoga to zwykła rzecz :) Można tylko Tobie zazdrościć, że miałaś okazję to obejrzeć za nas wszystkich. :ok:
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa genealogiczne”