UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Imiona na kresach

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Balbazuar
Podziękował/a: 1 raz

Imiona na kresach

Post autor: Balbazuar » wt lut 12, 2013 5:37 pm

Zastanawiam się jak powinienem zapisywać imiona przodków z kresów w drzewku genealogicznym. Rodziny były pomieszane - część była greko- a część rzymskokatolicka. Jak mam wybierać np. między Janem a Ivanem???

Pozdrawiam
Szukam: Rawluk, Ciosk, Golański, Szkrobak, Dymarczyk, Sajdak, Turylcze, Wołkowce (pow. Borszczów, woj. Tarnopolskie)

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Imiona na kresach

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt lut 12, 2013 7:25 pm

Witam,
Miałam z tym podobny problem i postanowiłam pozostać wierna zapisowi w dokumencie, wychodząc z założenia, że jak był Iwan to nie wołano na niego Jasiek.

AUTOR TEMATU
Balbazuar

Post autor: Balbazuar » wt lut 12, 2013 8:36 pm

I właśnie tak wydaje mi się, że powinno być. Tyle, że w większości przypadków posiadam jedynie informacje pochodzące z metryk. A w metryce stoi "Nicolaus" albo "Joannes" co - przynajmniej w moim mniemaniu - może oznaczać wszystko :)
Zastanawiałem się czy imion z metryką "rzymsko-katolicką" nie pisać normalnie zaś tych z greko-katolickich "po ichniejszemu". Tylko obawiam się, że to znowu będzie nadużycie :(
Szukam: Rawluk, Ciosk, Golański, Szkrobak, Dymarczyk, Sajdak, Turylcze, Wołkowce (pow. Borszczów, woj. Tarnopolskie)

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt lut 12, 2013 8:50 pm

Witam,
Nicolaus to Mikołaj, a Joannes to Jan.
Jeżeli w metryce imię zostało wpisane po łacinie, to można je bez problemu wpisać w brzmieniu polskim, natomiast jeżeli dziecko na chrzcie dostało na imię Iwan to tak bym je wpisała.
Metryki to jedno z wielu źródeł informacji, najczęściej bardzo wiarygodne :)

AUTOR TEMATU
Balbazuar

Post autor: Balbazuar » śr lut 13, 2013 4:47 pm

To oczywiste. W księgach greko-katolickich o których mówię zapiski do 1905 roku prowadzone są po łacinie, później zaś cyrylicą. Tak więc do 1905 roku mamy "Joannesów" a później cały wysyp "Iwanów".
Teoretycznie można się trzymać tego, że jak "Joannes" to wpisuje "Jan" ale z drugiej strony nie chce mi się wierzyć by ktoś, kogo rodzice mają na imiona "Parasceva" i "Cirillus" faktycznie tak był wołany.

Stąd moje rozterki i gdybanie :)

-- Post scalono 13 lut 2013, 16:47 --
To oczywiste. W księgach greko-katolickich o których mówię zapiski do 1905 roku prowadzone są po łacinie, później zaś cyrylicą. Tak więc do 1905 roku mamy "Joannesów" a później cały wysyp "Iwanów".
Teoretycznie można się trzymać tego, że jak "Joannes" to wpisuje "Jan" ale z drugiej strony nie chce mi się wierzyć by ktoś, kogo rodzice mają na imiona "Parasceva" i "Cirillus" faktycznie tak był wołany.

Stąd moje rozterki i gdybanie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”