UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Metryka Józefińska - pomoc w poszukiwaniach
Moderator: Moderatorzy
Re: Metryka Józefińska - pomoc w poszukiwaniach
Rafale,
musisz wejsc na Library Catalog, wybrac miejscowosc, jak w poszukiwaniu rejestrow parafialnych.
Jezeli dla tej miejscowosci sa skany metryk jozefinskich,
beda one znajdowac sie pod Land and Property.
musisz wejsc na Library Catalog, wybrac miejscowosc, jak w poszukiwaniu rejestrow parafialnych.
Jezeli dla tej miejscowosci sa skany metryk jozefinskich,
beda one znajdowac sie pod Land and Property.
Zbyszek Maderski
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
http://imageshack.us/photo/my-images/20/jasj.jpg/Vasco pisze:Panie Macieju..Bardzo dziękuję za te informacje. To konkretne dane katalogowe.. Jak się okazuje, kontakt z archiwum lwowskim niezbędny. Mnie interesuje Zalesie wymienione na skanie jako przedostatnie. Czy posiada Pan takie 'namiary' dla wioski Ясенівці (Jasienowce, Jasionowce, Jasieniowce)? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Pana! Bronisława
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witam,zmad pisze:Metryki Jozefinskie dostepne sa na stronie Mormonow.
Owszem parę lat temu pojawiły się operaty do metryki józefińskiej dla nielicznych miejscowości, można je sobie zamówić na mikrofilmie do czytelni, nie znajduję w poniższym linku możliwości przeglądania "on line".
https://familysearch.org/films/lookup/p ... m/2430945/
Dla nielicznych Szukam konkretnie miejscowości Niebieszczany, której nie ma w bazie Mormonów..
IgorD.
Igorze,
Dwa posty powyżej jest dokładna instrukcja jak sprawdzić czy dla interesującej nas miejscowości jest operat z metryki józefińskiej w katalogu na stronie FSI.
Dwa posty powyżej jest dokładna instrukcja jak sprawdzić czy dla interesującej nas miejscowości jest operat z metryki józefińskiej w katalogu na stronie FSI.
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Rozumiem, jak szukać na FSI ;-)
Raczej szukam możliwości odszukania Niebieszczan poza tym serwisem (czy może FSI dokładnie przerobiło temat i innych metryk józefińskich się nie znajdzie?)
IgorD.
Raczej szukam możliwości odszukania Niebieszczan poza tym serwisem (czy może FSI dokładnie przerobiło temat i innych metryk józefińskich się nie znajdzie?)
IgorD.
Igorze,
Zacytowałeś mój wpis, tak więc odniosłam się do postu traktującego o tym co w bazie Mormonów można znaleźć. Jeżeli tam nie ma, to być może znajdzie się w katalogu drukowanym. Dostępnym (wgł. moich informacji) w AP Kraków przy ul. Lubicz, bądź na miejscu w Archiwum Lwowskim.
Nie mam wiedzy o każdej z miejscowości i istniejących dla niej operatów metryk józefińskiej i franciszkańskiej.
Zacytowałeś mój wpis, tak więc odniosłam się do postu traktującego o tym co w bazie Mormonów można znaleźć. Jeżeli tam nie ma, to być może znajdzie się w katalogu drukowanym. Dostępnym (wgł. moich informacji) w AP Kraków przy ul. Lubicz, bądź na miejscu w Archiwum Lwowskim.
Nie mam wiedzy o każdej z miejscowości i istniejących dla niej operatów metryk józefińskiej i franciszkańskiej.
Informacje o Metrykach Jozefinskich na stronie Mormonow podalem na podstawie Brzeska.
Przy kopiach MJ tego miasta jest informacja, ze zostaly one zrobione z;
Oryginalow znajdujacych sie w Centralnym Archiwum Historycznym we Lwowie.
Z tego wnioskuje, ze bedac tam kopiowali wszystkie MJ a nie tylko wybiorczo, bo byloby to bezsensowne, byc tam i nie skopiowac?!
Drugi wniosek jaki mi sie nasuwa, to ten, ze jezeli w zasobach mormonow nie ma przy danej miejscowosci MJ, to prawdopodobnie ich orygijalow nie ma rowniez w lwowskim archiwum.
Ale moge sie mylic.
Z tego wnioskuje, ze bedac tam kopiowali wszystkie MJ a nie tylko wybiorczo, bo byloby to bezsensowne, byc tam i nie skopiowac?!
Drugi wniosek jaki mi sie nasuwa, to ten, ze jezeli w zasobach mormonow nie ma przy danej miejscowosci MJ, to prawdopodobnie ich orygijalow nie ma rowniez w lwowskim archiwum.
Ale moge sie mylic.
Zbyszek Maderski
Hmm... A mnie się wydaje, że skopiowali tylko MJ z powiatu Brzesko. Pojawia się Porąbka Uszewska, Brzesko, Uszew, Gnojnik, Dębno.zmad pisze:Informacje o Metrykach Jozefinskich na stronie Mormonow podalem na podstawie Brzeska.
Ale moge sie mylic.
Nie ma natomiast większości z miejscowości galicyjskich: np. Jasionów pow. Brody - tylko AL, Komarno pow. Lwów - tylko AL, Zalas k. Krzeszowic też tylko AL. Mogilany k. Krakowa - AL, Gaj k. Krakowa - AL itd.
Stąd było moje stwierdzenie o "nielicznych" miejscowościach.
-- Post scalono 09 lut 2013, 23:19 --
W swoich zbiorach mam operaty do metryk tak józefińskich jak i franciszkańskich pochodzące tylko i wyłącznie z AL, są nie dostępne na stronach FSI.
Magdaleno,
skoro jest tak jak piszesz, to moje wnioski byly bledne.
skoro jest tak jak piszesz, to moje wnioski byly bledne.
Zbyszek Maderski
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 15 razy
Temat Metryki Józefińskiej rzeczywiście był wałkowany w innych wątkach ale ponieważ dyskusja jest ciekawa- nie wiedziałem np. że u Mormonów można coś znaleźć więc od siebie:
Skoro w Archiwum Lwowskim są operaty do Metryki Józefińskiej to gdzie są mapy?
Bo przecież niemożliwe żeby ktoś opisywał konkretne działki bez nanoszenia na mapę- taki zresztą był sens samej metryki żeby szczegółowo przedstawić min. stan posiadania i grunty rustykalne i dominikalne.
Skoro w Archiwum Lwowskim są operaty do Metryki Józefińskiej to gdzie są mapy?
Bo przecież niemożliwe żeby ktoś opisywał konkretne działki bez nanoszenia na mapę- taki zresztą był sens samej metryki żeby szczegółowo przedstawić min. stan posiadania i grunty rustykalne i dominikalne.
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski
Henryku,
Nie udało mi się "namierzyć" map do operatów józefińskich. Natomiast mapy do operatów franciszkańskich - późniejszych są rozproszone po różnych archiwach. Z całą pewnością są w Krakowie i w Przemyślu.
Nie udało mi się "namierzyć" map do operatów józefińskich. Natomiast mapy do operatów franciszkańskich - późniejszych są rozproszone po różnych archiwach. Z całą pewnością są w Krakowie i w Przemyślu.
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 15 razy
Zapytałem ponieważ jakiś czas temu usłyszałem od kogoś że mapy do metryki Józefińskiej są w... Wiedniu 
ponoć ktoś nawet w jakieś pracy doktorskiej publikował zdjęcia.
Chciałem to zweryfikować na forum
Ciekawa sprawa z metryką franciszkańską- mnie w AP na Lubicz w Krakowie powiedziano że posiadają tylko kataster z 1846 a operaty franciszkańskie i józefińskie to już tylko Lwów.
Czy mogę zapytać dla jakich miejscowości widziałaś mapy franciszkańskie w Krakowie?

ponoć ktoś nawet w jakieś pracy doktorskiej publikował zdjęcia.
Chciałem to zweryfikować na forum

Ciekawa sprawa z metryką franciszkańską- mnie w AP na Lubicz w Krakowie powiedziano że posiadają tylko kataster z 1846 a operaty franciszkańskie i józefińskie to już tylko Lwów.
Czy mogę zapytać dla jakich miejscowości widziałaś mapy franciszkańskie w Krakowie?
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki