Witam!
Najpierw do Pana Darka:
-W regestrach podatkowych była zapisana wieś, wypisana szlachta z imienia która podatek zapłaciła. Oraz najczęściej (choć nie zawsze) liczba służby/chłopstwa i ilość pieniędzy które zapłaciła. Jeśli w sąsiednich wsiach jest napisana szlachta i podana ilość chłopów i nazwiska szlachty, a w mojej wsi są tylko nazwiska to sądzę, że po prostu chłopów tam nie było. Wieś zawsze była mała, w roku 1827 liczyła 13 chałup. A co powiedzieć dopiero 15 lat po "potopie"? Gdzie największą wieś praktycznie całą Tatarzy w jasyr wzięli. Wieś zawsze była mała, i w pamięci mieszkańców tych terenów została zapamiętana jako ta z której pochodzili bogaci ludzie/szlachta.
-To regestry pogłównego. Jeśli służba i włościanie w województwie płacili, to czemu chłopi w parafii Rajgród mieliby nie płacić?
-Zawsze wydawało mi się, że nie istnieją spisy podatkowe dla woj. Podlaskiego z lat 60 XVIII wieku. Jak szukałem na stronach archiwów to nigdzie nie znalazłem.
-Te księgi hipoteczne to może być ciekawa sprawa. Jak mogę do nich dotrzeć?
Teraz do Pana Henryka:
- Bezpośrednio moi przodkowie w linii prostej w ogóle nie są określani. Raz spotkałem się z określeniem "honestor" i raz z "labor". Tylko problem jest taki, że nie wiem czy ten "labor" Paweł Doliwa jest ze mną w jakiś sposób spokrewniony. Moim zdaniem tak, tylko może 100 lat wcześniej. Około roku 1680. Tak dyskusja trochę schodzi na tory mego rodowodu, to w takim razie zapraszam na właściwy wątek - http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... &start=195
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
Szymon Doliwa
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Posiadanie ziemi przez chłopów.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 231
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Re: Posiadanie ziemi przez chłopów.
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
Re: Posiadanie ziemi przez chłopów.
I w tych regestrach sami mężczyźni, tylko nie wiedzieć czemu, różne stawki płacą - dobrze zgaduję?Awilod pisze:W regestrach podatkowych była zapisana wieś, wypisana szlachta z imienia która podatek zapłaciła. Oraz najczęściej (choć nie zawsze) liczba służby/chłopstwa i ilość pieniędzy które zapłaciła. Jeśli w sąsiednich wsiach jest napisana szlachta i podana ilość chłopów i nazwiska szlachty, a w mojej wsi są tylko nazwiska to sądzę, że po prostu chłopów tam nie było.
No to dwa razy większa od mojejWieś zawsze była mała, w roku 1827 liczyła 13 chałup. A co powiedzieć dopiero 15 lat po "potopie"?

Z tego co wiem, płacił szlachcic, czy właściciel terenów, za swoich poddanych, od głowy. Dlatego są nazwiska płatników i podstawa podatku w ilości głów, że się wyrażę współczesnym żargonem podatkowym. Nic mi nie wiadomo o tym, aby łyk jeden z drugim płacił podatek. Owszem szlachcic sobie to odbijał, był bowiem na terenie swojego majątku panem, sędzią i poborcą danin od swoich poddanych. Czyżby w drugiej połowie XVIII w. było inaczej?To regestry pogłównego. Jeśli służba i włościanie w województwie płacili, to czemu chłopi w parafii Rajgród mieliby nie płacić?
Przykładowy opis w bazie sezam dla zasobu "Hipoteka w Garwolinie":Te księgi hipoteczne to może być ciekawa sprawa. Jak mogę do nich dotrzeć?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=71481