Brat mojego dziadka
Nowakowski Władysław syn Franciszka
Zamieszkały w 1939r.
Woj. Wołyńskie
Pow. Krzemieniec
Gm. Wiśniowiec
wieś Orłopol
osada/kolonia/ Wydumka 58
Zmobilizowany w 1939r.
18.09.1939r dostał się do niewoli Obóz Szepietówka w obwodzie Chmielnickim
następnie aresztowany i przewieziony do więzienia w Łucku gdzie był do 10.10.1939r.
po czym dostał się do Obozu Równe-Lwów
a następnie 02.08.1941r. wstąpił do Armii Andersa
Na stronie www.straty.pl Ośrodka Karta jest jeszcze podany nr Id 135013 oraz opis źródła
CAW-1 Alfabetyczna kartoteka ewidencyjna jeńców 1939 roku.Archiwum Wojskowe w Rembertowie.
Kolekcja Akt z Archiwów Rosyjskich.
Dodatkowo wiem,że był prawdopodobnie osadnikiem wojskowym za wojnę polsko-bolszewicką i na mocy dekretu J.Piłsudzkiego otrzymał gospodarstwo na kresach.
Centralne Archiwum Wojskowe nic nie ma na temat tej osoby - taką dostałem odpowiedź.
Ponadto wiem,że była to rodzina wielodzietna ale losów żony i dzieci także nie znam.
Kto może mi pomóc w ukierunkowaniu na dalsze poszukiwania.
Pozdrawiam.
Stanisław
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam Nowakowski Władysław
Moderator: Moderatorzy
-
Re: Szukam Nowakowski Władysław
Moj pra pra dziadek nazywal sie franciszek nowakowski nie wiem gdzie sie urodzil ani skad pochodzil ale zamieszkal w Galkowicach starych bo poznal i poslubil tam moja pra pra babcie antonina stasiak
-- Post scalono 10 gru 2012, 18:25 --
Moj pra pra dziadek nazywal sie franciszek nowakowski nie wiem gdzie sie urodzil ani skad pochodzil ale zamieszkal w Galkowicach starych bo poznal i poslubil tam moja pra pra babcie antonina stasiak
-- Post scalono 10 gru 2012, 18:25 --