UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
cóż to za miejscowość?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 155
- Podziękował/a: 117 razy
cóż to za miejscowość?
Mam problem z odczytaniem i z odnalezieniem miejscowości urodzenia Feliksa Wałęki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6a ... 302a2.html
Proszę o pomoc:) i góry dziękuję
Sylwia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6a ... 302a2.html
Proszę o pomoc:) i góry dziękuję
Sylwia
Pozdrawiam Sylwia
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: cóż to za miejscowość?
Sylwia,
Podaj chociaz region, gdyz Brzezno to bardzo popularna nazwa.
Mozesz tez wskoczyc na Slownik Krolestwa Polskiego i sama poszukac wsi o nazwie Mo......, ktora nalezala do Brzezna, ale to wymaga troche pracy.
Pozdrowienia,
Bozenna
Podaj chociaz region, gdyz Brzezno to bardzo popularna nazwa.
Mozesz tez wskoczyc na Slownik Krolestwa Polskiego i sama poszukac wsi o nazwie Mo......, ktora nalezala do Brzezna, ale to wymaga troche pracy.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Tym bardziej że nie wiadomo czy to Brzeźno ja czytam Brzeziny lub Brzeźnica, a Sylwia wie jaka to parafia i zgadywać nie trzeba.
-- Post scalono 21 lis 2012, 11:16 --
Ponieważ domyślam się że chodzi o Brzeźnicę pod Kozienicami to stawiam na wieś Mozolice.
-- Post scalono 21 lis 2012, 11:16 --
Ponieważ domyślam się że chodzi o Brzeźnicę pod Kozienicami to stawiam na wieś Mozolice.
-
Przepraszam za brak szczegółów:(
To parafia Brzeźnica k/ Radomia.
W "Skorowidzu Królestwa Polskiego czyli Spis alfabetyczny miast, wsi, folwarków, kolonii i wszystkich nomenklatur w guberniach Królestwa Polskiego, z wykazaniem: gubernii, powiatu, gminy, parafii, sądu pokoju lub gminnego....."
nie znalazłam nic co można by przyporządkować:) Szukam teraz w "Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorjalnie im właściwych władz i urzędów oraz urządzeń komunikacyjnych" ale kiepsko mi idzie
Słownik geograficzny otwiera mi się tylko I tom, pozostałe jakoś kiepsko więc mam problem
Sylwia
To parafia Brzeźnica k/ Radomia.
W "Skorowidzu Królestwa Polskiego czyli Spis alfabetyczny miast, wsi, folwarków, kolonii i wszystkich nomenklatur w guberniach Królestwa Polskiego, z wykazaniem: gubernii, powiatu, gminy, parafii, sądu pokoju lub gminnego....."
nie znalazłam nic co można by przyporządkować:) Szukam teraz w "Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorjalnie im właściwych władz i urzędów oraz urządzeń komunikacyjnych" ale kiepsko mi idzie
Słownik geograficzny otwiera mi się tylko I tom, pozostałe jakoś kiepsko więc mam problem
Sylwia
Pozdrawiam Sylwia
Na upartego tą Brzeźnicę pod Kozienicami można uznać za będącą koło Radomia, czyli dobrze się domyślałem.
-
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Sylwia,
Ja otwieram Slownik w oryginalnym wydaniu i ustawiam na wybrana litere. W tym wypadku "M", a nawet "Mo". Sprawdzam nazwy, jedna po drugiej. Nie korzystam z wyszukiwarki. Oczywiscie na takie poszukiwania trzeba troche czasu i cierpliwosci, ale na tym polega nasze "hobby", a jak sie znajdzie to sama radosc
.
Pozdrowienia,
Bozenna
Ja otwieram Slownik w oryginalnym wydaniu i ustawiam na wybrana litere. W tym wypadku "M", a nawet "Mo". Sprawdzam nazwy, jedna po drugiej. Nie korzystam z wyszukiwarki. Oczywiscie na takie poszukiwania trzeba troche czasu i cierpliwosci, ale na tym polega nasze "hobby", a jak sie znajdzie to sama radosc

Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
też otwieram oryginalne wydanie ale miejscowości otwierały mi się tylko w I tomie, kiedy klikałam właśnie na litery MO to nic mi się dalej nie otwierało ale zaraz spróbuje przerobić to inaczej, najpierw posprawdzam te Mozolice:)
Pozdrawiam Sylwia
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Z wędrówki po mapie, Mozolice Małe, Mozolice Duże -> Brzeźnica k/Kozienic. Może to coś pomoże? "Oddalając" nieco mapę widać położenie tych miejscowości względem siebie.
http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&rls ... %BCe&gl=pl
Z wędrówki po mapie, Mozolice Małe, Mozolice Duże -> Brzeźnica k/Kozienic. Może to coś pomoże? "Oddalając" nieco mapę widać położenie tych miejscowości względem siebie.
http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&rls ... %BCe&gl=pl
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Mozolice parafia Brzeźnica wg Słownika geograficznego Królestwa Polskiego
a tutaj wg Skorowidza miejscowości z oznaczeniem terytorialnie im właściwych władz i urzędów
a tutaj wg Skorowidza miejscowości z oznaczeniem terytorialnie im właściwych władz i urzędów
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl