UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Parafia Kurdwanów - gdzie są księgi?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Parafia Kurdwanów - gdzie są księgi?

Post autor: Matysiak » wt wrz 25, 2012 8:04 pm

Witam,

Czy ktoś się orientuje gdzie są księgi z parafii Kurdwanów k. Sochaczewa z XIX w.? Dziś byłem w AD w Łowiczu i ksiądz dyrektor poinformował mnie że, że nie ma Kurdwanowa u siebie. Wg strony internetowej diecezji łowickiej w parafii są tylko księgi XX wieczne.

Załamuje mnie koniec poszukiwań części mojej rodziny na pocz. XX w. :(((

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

AnKa

Re: Parafia Kurdwanów - gdzie są księgi?

Post autor: AnKa » śr wrz 26, 2012 7:05 pm

Akta parafii Kurdwanów przechowywane były przez proboszcza z parafii Kozłów Biskupi. W Kurdwanowie był kościół, ale nie było plebani i proboszcza. Przez pewien czas parafią opiekowali się księża z sąsiednich parafii: Bolimów, Kozłów, Wiskitki, a następnie "przeszła ona pod opiekę" księdza z Kozłowa. Z tego co wiem podczas I Wojny Światowej na plebani w Kozłowie miał miejsce pożar w wyniku którego spłonęły wszystkie przechowywane tam dokumenty.
Anna Kupska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”