Witam,
Szukam wszystkich dostępnych śladów /dokumenty, informacje, itp./ po rodzinie Daniłowskich na Podlasiu i Grodzieńszczyźnie.
Pozdrawiam.
Stefan.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Daniłowscy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Daniłowscy.
Witam 
Pierwszym tropem może być etymologia nazwiska, o które pytasz:
Daniłowski 1456 - od nazw miejscowych Daniłów, Daniłowo, Daniłowice (kilka wsi na Kresach Wschodnich).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Pierwszym tropem może być etymologia nazwiska, o które pytasz:
Daniłowski 1456 - od nazw miejscowych Daniłów, Daniłowo, Daniłowice (kilka wsi na Kresach Wschodnich).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
AUTOR TEMATU - Posty: 243
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Daniłowscy.
Witam,
I dziękuję to już przerobiłem ....
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... wisko.html
Sporo wiem, szukam dalszych śladów.
Mój dziadek nosił nazwisko Daniłowicz, w odmianach znanych /w tych samych rodzinach, czasem ta sama osba w przeciągu kilkudziesięciu lat/ to nazwisko było też pisane:
- Daniłowski
- Daniluk
- itp.
Pozdrawiam.
Stefan.
I dziękuję to już przerobiłem ....
http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... wisko.html
Sporo wiem, szukam dalszych śladów.
Mój dziadek nosił nazwisko Daniłowicz, w odmianach znanych /w tych samych rodzinach, czasem ta sama osba w przeciągu kilkudziesięciu lat/ to nazwisko było też pisane:
- Daniłowski
- Daniluk
- itp.
Pozdrawiam.
Stefan.