Jedynym śladem dotyczącym służby wojskowej mojego pradziadka jest kartka z książeczki wojskowej z zapisem dotyczącym odroczenia służby wojskowej. Służba pradziadka została odroczona na podstawie 61 art. punkt 2, ustęp 3, jeśli dobrze odczytałem zapis. Czy rzeczony artykuł znajduje się w Niemieckim Wojskowym Kodeksie Karnym z 1872 roku, który obowiązywał wówczas (w latach 20) w Polsce? Drugie pytanie które mi się nasuwa dotyczy urlopów, po jakim czasie służby żołnierz mógł pojechać do domu? Szukałem informacji w ustawie o powszechnym obowiązku wojskowym z 1924 r., jednak znalazłem jedynie informacje dotyczące urlopu zdrowotnego. Moje pytanie bierze się stąd, że pradziadek był w rodzinnej miejscowości 17 X 1923, a więc w czasie pierwszego roku służby, jeśli do niej faktycznie przystąpił.
Pozdrawiam
Łukasz
Link do skanu:
http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... odyka.png/
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odroczenie służby wojskowej
Moderator: Moderatorzy