Witam,
Poszukuję dalszych losów mojego prapradziadka Michała Zaćmińskiego (ur. ok. 1840) i jego żony Małgorzaty (zd. Zaręba lub Zarębska; ur. ok. 1842). O nim wiem tyle, że w 1867 był zarządcą ziem w Chalinie (obecny powiat lipnowski; woj. kujawsko-pomorskie) i że w 1880 byli jeszcze na tych terenach. Przeszukiwałem już metryki zgonów w pobliskim kościele (po 1910r.) ale nie ma tam o nich żadnej informacji, a tym bardziej że metryk z lat 1921-29 nie ma. Szukałem też na cmenatrzu w Mokowie i w Zadusznikach, ale i to nie przyniosło większego efektu.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Michał
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zaćmiński
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Zaćmiński
Witam 
Służę etymologią nazwiska:
Zaćmiński - od zaćmić.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Służę etymologią nazwiska:
Zaćmiński - od zaćmić.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001