UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wykaz osadników wojskowych i cywilnych na Kresach Wschodnich
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 57
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Wykaz osadników wojskowych i cywilnych na Kresach Wschodnich
Jestem w posiadaniu wykazu osadników wojskowych i cywilnych na Kresach Wschodnich. Zawiera on 10607 nazwisk. Wykaz ten został opracowany przez członków Stowarzyszenia Rodzin Osadników Wojskowych i Cywilnych Kresów Wschodnich Z.Wilk, M. Wójcik, J. Szuba.
Jest on wykonany według województw (Wilno, Wołyń, Nowogródek, Polesie, Białystok), powiatów, gmin i miejscowości. W większości, przy nazwiskach figurują stopnie wojskowe osadników. Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Rodzin Osadników Wojskowych i Cywilnych Kresów Wschodnich znajduje się na stronie http://www.osadnicy.org/
W Wykazie osadników podane są następujące informacje: imię , nazwisko, stopień wojskowy, województwo, powiat, gmina , osada , nr działki jaką nadano osadnikowi w danej miejscowości, a także inna nazwa osady niż podana w akcie nadania ziemi.
Zapraszam do poszukiwań.
Jednocześnie przepraszam osoby , którym nie zdążyłem udzielić informacji na forum genpolu, z powodu mojego kilkudniowego wyjazdu w tym temacie, o ponowne napisanie pytania.
Pozdrawiam , Tadeusz
PS.
Mała prośba do wszystkich szukających w tym spisie - podawajcie nazwiska w kolejności alfabetycznej - ułatwi nam to sprawdzanie. Wykaz zawiera ponad 10000 nazwisk. (wojciechz)
Jest on wykonany według województw (Wilno, Wołyń, Nowogródek, Polesie, Białystok), powiatów, gmin i miejscowości. W większości, przy nazwiskach figurują stopnie wojskowe osadników. Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Rodzin Osadników Wojskowych i Cywilnych Kresów Wschodnich znajduje się na stronie http://www.osadnicy.org/
W Wykazie osadników podane są następujące informacje: imię , nazwisko, stopień wojskowy, województwo, powiat, gmina , osada , nr działki jaką nadano osadnikowi w danej miejscowości, a także inna nazwa osady niż podana w akcie nadania ziemi.
Zapraszam do poszukiwań.
Jednocześnie przepraszam osoby , którym nie zdążyłem udzielić informacji na forum genpolu, z powodu mojego kilkudniowego wyjazdu w tym temacie, o ponowne napisanie pytania.
Pozdrawiam , Tadeusz
PS.
Mała prośba do wszystkich szukających w tym spisie - podawajcie nazwiska w kolejności alfabetycznej - ułatwi nam to sprawdzanie. Wykaz zawiera ponad 10000 nazwisk. (wojciechz)
Ostatnio zmieniony pn kwie 14, 2008 10:44 pm przez data, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Odpowiadam na zaległe pytania jeszcze z genpolu ( z powodu wyjazdu nie mogłem uczynić tego wcześniej).
Szczepanie,
w wykazie osadników wojskowych figuruje :
- Suduł Jan, plutonowy, woj. wołyńskie, pow. Równe, gmina Tuczyn, osada Horyńgród, (inna nazwa osady - Jazłowiecka, Zalesie)
- Suduł Andrzej nie figuruje w wykazie,
- są też dwie osoby o nazwisku Sudoł,
tomku,
- nazwisko Wołejszo nie figuruje w wykazie osadników,
adamie,
nazwisko Kaciniel nie figuruje w wykazie osadników
Pozdrawiam , Tadeusz
Szczepanie,
w wykazie osadników wojskowych figuruje :
- Suduł Jan, plutonowy, woj. wołyńskie, pow. Równe, gmina Tuczyn, osada Horyńgród, (inna nazwa osady - Jazłowiecka, Zalesie)
- Suduł Andrzej nie figuruje w wykazie,
- są też dwie osoby o nazwisku Sudoł,
tomku,
- nazwisko Wołejszo nie figuruje w wykazie osadników,
adamie,
nazwisko Kaciniel nie figuruje w wykazie osadników
Pozdrawiam , Tadeusz
-
nazwiska
Serdecznie witam.
Czy można sprawdzić nazwiska Tatarzyński,Chromiński oraz Mizgajski
Pozdrawiam Ewa
Czy można sprawdzić nazwiska Tatarzyński,Chromiński oraz Mizgajski
Pozdrawiam Ewa
Ewa Tatarzynska
-
- Kontakt:
Maćku,
Wróblewskich jest kilku:
- Bronisław, szeregowy,woj.nowogródzkie, pow. Wołożyn, osada Błaskowszczyzna,
- Józef, kapral , nowogródzkie, pow. Baranowicze, gmina Nowa Mysz, osada Domaszewicze, działka nr 6,
- Zygmunt, chorąży , nowogródzkie, pow. Słonim, gm.Byteń, osada Dziatkowicze, działka nr 1, (Dziadkowice),
- Jan, generał brygady, wołynskie, pow. Horochów, pow. Brany, gm. Haliczany, działka nr 12, (Nowe Gniezno),
- Bronisław, kapral, wołyńskie, pow. Horochów, gm. Chorów, osada Szelwów,
- Jakub, szeregowy , wołyńskie, pow. Sarny, gm. Włodzimierzec, osada Włodzimierzec,
- Jan, szeregowy, białostockie, pow. Grodno, gm. Hornica, osada Łogi, (Łogi Bankowe),
- Józef, st.szeregowy, białostockie, pow. Wołkowysk,
Dobrowolski:
- Antoni, szeregowy, nowogródzkie, pow. Nowogródek, gm. Niechaniewicze, osada Adampol, nr działki 17 51,
-Franciszek, st. ułan, wołyńskie, pow. Krzemieniec, gm. Białozórka, osada Białozórka, nr działki 50, (Weteranówka)
- Antoni , sierżant, poleskie, pow. Łuniniec, osada Bostyń, nr działki 3,
- Stanisław szeregowy, wileńskie , pow. Wilejka, gm. Dołhinów, osada Dołhinów , nr działki 9,
- Ludwik, wachmistrz, wołyńskie, pow. Łuck, gm. Czaruków, osada Czaruków, nr działki 13, (Chrobrów),
- Leon, pporucznik, wołyńskie , pow. Łuck, gm. Czaruków, osada Czaruków, nr działki 3, (Chrobrów),
- bez imienia i stopnia, poleskie , pow. Drohiczyn, gm. Woławel, osada Karłowicze,
- Zubrzycki Władysław, pułkownik, nowogródzkie, pow. Baranowicze, gm. Nowa Mysz, osada Stara Mysz,
- Zubrzycki Serafin, st.szeregowy, wileńskie, pow. Dzisna, gm. Mikołajewo, osada Szerje-Szeszki
Pozdrawiam , Tadeusz
Wróblewskich jest kilku:
- Bronisław, szeregowy,woj.nowogródzkie, pow. Wołożyn, osada Błaskowszczyzna,
- Józef, kapral , nowogródzkie, pow. Baranowicze, gmina Nowa Mysz, osada Domaszewicze, działka nr 6,
- Zygmunt, chorąży , nowogródzkie, pow. Słonim, gm.Byteń, osada Dziatkowicze, działka nr 1, (Dziadkowice),
- Jan, generał brygady, wołynskie, pow. Horochów, pow. Brany, gm. Haliczany, działka nr 12, (Nowe Gniezno),
- Bronisław, kapral, wołyńskie, pow. Horochów, gm. Chorów, osada Szelwów,
- Jakub, szeregowy , wołyńskie, pow. Sarny, gm. Włodzimierzec, osada Włodzimierzec,
- Jan, szeregowy, białostockie, pow. Grodno, gm. Hornica, osada Łogi, (Łogi Bankowe),
- Józef, st.szeregowy, białostockie, pow. Wołkowysk,
Dobrowolski:
- Antoni, szeregowy, nowogródzkie, pow. Nowogródek, gm. Niechaniewicze, osada Adampol, nr działki 17 51,
-Franciszek, st. ułan, wołyńskie, pow. Krzemieniec, gm. Białozórka, osada Białozórka, nr działki 50, (Weteranówka)
- Antoni , sierżant, poleskie, pow. Łuniniec, osada Bostyń, nr działki 3,
- Stanisław szeregowy, wileńskie , pow. Wilejka, gm. Dołhinów, osada Dołhinów , nr działki 9,
- Ludwik, wachmistrz, wołyńskie, pow. Łuck, gm. Czaruków, osada Czaruków, nr działki 13, (Chrobrów),
- Leon, pporucznik, wołyńskie , pow. Łuck, gm. Czaruków, osada Czaruków, nr działki 3, (Chrobrów),
- bez imienia i stopnia, poleskie , pow. Drohiczyn, gm. Woławel, osada Karłowicze,
- Zubrzycki Władysław, pułkownik, nowogródzkie, pow. Baranowicze, gm. Nowa Mysz, osada Stara Mysz,
- Zubrzycki Serafin, st.szeregowy, wileńskie, pow. Dzisna, gm. Mikołajewo, osada Szerje-Szeszki
Pozdrawiam , Tadeusz
-
-
- Kontakt:
Norbi (?),
niestety , nie znalazłem żadnego z nazwisk w wykazie osadników wojskowych, które podałeś.
Joanno,
Nazwisko Rewers nie występuje w wykazie osadników wojskowych, natomiast jest
Rewerski Nikodem, szeregowy , wołyńskie , pow. Krzemieniec, gm. Wiśniowiec, osada Wydumka , nr działki 2, (Orłopol),
Nazwiska Tomaka , nie znalazłem.
Swoją drogą , jak to zrobiłaś, ze piszesz pod moim nickiem?
Pozdrawiam , Tadeusz
niestety , nie znalazłem żadnego z nazwisk w wykazie osadników wojskowych, które podałeś.
Joanno,
Nazwisko Rewers nie występuje w wykazie osadników wojskowych, natomiast jest
Rewerski Nikodem, szeregowy , wołyńskie , pow. Krzemieniec, gm. Wiśniowiec, osada Wydumka , nr działki 2, (Orłopol),
Nazwiska Tomaka , nie znalazłem.
Swoją drogą , jak to zrobiłaś, ze piszesz pod moim nickiem?
Pozdrawiam , Tadeusz
-
- Podziękował/a: 3 razy
Osadnicy wojskowi i cywilni Kresów Wschodnich
Uprzejmie dziękuję za sprawdzenie moich nazwisk.
Rewerski to nie moja rodzina. Jeśli nie ma tam mojego pradziadka Rewersa to nadal pozostaje dla mnie zagadką jakim cudem moja rodzina z Wielkopolski nagle znalazła się na Wołyniu:)
Co do pisania pod Twoim nickiem, przepraszam, wysłałam na priv wyjaśnienie jak to mogło się stać. Pozdrawiam Joanna
Rewerski to nie moja rodzina. Jeśli nie ma tam mojego pradziadka Rewersa to nadal pozostaje dla mnie zagadką jakim cudem moja rodzina z Wielkopolski nagle znalazła się na Wołyniu:)
Co do pisania pod Twoim nickiem, przepraszam, wysłałam na priv wyjaśnienie jak to mogło się stać. Pozdrawiam Joanna
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Kontakt:
[quote="data"]Odpowiadam na zaległe pytania jeszcze z genpolu ( z powodu wyjazdu nie mogłem uczynić tego wcześniej).
adamie,
nazwisko Kaciniel nie figuruje w wykazie osadników [/quote]
Witam i dziękuję ...
adamie,
nazwisko Kaciniel nie figuruje w wykazie osadników [/quote]
Witam i dziękuję ...
Pozdrawiam - Adam Józef KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
-
- Podziękował/a: 2 razy