UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

gdzie teraz szukać???

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

gdzie teraz szukać???

Post autor: s_szpilska » pt cze 22, 2012 2:20 pm

Potrzebuje podpowiedzi gdzie teraz szukać dokumentów.
Pisałam do USC w Zwoleniu o akt małżeństwa i zgonu moich pradziadków. (Wcześniej stamtąd dostałam akt urodzenia mojej babci.) Dostałam dziś odpowiedź, że niestety na przełomie lat 1912-1945 ani akt małżeństwa ani akty zgonów interesujących mnie osób nie figurują w tamtejszym USC.

Oboje urodzili się w 1889 roku (po akty urodzenia zwróciłam się już do AP w Radomiu).

Nie wiem gdzie oboje zmarli ani gdzie mieszkali tylko tyle, że babcia urodziła się w Janusznie.

Podpowiedzcie gdzie teraz szukać tych dokumentów? Czy może poczekać na odpowiedź z AP?
Pozdrawiam Sylwia

kamils360
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: gdzie teraz szukać???

Post autor: kamils360 » pt cze 22, 2012 3:30 pm

Akta urodzenia, które otrzymasz, mogą zawierać informacje o małżeństwie lub zgonie.
Ślub powinien być w parafii panny młodej, więc w Januszowie lub parafii do której on należy.

Kamil

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: gdzie teraz szukać???

Post autor: Grażyna » ndz cze 24, 2012 7:32 pm

Sądzę, że ustalenie dat i miejsc narodzin dzieci - a przede wszystkim tego pierworodnego może pomóc w ustaleniu miejsca ślubu. Sprawdzenie gdzie mieszkały dzieci ze swoimi rodzinami może pomóc w ustaleniu miejsca zgonu dziadków.
Warto też sprawdzić księgi parafialne - na marginesie często odnotowywano wydanie odpisu aktu chrztu wraz z datą i parafią gdzie miał odbyć się ślub.
Poszukiwania genealogiczne to często praca detektywa - powodzenia.
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”