UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spisy ludności miasta Krakowa online
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 258
- Podziękowano: 3 razy
Spisy ludności miasta Krakowa online
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publica ... 1&lp=3&QI=
Na początek rok 1890, a będzie więcej:
http://www.ifar.pl/index.php/topic,2152.0.html
Pozdrawiam
Aneta
Na początek rok 1890, a będzie więcej:
http://www.ifar.pl/index.php/topic,2152.0.html
Pozdrawiam
Aneta
Re: Spisy ludności miasta Krakowa online
Doskonale! Ale zgubiłem się, gdzie jest indeks? (wg nazwisk lub ulic). Bo szukam konkretnie mieszkańców Placu Wolnicy. Gdzie mam szukać?
ps. a może ktoś wie, tak nawiasem mówiąc, czy są jakieś publikacje w których znajdę historię kamienic i może listy mieszkańców z Placu Wolnica do 1945? (tam mieszkał jednej z moich przodków z linii agnatycznej). Może ktoś ma jakąś głębszą wiedzę odnośnie tego akurat miejsca (bo ja "tkwię" w innych sprawach i tu się niestety nie angażowałem)
Roman KK
ps. a może ktoś wie, tak nawiasem mówiąc, czy są jakieś publikacje w których znajdę historię kamienic i może listy mieszkańców z Placu Wolnica do 1945? (tam mieszkał jednej z moich przodków z linii agnatycznej). Może ktoś ma jakąś głębszą wiedzę odnośnie tego akurat miejsca (bo ja "tkwię" w innych sprawach i tu się niestety nie angażowałem)
Roman KK
Powinien być, przecież Kazimierz włączono do Krakowa jako dzielnicę w 1800r .
-- Post scalono 29 mar 2012, 14:49 --
Witam,
Wczoraj było już zbyt późno, żeby odpowiedzieć na pytanie.
Otóż, Kazimierz został włączony do Krakowa w roku 1800. W II poł. XIX w. stanowił VIII dzielnicę Krakowa.
Proszę zwrócić uwagę na opisy do publikacji w MBC. Napisane jest "Dz I..." - co oznacza, że pierwsze tomy ze spisu ludności dotyczą dzielnicy I czyli Śródmieścia. Kolejne tomy będą (tak przypuszczam) dotyczyć kolejnych dzielnic i tak w kolejności:
- Dzielnica II - Zamek Wawelski
- Dzielnica III - Nowy Świat
- Dzielnica IV - Piasek
- Dzielnica V - Kleparz
- Dzielnica VI - Wesoła
- Dzielnica VII - Stradom
- Dzielnica VIII - Kazimierz
Ten spis nie będzie obejmował np. Podgórza, które dzielnicą Krakowa stało się dopiero w 1915 r.
Dla miasta Podgórza były prowadzone osobne spisy w latach: 1857, 1870, 1890, 1900 i 1910.
Wszystkie spisy dla miasta Krakowa były przeprowadzone w latach: 1850, 1857, 1870, 1880, 1890, 1900, 1910 i 1921 (ten ostatni obejmował już dzielnicę Podgórze).
Odnośnie miasta Kazimierza (dzisiejszej dzielnicy) spisy prowadzone były:
Dla ludności żydowskiej - 1796 r.
Dla ludności chrześciańskiej z parafii Bożego Ciała z roku: 1792 r.

-- Post scalono 29 mar 2012, 14:49 --
Witam,
Wczoraj było już zbyt późno, żeby odpowiedzieć na pytanie.
Otóż, Kazimierz został włączony do Krakowa w roku 1800. W II poł. XIX w. stanowił VIII dzielnicę Krakowa.
Proszę zwrócić uwagę na opisy do publikacji w MBC. Napisane jest "Dz I..." - co oznacza, że pierwsze tomy ze spisu ludności dotyczą dzielnicy I czyli Śródmieścia. Kolejne tomy będą (tak przypuszczam) dotyczyć kolejnych dzielnic i tak w kolejności:
- Dzielnica II - Zamek Wawelski
- Dzielnica III - Nowy Świat
- Dzielnica IV - Piasek
- Dzielnica V - Kleparz
- Dzielnica VI - Wesoła
- Dzielnica VII - Stradom
- Dzielnica VIII - Kazimierz
Ten spis nie będzie obejmował np. Podgórza, które dzielnicą Krakowa stało się dopiero w 1915 r.
Dla miasta Podgórza były prowadzone osobne spisy w latach: 1857, 1870, 1890, 1900 i 1910.
Wszystkie spisy dla miasta Krakowa były przeprowadzone w latach: 1850, 1857, 1870, 1880, 1890, 1900, 1910 i 1921 (ten ostatni obejmował już dzielnicę Podgórze).
Odnośnie miasta Kazimierza (dzisiejszej dzielnicy) spisy prowadzone były:
Dla ludności żydowskiej - 1796 r.
Dla ludności chrześciańskiej z parafii Bożego Ciała z roku: 1792 r.
Pani Magdo, fenks 
Doczytałem dzisiaj tu i ówdzie, że jednak indeksy do tych spisów są wyłącznie na papierze i tak pozostanie, oraz - co gorsza - że akurat w dotychczasowych zdigitalizowanych i udostępnionych tomach na mbc Kazimierza akurat nie ma. Trudno.
RKK

Doczytałem dzisiaj tu i ówdzie, że jednak indeksy do tych spisów są wyłącznie na papierze i tak pozostanie, oraz - co gorsza - że akurat w dotychczasowych zdigitalizowanych i udostępnionych tomach na mbc Kazimierza akurat nie ma. Trudno.
RKK
Panie Romanie,
Udostępniane są tomy po kolei według dzielnic, tak jak napisałam, więc na pewno doczeka się Pan i dzielnicy VIII czyli Kazimierza z 1890 r.
Udostępniane są tomy po kolei według dzielnic, tak jak napisałam, więc na pewno doczeka się Pan i dzielnicy VIII czyli Kazimierza z 1890 r.

-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Dobry wieczór,
a może wiesz jak z Dębnikami? bo tam na rynku mieszkali moi pradziadkowie.
a może wiesz jak z Dębnikami? bo tam na rynku mieszkali moi pradziadkowie.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Mario,
Dębniki przed wojną wchodziły należały do Podgórza podobnie jak Ludwinów.
Dębniki przed wojną wchodziły należały do Podgórza podobnie jak Ludwinów.
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
szkoda, czyli będę się musiała udac do archiwum w Krakowie, bo pewnie spisy z Podgórza nieprędko zostaną umieszczone w necie.
Dziękuję
Dziękuję

Pozdrawiam
Maria
Maria
Moim zdaniem możesz spokojnie poczekać, skoro udostępniają Kraków to i Podgórze niebawem pojawi się na stronach MBC 
-- Post scalono 30 mar 2012, 19:56 --
Dla zainteresowanych mam informację, że pojawił się pierwszy tom z dzielnicy II czyli - Wzgórze Wawelskie.
W 1890 na Wawelu były koszary, wojska austriackie opuściły wzgórze w 1905 r.
Czyli wszystko odbywa się tak jak przypuszczałam, do MBC wstawiane są kolejne tomy spisu, według dzielnic

-- Post scalono 30 mar 2012, 19:56 --
Dla zainteresowanych mam informację, że pojawił się pierwszy tom z dzielnicy II czyli - Wzgórze Wawelskie.
W 1890 na Wawelu były koszary, wojska austriackie opuściły wzgórze w 1905 r.
Czyli wszystko odbywa się tak jak przypuszczałam, do MBC wstawiane są kolejne tomy spisu, według dzielnic

-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 5 razy
O ile wiem Ludwinów został przyłączony do Krakowa kilka lat wcześniej niż całe Podgórze. Dokładnej daty nie pamiętam.Magdalena Smolska Kwinta pisze: Dębniki przed wojną wchodziły należały do Podgórza podobnie jak Ludwinów.
Pozdrawiam
Paweł
-
AUTOR TEMATU - Posty: 258
- Podziękowano: 3 razy
Zamieszczam odpowiedź archiwisty na moje pytanie o umieszczenie indeksów osobowych do spisów ludności - w MBC:
"Oczywiście spisy będą wraz z indeksem, codziennie pojawiają się nowe tomy. Kolejny spis z 1910 powinien być w kwietniu. Oprócz spisów pojawia się na MBC zdigitalizowany w całości Ilustrowany Kurier Codzienny, także ze zbiorów naszego Archiwum."
Pozdrawiam
Aneta
"Oczywiście spisy będą wraz z indeksem, codziennie pojawiają się nowe tomy. Kolejny spis z 1910 powinien być w kwietniu. Oprócz spisów pojawia się na MBC zdigitalizowany w całości Ilustrowany Kurier Codzienny, także ze zbiorów naszego Archiwum."
Pozdrawiam
Aneta