UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Janczewski, Niemkiewicz, Jabłońska, Hryciuk, Kudełko, Duda

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Marika
Podziękował/a: 1 raz

Janczewski, Niemkiewicz, Jabłońska, Hryciuk, Kudełko, Duda

Post autor: Marika » pt mar 16, 2012 11:51 am

witam,

szukam osób z rodzin:

- Niemkiewicz, Janczewski ze wsi Giby par. Sejny
(najdalej doszłam do moich pradziadków Nikodem i Marianna Niemkiewicz z d. Jabłońska oraz Maciej Janczewski i Anna, mieszkali w Gibach koniec XIX/pocz. XXw.)
- Hryciuk, Kudełko, Duda ze wsi Grabowiec par. Międzyrzec Podlaski
(najdalej doszłam do moich pradziadków Grzegorz i Stefania Hryciuk z d. Duda)- mieszkali w Grabowcu od ok. pocz. XXw.
- Kudełko, Kuczyńska ze wsi Długi Kąt k. Biłgoraja, par. Józefów
(najdalej doszłam do moich pradziadków Maciej i Marianna Kudełko z d. Kuczyńska)-mieszkali w Długim Kącie ok. końca XIXw.
Marika

Szukam nazwisk: Janczewski, Niemkiewicz, Jabłońska, Andruczyk /Giby, par. Sejny/, Hryciuk, Duda /Grabowiec par. Międzyrzec Podlaski/ oraz Kudełko, Kuczyńska /Długi Kąt k. Biłgoraja, par. Józefów/

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Janczewski, Niemkiewicz, Jabłońska, Hryciuk, Kudełko, Du

Post autor: zetka » pt mar 16, 2012 12:23 pm

Co stanęło na przeszkodzie, że "doszłaś" tylko do pradziadków. To trochę mało na poszukiwania chyba że nie szukałaś jeszcze?. Czy nie ma w archiwach i USC odpowiednich ksiąg ?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

AUTOR TEMATU
Marika

Post autor: Marika » pt mar 16, 2012 12:45 pm

Dopiero zaczęłam poszukiwania :)
Niestety żadna z poszukiwanych przeze mnie parafii nie jest jeszcze zindeksowana, żebym mogła ruszyć dalej, dlatego niezbędna jest osobista wizyta w USC/Archiwum.
Marika

Szukam nazwisk: Janczewski, Niemkiewicz, Jabłońska, Andruczyk /Giby, par. Sejny/, Hryciuk, Duda /Grabowiec par. Międzyrzec Podlaski/ oraz Kudełko, Kuczyńska /Długi Kąt k. Biłgoraja, par. Józefów/

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » ndz mar 18, 2012 2:00 am

A co stoi na przeszkodzie żeby archiwum czy USC przesłało CI pocztą odpowiednie dokumenty?. Gdybym czekala aż zindeksowane będą parafie to pewnie nawet połowy nie udałoby się odnaleźć. Mariko chyba musisz troszkę poczytać o początkach poszukiwania przodków bo mam wrażenie, że jeszcze niewiele wiesz. Dla większości początki nie są trudne brakuję jedynie wiedzy na temat poszukiwań, mam nadzieję że szybko ten okres będziesz miała za sobą.
Proponuję na początek:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... word=sejny
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

AUTOR TEMATU
Marika

Post autor: Marika » pn mar 19, 2012 9:32 am

Czy archiwum może przesłać dokumenty z danej parafii z okresu powiedzmy 30 lat, jeśli będą mieć podane jedynie nazwisko i miejscowość, a nie podam im konkretnych imion, dat ślubów, urodzin, itd - bo ich nie posiadam? (na razie szukam nazwiska we wszystkich dokumentach danej parafii).
Czy podpada to już pod płatną kwerendę?

Rozumiem, że najłatwiej siedzieć samemu w archiwum i przeglądać rocznik po roczniku, ale co zrobić, jeśli ze względu na odległość na razie nie mogę szukać samodzielnie na miejscu?

Z góry dziękuję za rady doświadczonych poszukiwaczy :)
Marika

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » pn mar 19, 2012 8:02 pm

No niestety kwarenda kosztuje.
Ale dlaczego przeszukujesz całą parafię?
Pisałam już żeby poczytać o początkach poszukiwań - od czego i jak zacząć. Nie zadawałabyś tych pytań :)
Mając dane pradziadków ich dane i miejsca szukamy na początek tylko tam gdzie możemy się spodziewać jakichś odkryć.
Masz akt ślubu pradziadków - powinny być tam miejsca urodzenia i daty. Tam szukamy aktów urodzeń szukamy też aktów zgonów. Z aktów urodzeń znamy rodziców itp. itd.
Pozdrawiam Żaneta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”