UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Piotrków Trybunalski

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: AP Piotrków Trybunalski

Post autor: poschadel » pt lut 17, 2012 6:54 pm

Beata Wiśniewska pisze:Witam.Alicjo,czy istnieje jeszcze możliwość sprawdzenia przez Ciebie w piotrkowskim archiwum mojego poszukiwanego aktu,ale tym razem w parafii Kamieńsk?Wyczytałam,że gmina Parzniewice miała parafię w Kamieńsku.Być może tam są akta?
Oczywiście jeśli nie nastręcza to zbyt wielkiego kłopotu.
Beata

Przeglądając zapisy z parafii Kamieńsk sprawdziłem urodzenia 1886-1888.
Są tam akty urodzenia:
nr 240/1887 Gertrudów - Julianna Wiśniewska c.Józefa i Agnieszki
nr 182/1888 Gertrudów - Władysław Wiśniewski s.Jana i Florentyny
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » pt lut 17, 2012 7:34 pm

Beatko, według Słownika Geograficznego K.P. Parzniewice należały do parafii Bogdanów. Dawniej Parzniewice były gminą a obecnie gminą jest Wola Krzysztoporska. Mogę ewentualnie sprawdzić czy w Aktach Gminy nie zachowały się jakieś KLS. Często w Bazie Ela nie ujawniane są spisy a po przejrzeniu zawartości Akt Gminy okazuje się, że są.
Tym sposobem ostatnio sprawdzałam "swoich " ze wsi Biestrzyków parafia Rzejowice a cząstkowe spisy z Biestrzykowa były w Aktach Gminy Dmenin, bo właśnie Biestrzyków w początkach XX wieku należał do tej gminy.
Alicja

Awatar użytkownika

Beata Wiśniewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Beata Wiśniewska » pt lut 17, 2012 7:41 pm

Dziękuję uprzejmie za informacje z par.Kamieńsk.Pozostaje mi dalej szukać w Budziszewicach ...może inne lata.
Pozdrawiam-Beata

Awatar użytkownika

kasiek4
Podziękował/a: 15 razy

Post autor: kasiek4 » pt lut 17, 2012 8:50 pm

Alicjo,
a mialas moze mozliwosc posprawdzac moich ? :(
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka

pozdrawiam,
kasiek

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » sob lut 18, 2012 8:31 pm

Kasiu, ja przede wszystkim chciałam sprawdzić Twoich. Ale niestety to co miałam sprawdzić a konkretnie KLS z Pławna oraz księgi z Pławna znajdują się w AP Częstochowa.
W Pławnie miałam poszukać około roku 1882 dzieci z małżeństwa Michała Błasiaka z Teofilą Broll. W wykazie parafii ewangelickich nie znalazłam też parafii w Tomaszowie a w związku z tym nie odszukałam aktu ur. Marianny Lange córki Andrzeja i Anny Justyny Freud z 12.08.1871. Sądzę, że będzie to w filii AP w Tomaszowie Maz.
Kasiu to o co prosisz wcale nie jest takie proste. W AP spotkałam Tomka ale nie zdążyłam z nim porozmawiać, bowiem chwilę później wyszedł bo w pracowni nie było ani jednego wolnego miejsca żeby usiąść. W spisach ludności z Piotrkowa nazwisko Lange występuje dwukrotnie ale są to o ile pamiętam służące wyznania rzymskokatolickiego, natomiast Freund i podobnie brzmiących nie było.
Jeżeli natomiast Twoi Tulińscy pochodzą z Radomska a nie z Radomia mogę spróbować pomóc.
W Pławnie w AP Częstochowa odszukam w niedługim czsie.
Pozdrawiam serdecznie Alicja

Awatar użytkownika

kasiek4
Podziękował/a: 15 razy

Post autor: kasiek4 » ndz lut 19, 2012 10:08 pm

ahh Alu, wszystko przez to , ze moi zamiast siedziec na miejscu to pol Polski "zwiedzili"
ale widze, ze panujesz nad wszystkim lepiej niz ja :)
wysylam Ci prywatna wiadomosc
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka

pozdrawiam,
kasiek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”