UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wojnicz
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 240
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Wojnicz
Posiadam bogatą monografię miasta Wojnicza (pow. Tarnów) wydaną przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Wojnickiej. Wśród publikacji są m.in. Metryki kolegiaty św. Wawrzyńca w Wojniczu 1675-1784, Rodowody mieszczan wojnickich, Wojnickie księgi cechowe, Księgi miejskie wojnickie, Testamenty mieszczan wojnckich, Rachunki Miasta Wojnicza....
Wszystkim zainteresowanym tą miejscowością służe pomocą.
Pozdrawiam
Wszystkim zainteresowanym tą miejscowością służe pomocą.
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
Re: Wojnicz
Justynko,
Proszę o sprawdzenie nazwisk Machowski ( Machoski ) i Warzecha.
Z góry bardzo dziekuję:)
Proszę o sprawdzenie nazwisk Machowski ( Machoski ) i Warzecha.
Z góry bardzo dziekuję:)
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Witam serdecznie!
Również bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Siudut, Adamus, Kawa.
Pozdrawiam, Marek
Również bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Siudut, Adamus, Kawa.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
- Kontakt:
Witaj!Magdalena Smolska Kwinta pisze: Proszę o sprawdzenie nazwisk Machowski ( Machoski ) i Warzecha.
W listopadzie 1687 pojawia się w metrykach wojnickich Jakub Warzecha jako ojciec chrzestny Franciszka Ksawerego Gierata:
28 Novembris. Idem qui supra baptisavi Franciscum Xaverium laboriosi Philippi Gierat et Barbarae coniugum legitimorum de villa Złotka,33 parochia Jodłowiensis, in absentia parochi. Patrini laboriosus Jacobus Warzecha et Catharina Kazalina de Stodoły.34
Na cmentarzu w Wojniczu jest grób Warzechów - Anny (1914-1984) i Zygmunta (1917-1988), prawdopodobnie małżonków.
Nazwisko Machowski znane jest w Wojniczu od końca XIX w. ale występuje rzadko. Na cmentarzu w Wojniczu są dwa groby rodzinne Machowskich. Pochowani w nich są: Antonina (1890-1947), Franciszek (zm.1939), Marian (1925-1967), Stanisław (1885-1964) i Machowska-Jurek (zm. 1966).
To tyle co udało mi się na ten czas znaleźć.
Pozdrawiam
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Kontakt:
Witaj Marku,Marek_W pisze: Również bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Siudut, Adamus, Kawa.
Nazwiska: Siudut, Adamus i Kawa występują dość często w Wojniczu a na miejscowym cmentarzu pochowanych jest po kilkanaście osób o tych nazwiskach.
W najstarszych metrykach z końca XVII w. jest wielu Kawów z Biadolin i Wielkiej Wsi oraz Adamusów z Dębiny natomiast nazwisko Siudut w najstarszych metrykach nie pojawia się.
Pozdrawiam
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Droga Justyno, czy mogłabyś sprawdzić, czy w książce tej występuje ktoś o nazwisku- Studziński? Takie panieńskie miała moja babcia Olga Wenne z domu Studzińska (ur. 1905 w Wojniczu), jej ojcem był Władysław Studziński (ur. ok.1865). Nie robię sobie wielkich nadziei, ale kto wie?
pozdrawiam serdecznie
Józek
pozdrawiam serdecznie
Józek
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza
szukam:
-
- Kontakt:
Drogi Józefie,
Nazwisko Studziński występuje w Wojniczu na przełomie XVIII i XIX w. i dotyczy osoby Dominika Studzińskiego. W posiadanych materiałach znalazłam poniższe zapisy:
6 lipca 1798 r. Dominik Studziński kupił od Heleny Małeckiej za 2100 złp dwuizbowy dom w Rynku pod numerem 2, z placem, browarkiem, stajniami, chlewami i studnią. Z opisu wyposażenia dowiadujemy się, że w wielkiej izbie pozostały meble - szafa z kraty, stół wielki i ławy, stolik mały okrągły oraz stolik okrągły większy, a także dwa obrazy.
14 grudnia 1801 r. Dominik Strudziński sprzedaje Jacentemu i Jadwidze Kurkiewiczom za 1600 złp plac pusty po pożarze pod numerem 2 przy Rynku wraz z browarem, piwnicami, studnią z wiadrem żelaznym okutym, drzewem do budowy, dwoma drabinami i nowym stolikiem.
To tyle ciekawostek co udało mi się znależć.
W metrykach z lat 1675-1812 nazwisko to nie występuje.
Pozdrawiam!
Nazwisko Studziński występuje w Wojniczu na przełomie XVIII i XIX w. i dotyczy osoby Dominika Studzińskiego. W posiadanych materiałach znalazłam poniższe zapisy:
6 lipca 1798 r. Dominik Studziński kupił od Heleny Małeckiej za 2100 złp dwuizbowy dom w Rynku pod numerem 2, z placem, browarkiem, stajniami, chlewami i studnią. Z opisu wyposażenia dowiadujemy się, że w wielkiej izbie pozostały meble - szafa z kraty, stół wielki i ławy, stolik mały okrągły oraz stolik okrągły większy, a także dwa obrazy.
14 grudnia 1801 r. Dominik Strudziński sprzedaje Jacentemu i Jadwidze Kurkiewiczom za 1600 złp plac pusty po pożarze pod numerem 2 przy Rynku wraz z browarem, piwnicami, studnią z wiadrem żelaznym okutym, drzewem do budowy, dwoma drabinami i nowym stolikiem.
To tyle ciekawostek co udało mi się znależć.
W metrykach z lat 1675-1812 nazwisko to nie występuje.
Pozdrawiam!
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Kontakt:
Droga Justyno!
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź! Niestety, nadal nie mam potwierdzenia tego, że ojciec mojej babci Władysław Studziński tam mieszkał. Wiem jednak z przekazów rodzinnych, że ojciec babci miał tam niedużą kamienicę w rynku, a musiało to być w końcówce XIX wieku. No, ale to już nie twoja wina, że nie znalazło to potwierdzenia we wspomnianej przez ciebie monografii. Być może pobyt mojej babci w Wojniczu był tylko krótkim epizodem.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź! Niestety, nadal nie mam potwierdzenia tego, że ojciec mojej babci Władysław Studziński tam mieszkał. Wiem jednak z przekazów rodzinnych, że ojciec babci miał tam niedużą kamienicę w rynku, a musiało to być w końcówce XIX wieku. No, ale to już nie twoja wina, że nie znalazło to potwierdzenia we wspomnianej przez ciebie monografii. Być może pobyt mojej babci w Wojniczu był tylko krótkim epizodem.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
Józek
szukam:
szukam:
-
- Kontakt:
Józefie, a może Strudzińscy pochodzili z Zakliczyna, położonego kilkanaście kilometrów na południe od Wojnicza.... ?
W swoich materiałam znalazłam jeszcze informacje dla Ciebie:
WIKTORIA z KROGULSKICH STUDZIŃSKA
Przed 1856 r. poślubiła mieszczanina zakliczyńskiego Andrzeja Studzińskiego. Mieszkała z mężem w domu nr 11 w Zakliczynie, gdzie urodziło się dwoje jej dzieci: Jan (ur. 1856) i Wojciech (ur. 1858).
Natomiast w Słowniku Biograficznym Kapłanow Diecezji Tarnowskiej 1786-1985 wymieniony jest STUDZIŃSKI JAKUB (1811-1845?)
Pochodził z rodziny mieszczańskiej. Syn Antoniego i Franciszki Krzyżanowskiej. Urodził się 25.07.1811 w Zakliczynie. Filozofię studiował w Przemyślu, teologię we Lwowie i Tarnowie. Tutaj też 28.08.1836 przyjął święcenia kapłańskie z rąk bpa F. Zachariasiewicza. Od października 1836 pracował jako wikary w Łękach Górnych, od listopada 1840 do 1842 z Zaborowiu, od 11.09.1844 do lipca 1845 w Wadowicach.
Pozdrawiam
W swoich materiałam znalazłam jeszcze informacje dla Ciebie:
WIKTORIA z KROGULSKICH STUDZIŃSKA
Przed 1856 r. poślubiła mieszczanina zakliczyńskiego Andrzeja Studzińskiego. Mieszkała z mężem w domu nr 11 w Zakliczynie, gdzie urodziło się dwoje jej dzieci: Jan (ur. 1856) i Wojciech (ur. 1858).
Natomiast w Słowniku Biograficznym Kapłanow Diecezji Tarnowskiej 1786-1985 wymieniony jest STUDZIŃSKI JAKUB (1811-1845?)
Pochodził z rodziny mieszczańskiej. Syn Antoniego i Franciszki Krzyżanowskiej. Urodził się 25.07.1811 w Zakliczynie. Filozofię studiował w Przemyślu, teologię we Lwowie i Tarnowie. Tutaj też 28.08.1836 przyjął święcenia kapłańskie z rąk bpa F. Zachariasiewicza. Od października 1836 pracował jako wikary w Łękach Górnych, od listopada 1840 do 1842 z Zaborowiu, od 11.09.1844 do lipca 1845 w Wadowicach.
Pozdrawiam
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Kontakt:
Droga Justyno!
Bardzo ci dziękuję za odpowiedź. Kto wie, może to będzie właściwy trop, ale chyba bez wizyty w archiwum, raczej się nie obędzie. Jeszcze raz- serdecznie dziękuję.
Józek
Bardzo ci dziękuję za odpowiedź. Kto wie, może to będzie właściwy trop, ale chyba bez wizyty w archiwum, raczej się nie obędzie. Jeszcze raz- serdecznie dziękuję.
Józek
szukam:
szukam:
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Kontakt:
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Pozdrawiam - Adam Józef KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
-
- Kontakt:
Witaj Adamie,
Niesety nie spotkałam się z nazwiskiem KACINIEL w Wojniczu...
Pozdrawiam
Niesety nie spotkałam się z nazwiskiem KACINIEL w Wojniczu...
Pozdrawiam
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
Justynko!
Proszę o sprawdzenie nazwisk Antoni Oćwieja, Zofia Oćwieja, oraz innych osób o tym nazwisku. Z góry bardzo dziekuję
Proszę o sprawdzenie nazwisk Antoni Oćwieja, Zofia Oćwieja, oraz innych osób o tym nazwisku. Z góry bardzo dziekuję
Pozdrawiam
Krzysztof Pajek
Krzysztof Pajek
-
- Kontakt:
Witaj,
Najstarszy zapis z ksiąg urodzeń pochodzi z 11 grudnia 1677 r.
Ego Simon Gaiowski baptisavi filiam Catharinam Martini Ocwieika et Catharinae coniugum legitimorum de Biadoliny. Patrini Joannes Sokolski et Marina Samborska cives Woynicienses.
W metrykach pojawiają się wielokrotnie osoby o tym nazwisku i są one głównie z Biadolin.
Na wojnickim cmentarzu jest pochowanych ok 10 osób o tym nazwisku, wśród nich spoczywa Zofia Oćwieja ur. 1909 zm. 1985. Czy jest to ta osoba której szukasz?
W wolnej chwili postaram się wypisać więcej danych, tylko napisz proszę czy mam wszystkich wypisywać czy kogoś konkretnie szukasz (wiem że Antoniego i Zofię, ale jakie lata?)
Pozdrawiam
P.S. Połowa osób o tym nazwisku żyje właśnie w tarnowskim
Najstarszy zapis z ksiąg urodzeń pochodzi z 11 grudnia 1677 r.
Ego Simon Gaiowski baptisavi filiam Catharinam Martini Ocwieika et Catharinae coniugum legitimorum de Biadoliny. Patrini Joannes Sokolski et Marina Samborska cives Woynicienses.
W metrykach pojawiają się wielokrotnie osoby o tym nazwisku i są one głównie z Biadolin.
Na wojnickim cmentarzu jest pochowanych ok 10 osób o tym nazwisku, wśród nich spoczywa Zofia Oćwieja ur. 1909 zm. 1985. Czy jest to ta osoba której szukasz?
W wolnej chwili postaram się wypisać więcej danych, tylko napisz proszę czy mam wszystkich wypisywać czy kogoś konkretnie szukasz (wiem że Antoniego i Zofię, ale jakie lata?)
Pozdrawiam
P.S. Połowa osób o tym nazwisku żyje właśnie w tarnowskim

justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
Justynko, dziekuje za dotychczasowe informacje. Poszukiwany przeze mnie Antoni Oćwieja napewno pochodził z Wojnicza. Wiem tez ze zmarl 1920 roku w szpitalu w Kobierzynie i tam jest pochowany. Daty urodzenia nie znam, ale nalezy przypuszczac, ze urodzil sie gdzies okolo roku 1850. Jako wdowiec ozenił sie ze Stanislawa Malik ze Starego Sacza. Mial brata Henryka i mlodsza Siostre, ktora mieszkala w USA.
Pozdrawiam
Krzysztof Pajek
Krzysztof Pajek