UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Przed 1800 rokiem Klawe

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Przed 1800 rokiem Klawe

Post autor: mariamazur » pt lut 03, 2012 4:37 pm

Dzień dobry,
szukam PRZED 1800 rokiem osób z nazwiskiem Klawe. Najprawdopodobniej na terenach między Szczecinem, Zieloną Górą a Łodzią, ale równie dobrze mogli mieszkać na jakimś innym terenie.
Wszystkie wiadomości jakie są w internecie chyba już znalazłam (poza może wiadomościami nie "łapanymi" przez google), interesują mnie zwłaszcza informacje z dokumentów.
Będę ogromnie wdzięczna za każdy ślad :)
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

kwach
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: PRZED 1800 rokiem Klawe

Post autor: kwach » pt lut 03, 2012 7:02 pm

Mi ta rodzina kojarzy się przede wszystkim z par. Sokola Dąbrowa k. Bledzewa,
a także opactwem cysterskim w Bledzewie. W spisach chłopów wsi obejmującego teren opactwa cysterskiego wymienia się:
ok. 1760-70, Jan Klawe, karczmarz z Sokolej Dąbrowy oraz Jerzy Klawe półkmieć ze Starego Dworku.
ok. 1780, ponownie Jerzy Klawe półkmieć w 1780 r. w Starym Dworku.

W "Die Kirchenbücher der katholischen Pfarreien in der früheren Provinz Grenzmark Posen-Westpreußen", Sonderheft der "Grenzmärkischen Heimatblätter", Hrg Dr. Schmitz, 15. Jg, Schneidemühl 1939, W. Volkmann wskazuje że pierwsze wzmianki w najstarszych księgach metrykalnych o tej rodzinie, na terenie dawnych dekanatów Pszczew i Babimost pojawiają się właśnie w Par. Sokola Dąbrowa. Warto dodać, że rodzina Klawe o której mówię, była wyznania katolickiego.
pozdrawiam: Michał ;)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Przed 1800 rokiem Klawe

Post autor: mariamazur » wt lut 07, 2012 9:27 pm

Dziekuję bardzo,

czy podałeś tą informację za GenWiki, bo te zestawienia znam, czy miałeś w ręku przywołaną książkę? Jeśli widziałeś książkę, to możesz powiedzieć, czy jest tam coś więcej niż w zestawieniach, czy to są wszystkie dane na temat tych osób?
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

kwach
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Przed 1800 rokiem Klawe

Post autor: kwach » pn lut 13, 2012 6:37 pm

Volkmanna mam w domu, niestety w tym opracowaniu nie ma nic więcej, na temat tej rodziny.
To co krąży w Internecie, to tylko część tej książki. Bynajmniej ja w całości jej nigdy nie widziałem.
Jakkolwiek w Pani przypadku to niczego nie zmienia, niestety.
Życzę powodzenia, choć takie poszukiwania na tym obszarze to nie takie proste zadanie.
pozdrawiam: Michał ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”