Witam!
Wybieram się po raz pierwszy do AP i mam tremę, czy wystarczy podać przedział czasowy danej osoby i w jakiej parafii przebywał ostatnio i znaleźć sygnaturę? Na cmentarzu znalazłam pomnik bez dat. Napiszę jak mi poszło.
Stanisława Jordanek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Bielsko-Biała
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: AP Bielsko-Biała
Widzę, że wybiera Pani się do AP w Bielsku. Myślę, że spodoba się Pani miasto 

Ostatnio zmieniony wt sie 16, 2011 9:22 am przez Alan_Jakman, łącznie zmieniany 1 raz.
Miasto jest bardzo ładne i będzie jeszcze ładniejsze gdy skończą obwodnice.
S. Jordanek
S. Jordanek
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Wystarczy jak podasz sygnaturę którą znajdziesz w internetowej bazie pradziad. Wyszukasz tą baze chociażby w Google poprzez frazę "Archiwum Państwowe Pradziad" Podając sygnaturę akt dostaniesz do ręki księgi, lub mikrofilm i jedziesz z poszukiwaniami osobiście, na miejscu. Zanim się wybierzesz do AP upewnij sie że są tam dokumenty z twojej miejscowości, bo wycieczka może być bezowocna. Dodatkowo na pocieszenie powiem ci że dokumenty z niektórych miejscowości z okolic Bielska są w Krakowie 
Odnośnie pomnika bez dat na cmentarzu, to dziwne że nie wpadłeś na pomysł aby zapytać administracji cmentarza o daty. Jak cmentarz jest parafialny to księdza a jak komunalny to jeszcze prościej bo pytasz w biurze cmentarza podając kwaterę. W dokumentacji cmentarnej powinien być dołączony akt zgonu osoby spoczywającej pod pomnikiem.
Powodzenia,
Andrzej Zieliński

Odnośnie pomnika bez dat na cmentarzu, to dziwne że nie wpadłeś na pomysł aby zapytać administracji cmentarza o daty. Jak cmentarz jest parafialny to księdza a jak komunalny to jeszcze prościej bo pytasz w biurze cmentarza podając kwaterę. W dokumentacji cmentarnej powinien być dołączony akt zgonu osoby spoczywającej pod pomnikiem.
Powodzenia,
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Pytałam sie księdza, powiedział, że nie moze znaleźć, notatki są niestaranne. No tak, Biała należała pod Kraków, zobaczymy.
Pozdrawiam
S.Jordanek
Pozdrawiam
S.Jordanek
-
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witamazielik pisze:...Dodatkowo na pocieszenie powiem ci że dokumenty z niektórych miejscowości z okolic Bielska są w Krakowie![]()
a mogę prosić dokładniej gdzie w Krakowie, bo szukam ślubu przodka z okolic Białej i nigdzie nie ma
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz